Fotografija: TZ Grada Požege organizira Martinje kojom žele u zajedništvu podijeliti ono najbolje što je kao plod cjelogodišnjeg rada stiglo s plodne slavonske zemlje/Foto: TZ PSŽ
Galerija
TZ Grada Požege organizira Martinje kojom žele u zajedništvu podijeliti ono najbolje što je kao plod cjelogodišnjeg rada stiglo s plodne slavonske zemlje/Foto: TZ PSŽ

MARTINJE U POŽEGI Doživite jedinstven obred krštenja mošta i uživajte u brojnim sadržajima

Središnji dio manifestacije, obred krštenja mošta uz vinskog biskupa Vladu Bauera i njegove ministrante, održat će se u predvečernjim satima, kada vas očekuju i Požeški tamburašiPOŽEGA - „Vince naše, koje jesi u peharu, ulij u grlo naše te rasvijetli pamet našu, budi dobre volje kako kod kuće, tako u vinogradu i podrumu. Ne otpusti nas od pune čaše kako i mi ne otpuštamo nikoga od pune flaše i ne odvedi nas u prazan, nego u puni podrum da uživamo u vinskom rodu i ne uvedi nas u napast da pijemo vodu“ – dio je „molitve“ vinskog biskupa uz koju se svake godine na prostoru Lermanove i Florijanove ulice u Požegi „krsti“ mošt u vino.

Plodna slavonska zemlja

Požeško-slavonska županija je baš u jesen prekrasna, puna boja, okusa i mirisa. Opijeni tom ljepotom, puni ponosa TZ Grada Požege organizira ovu manifestaciju kojom žele u zajedništvu podijeliti ono najbolje što je kao plod cjelogodišnjeg rada stiglo s plodne slavonske zemlje.

Foto: TZ PSŽ
Foto: TZ PSŽ
Foto: TZ PSŽ
Foto: TZ PSŽ

Kestenijada, Bučijada i Martinje, objedinjeni pod nazivom „Okusi jeseni“ okupe svake godine u šetališnoj zoni brojne Požežane i njihove goste koji ne mogu odoljeti bogatoj i raznolikoj ponudi domaćih eno i gastro proizvoda i rukotvorina. Svake se godine na manifestaciju i jesenski sajam prijavi pedesetak izlagača iz cijele Slavonije s domaćim proizvodima, zimnicom, medom, sokovima, slasticama, suvenirima, rukotvorinama, prirodnim čajevima, suhomesnatim proizvodima.

Sajam, tamburaši, radionice...

Ovogodišnja manifestacija započinje već u jutarnjim satima i to prigodnim jesenskim sajmom, zatim nastupom mladog tamburaškog sastava DeGotho, Folklornog ansambla Požega i KUD-a Požeška dolina, dok su za naše najmlađe pripremljene brojne jesenske radionice i igraonice u suradnji s osnovnim školama, Društvom „Naša djeca“ i Odredom izviđača Požega. U sklopu manifestacije, bit će dodijeljena i priznanja najboljim medarima u sklopu Županijskog ocjenjivanja meda.

Foto: TZ PSŽ
Foto: TZ PSŽ
Foto: TZ PSŽ
Foto: TZ PSŽ

Stari običaj proslave Martinja, o kojem je Glasnik Požeške županije pisao još 1903. godine preselio se u novije vrijeme iz vinograda na asfalt, uz program koji okuplja ne samo ljubitelje vinskih kapljica. Vinogradi ipak nisu zaboravljeni jer u suradnji s HPD Gojzerica, HPD Sokolovac i HPD HZZO organiziran je izlet Požeškom gorom. Na taj način želi se povezati Požešku goru, ogroman potencijal u samom centru grada, s manifestacijama koje su u svojoj biti vezane uz obronke naših gora i njihove vinograde.

Obred krštenja mošta

Središnji dio manifestacije, obred krštenja mošta uz vinskog biskupa Vladu Bauera i njegove ministrante, održat će se u predvečernjim satima, kada vas uz ovaj protokolarni dio, očekuje i nastup Požeških tamburaša, dok će tijekom oba dijela programa svoju sezonsku ponudu predstaviti najpoznatiji street food bar Funky food, kao i vinari požeškog kraja koji će na svojim vinskim kućicama u ponudi imati degustaciju mladog vina.

Foto: TZ PSŽ
Foto: TZ PSŽ

Za kraj, u suradnji s Udrugom mladi za mlade Pleternice, Savjetom mladih Požeško-slavonske županije, Klubom za mlade „Vallis Humanum“, Požeško-slavonskom županijom, Gradom Požega i Gradom Pleternica održat će se humanitarni koncert „Mladi za Martinu“ benda Crvena jabuka. Cijena ulaznice je 50 kn u pretprodaji, a 70 kn na dan koncerta u dvorani.

Neka ovo bude Martinje za Martinu! Vidimo se u Požegi 12. studenog 2022.!

Doživi Zlatnu Slavoniju https://www.visitslavonia.hr/ 

Foto: TZ PSŽ
Foto: TZ PSŽ
Foto: TZ PSŽ
Foto: TZ PSŽ