Fotografija: Daruvarčani su veselo proslavili Martinje/ Foto: Predrag Uskoković
Galerija
Daruvarčani su veselo proslavili Martinje/ Foto: Predrag Uskoković

MARTINJE U DARUVARU Čeka vas Martinjska procesija, a izlagači dolaze iz svih krajeva

Osim neizostavne svirke tamburaša Turistička zajednica Daruvar-Papuk organizirala je bogati sajam na kojem će se moći kušati i kupiti vino i domaća hranaStiglo je i to doba godine kojem se najviše vesele ljubitelji dobre vinske kapljice - Martinje.

Blagdan Sv. Martina 11. studenoga tradicionalno je sinonim za krštenje mošta u mlado vino, a taj se običaj održao od davnina. Dan je to kada se uživa u mladom vinu i to ne samo u Hrvatskoj već u diljem Europe.

Daruvarski kraj poznat je po dobroj vinskoj kapljici/ Foto: Predrag Uskoković
Daruvarski kraj poznat je po dobroj vinskoj kapljici/ Foto: Predrag Uskoković

Osim vina tog se dana uživa u bogatoj trpezi, a u svakom kraju ona je drugačija, ovisno o namirnicama koje su karakteristične za područje. Upravo na našem području, u sjeverozapadnim vinorodnim područjima, martinjska je tradicija najizraženija, pa ne čudi što je Turistička zajednica Daruvar-Papuk i ove godine pripremila pravu martinjsku feštu koja će u subotu započeti već od jutra na središnjem Trgu kralja Tomislava u Daruvaru. Štandovi su već spremni, a martinjsko druženje počinje u 9 sati i 30 minuta te će potrajati sve do 14 sati.

Martinjski biskup je Vitomir Kovačević

Posjetitelji će imati priliku kušati ali i kupiti vino te druge domaće proizvođače na prodajno-degustacijskom sajmu uz nezaobilaznu svirku daruvarskih tamburaša.

Središnji događaj započet će u 10 sati i trideset minuta kada će s Trga krenuti Martinjska procesija i to prema Crkvi Presvetog trojstva gdje će biti održan blagoslov vina i drugih plodova zemlje. U 11 sati martinjski biskup Vitomir Kovačević održat će ceremonijal krštenja mladog vina.

Foto: Predrag Uskoković
Foto: Predrag Uskoković

Ivana Plažanin Vuković, direktorica Turističke zajednice Daruvar-Papuk, kaže kako su se ove godine potrudili za posebnu atmosferu te se nadaju da će se posjetitelji odazvati u velikom broju.

Oči uprte u nebo

- Strah nas je samo kiše jer vidimo da se prognoza pogoršava. U tom slučaju nećemo imati izbora nego otkazati, ali svi se nadamo da do toga ipak neće doći. Što se programa tiče, Martinjska procesija je novost, a izlagači su iz čitavog kraja. Predstavit će se tako s domaćim medom, bučinim uljem, iz Virovitice nam stižu čokoladice Čoko&Pralinea, Udruga Ždralice iz Daruvara ponudit će svoje rukotvorine, a posjetitelji će moći kušati i langoše koje će pripremiti članovi Češke Besede iz Daruvarskog Brestovca. Naravno, bit će tu i vina iz našeg kraja - kaže Plažanin Vuković dodajući da će građani na vrijeme biti obaviješteni dođe li do otkazivanja.

Oči organizatora sada su uprte u nebo i u vremensku prognozu u nadi da će se oblaci ipak, makar tog prijepodneva, razići kako bi svi mogli nakratko uživati u ovom posebnom danu, jednom u godini.

Dobijte informaciju odmah, zapratite nas na Facebooku!