Fotografija: Manjinski izbori održavaju se 7. svibnja/ Foto: Deni Marčinković
Galerija
Manjinski izbori održavaju se 7. svibnja/ Foto: Deni Marčinković

Manjinci složni: "Hrvatska ima jako dobre manjinske zakone. Primjer smo drugima"

Izbori za predstavnike nacionalnih manjina održavaju se 7. svibnja, a iz Koordinacije vijeća i predstavnika pozivaju sve pripadnike nacionalnih manjina da izađu na biralištaČlanovima Koordinacije vijeća i predstavnicima nacionalnih manjima završava još jedan mandat te se spremaju za nadolazeće izbore, a tim povodom danas ih je ugostio župan Marko Marušić i njegovi zamjenici iz redova nacionalnih manjina Tanja Novotni Golubić i Saša Lukić.

- Zahvaljujem se svima na uspješnoj suradnji protekle dvije godine. Smatram da je ta suradnja bila na izuzetnom nivou te da smo njegovali zajednički dialog i partnerski odnos te ono što je najbitnije da smo se međusobno uvažavali. Poznato je da smo županija s najviše nacionalnih manjina i da od imamo 21 od ukupno 22 manjine. To smatram kao primjer dobre prakse na razini cijele hrvatske. Inače, Županija financira rad Vijeća i predstavnika nacionalnih manjina, a pomogli smo i središnjoj manifestaciji - Smotri manjinskog stvaralaštva, koja je posljednji put održana u Velikoj Pisanici, poručio je župan Marušić te dodao da jednako dobru suradnju očekuje i nakon izbora.

Odlična suradnja 

Inače, izbori su zakazani za nedjelju, 7. svibnja, a dobru suradnju pohvalio je i predsjednik Koordinacije vijeća i predstavnika nacionalnih manjima Damir Malina.

- Drago mi je da smo se okupili nekoliko dana prije izbora. Iza nas je pet mandat, a ovo je već četvrti župan s kojim odlično surađujemo. Župan je bio prisutan na svim našim sjednicama i doista smo mu zahvalni na toj moralnoj, ali i financijskoj podršci. Inače, Hrvatska ima jako dobre manjinske zakone i primjer smo na europskim seminarima. Na nama je samo da to bogatstvo i dalje njegujemo i poštivamo, poručio je Malina te pozvao sve predstavnike nacionalnih manjima da izađu na izbore. 

Tanja Novotni Golubić, Marko Marušić, Damir Malina i Saša Lukić/ Foto: Deni Marčinković
Tanja Novotni Golubić, Marko Marušić, Damir Malina i Saša Lukić/ Foto: Deni Marčinković

Dodao je i to da će nadolazeći izbori donijeti i promjene u sazivu.

- Svoje predstavnike će i dalje imati šest manjina, s tim da albanska nacionalna manjina više neće imati svoje vijeće, ali će imati predstavnike. Dakle, građani biraju članove vijeća mađarske, češke i srpske nacionalne manjine te predstavnike albanske, romske te po prvi puta njemačke nacionalne manjine, pojasnio je Malina. 

Hrvatska kao primjer drugima

Da su manjinski zakoni dobro smatra i saborski zastupnik Vladimir Bilek.

- Čestitam vodstvu dosadašnjih Vijeća na odličnom radu i suradnji sa svim manjinama. Nadalje, zbog naših zakona Republika Hrvatska često se uzima kao dobar i pozitivan primjer unutar cijele Europske unije, dok se Bjelovarsko-bilogorska županija izdvaja kao top primjer unutar Hrvatske i na tome čestitam županu Marušiću i cijelom vodstvu Županije. Što se tiče nadolazećih izbora, trudili smo se informirati sve građane o njima te pozivam sve pripadnike nacionalnih manjina da 7. svibnja izađu na izbore, zaključio je Bilek. 

Svi su istaknuli zadovoljstvo dobrom međusobnom suradnjom/ Foto: Deni Marčinković
Svi su istaknuli zadovoljstvo dobrom međusobnom suradnjom/ Foto: Deni Marčinković

Za kraj dodajmo i to da su dobru zadovoljstvo dosadašnjom suradnjom iskazali i Darko Karanović te Goran Đurđević.

Dobijte informaciju odmah, zapratite nas na Facebooku!