Fotografija: Igor Brajdić i Mario Hrga/ Foto: Grad Bjelovar
Galerija
Igor Brajdić i Mario Hrga/ Foto: Grad Bjelovar

Mario Hrga novi je predsjednik Udruženja obrtnika Bjelovar: "Svake godine sve nas je više"

Danas brojimo 725 aktivnih obrta, dok nas je 2015. godine bilo 570. Što se tiče inflacije i recesije, mogu reći da teška vremena tek dolaze, kaže HrgaMario Hrga, vlasnik obrta za servisiranje vatrogasnih aparata novi je predsjednik Udruženja obrtnika Bjelovar, rečeno je na današnjoj konferenciji za medije, na kojoj je, uz novog predsjednika, predstavljena i suradnja Grada Bjelovara i bjelovarskih obrtnika.

Tom prilikom zamjenik bjelovarskog gradonačelnika Igor Brajdić zahvalio se dosadašnjoj predsjednici Gabrijeli Mariji Patačko, kazavši da je s njom odlično surađivao dugi niz godina.

80 tisuća kuna pomoći

- U tom periodu odradili smo brojne sastanke, ukinuli smo namete, prirez, porez na potrošnju. Takva politika rezultirala je povećanjem broja obrtnika. Konkretnije, od 2018. godine do danas imamo 131 obrt više, pored ostalog poručio je Brajdić.

Igor Brajdić zadovoljan je radom obrtnika/ Foto: Grad Bjelovar
Igor Brajdić zadovoljan je radom obrtnika/ Foto: Grad Bjelovar

Inače, današnja konferenciji održana je u trgovini Mreža, u vlasništvu Tihomira Ilekovića, koji se bavi proizvodnjom i trgovinom užadi.

- Tihomir Ileković jedan je od korisnika gradskih potpora, koje imamo zahvaljujući sporazumu s našim obrtnicima, koji je pak vrijedan 80 tisuća kuna. Riječ je o sredstvima za sajmovanje i predstavljanje naših obrtnika, dodao je Brajdić te uputio nekoliko riječi o novom čelniku bjelovarskih obrtnika.

Kriza tek treba doći

- Mario Hrga dugogodišnji je obrtnik. Radi se o izuzetno vrijednom čovjeku i siguran sam da će nastaviti dobru suradnju Udruženja i Grada, odnosno podići je na još veću razinu, zaključio je bjelovarski dogradonačelnik.

Prema riječima Marija Hrge, Udruženje obrtnika Bjelovar uključuje obrtnike iz Bjelovara i osam okolnih općina.

Obrt Ileković proizvodi razna užad/ Foto: Deni Marčinković
Obrt Ileković proizvodi razna užad/ Foto: Deni Marčinković

- Danas brojimo 725 aktivnih obrta, dok nas je 2015. godine bilo 570. Vjerujem da ćemo sljedeće godine dodatno povećati sredstva osigurana sporazumom s Gradom. Što se tiče inflacije i recesije, mogu reći da teška vremena tek dolaze te da će nam bez potpore Grada biti jako teško, poručio je novi čelnik bjelovarskih obrtnika.

Tradicionalni užarski obrt

Današnji domaćin Tihomir Ileković, poručio je da je jedan od rijetkih tradicijskih užarskih obrtnika u Hrvatskoj.

Tihomir Ileković/ Foto: Deni Marčinković
Tihomir Ileković/ Foto: Deni Marčinković

- Osnovni proizvodi vezani su za stočarski program, međutim stoke je sve manje te se prebacujemo na druge proizvode, poput izrade taburea, privjesaka za ključeve, košare, otirači, sportske mreže. Puno je proizvoda koji se od užeta mogu napraviti. Ovim poslom počeo sam se baviti 2005. godine i trenutno imamo troje zaposlenih. Koristimo razne poticanje, koji mi puno znače i bez kojih bi teško mogao funkcionirati, a u budućnosti planiramo i proširenje, zaključio je Tihomir Ileković. 

Ileković se okrenuo novim proizvodima/ Foto: Grad Bjelovar
Ileković se okrenuo novim proizvodima/ Foto: Grad Bjelovar
Taburei od užeta/ Foto: Grad Bjelovar
Taburei od užeta/ Foto: Grad Bjelovar