Fotografija: Palčiči i Palčice s mamama ispred daruvarske Gradske uprave/ Foto: Tomislav Kukec/MojPortal.hr
Galerija
Palčiči i Palčice s mamama ispred daruvarske Gradske uprave/ Foto: Tomislav Kukec/MojPortal.hr

Mame daruvarskih Palčića: "Ljudi moraju znati s kakvim se problemima suočavaju naša djeca"

"Svaki Palčić je drugačiji i zato je bitno da si međusobno pomažemo, a da djeci pružamo svu moguću potporu, naročito emotivnu", kaže organizatorica jučerašnjeg događanja, Danijela Čalapa KurtzPovodom jučerašnjeg Međunarodnog dana prerano rođene djece, dana takozvanih "Palčića", njihove majke okupile su se ispred daruvarske Gradske uprave na Trgu kralja Tomislava.

Zgrada Grada Daruvara tom je prigodom prigodno osvijetljena ljubičastom bojom, a desetak mama "Palčića" nosile su ljubičaste balone jer je ljubičasta boja "Palčića", odnosno djece rođene nekoliko tjedana prije termina, pa i ranije. Na žalost, iako je na širem daruvarskom području stotinjak obitelji "Palčića", na Trgu ih se okupilo tek desetak, kako zbog pomalo prohladnog vremena, ali i jesenskih viroza koje su ovog tjedna zavladale u školama i vrtićima. Bez obzira na to, mame su se okupile s ciljem podizanja svjesnosti o takvoj djeci, a druženje su uz kavu, sok i kekse te razgovor i međusobnu potporu razmjenom iskustava i problema nastavili na toplom, u prostorijama koje im je ustupila poznata daruvarska Udruga "Korak dalje".

Podrška Grada

Organizatorica ovog neformalnog događanja, budući da udruga daruvarskih Palčića još nije službeno osnovana, jest Danijela Čalapa Kurtz, a prvo okupljanje bilo je na isti datum lani.

Organizatora susreta Danije Čalapa Kurtz i njena
Organizatora susreta Danije Čalapa Kurtz i njena "Palčica" Tena/ Foto: Tomislav Kukec /MojPortal.hr

Problemi u razvoju

- Tada smo znali za 25 Palčića, ali kako se glas i svijest o nama širila, sada znamo za stotinjak djece, kako male i velike, a neki su već i odrasli ljudi, koji su prijevremeno rođeni - objašnjava.

Kaže kako imaju veliku podršku daruvarskih gradskih vlasti.

- Zahvalni smo Gradu koji nam je to omogućio. Djeca se igraju i druže, stariji razgovaraju, jedemo keksiće, pričamo o svojim problemima..., kaže nam Danijela Čalapa Kurtz.

Ističe kako pokušavaju podići svijest građana o ovoj važnoj temi, jer mnogi često nisu svjesni s kakvim se sve problemima suočavaju kako roditelji prijevremeno rođene djece, tako i sama djeca.

- Uglavnom se radi o neurorizičnim poteškoćama. Moja Tena, koja danas ima 11 godina, morala se roditi sa sedam i pol mjeseci jer sam ja imala problema s visokim tlakom i trudnoća je bila vrlo rizična. Ako je mama bolesna i dijete u njoj je bolesno, tako da se morala roditi da bi mene spasila, ali i sebe. U početku je imala blago krvarenje u mozgu koje je, srećom, prirodnim putem stalo, no prohodala je tek nakon godinu dana, nije ni puzala. Srećom, prošla je bez težih posljedica, ali mnogi roditelji imaju i teže probleme. Svaki Palčić je drugačiji i zato je bitno da si međusobno pomažemo, a da djeci pružamo svu moguću potporu, naročito emotivnu - kaže.

Osjetljiviji na bolesti

Objašnjava kako su Palčići skupina djece koja zahtijeva posebnu skrb.

Palčiči i Palčice s mamam ispred daruvarske gradske uprave/Foto: Tomislav Kukec/MojPortal.hr
Palčiči i Palčice s mamam ispred daruvarske gradske uprave/Foto: Tomislav Kukec/MojPortal.hr

- Puno se sporije razvijaju i zahtjevniji su, osjetljiviji su na bolesti, treba im se posvetiti mnogo više nego drugoj novorođenčadi. Nekim roditeljima to je vrlo teško, osjećaju se izgubljeno i zato smo tu. Drago mi je što se sve više roditelja javlja, želja nam je organizirati se tako da nas bude dovoljno za osnivanje udruge - kaže dodajući kako statistike pokazuju da se samo tijekom jedne godine u Hrvatskoj rodi između dvije i pol do tri tisuće tablica.

- Naravno, mi roditelji daruvarskih tablica ne družimo se samo taj jedan dan u godini, imamo svoju Facebook Messenger grupu za razgovore gdje se često dopisujemo i pomažemo si - kaže.

Javite nam se!

Naposljetku ističe kako im je drago da im se na ovakvim događanjima poput jučerašnjeg na daruvarskom Trgu kralja Tomislava pridruže i oni koji nisu roditelji Palčića, ali žele dati svoju podršku. A, kaže, silno bi voljela i da im se sa svojim iskustvima javi još majki i očeva prerano rođene djece.

- Neka slobodno ostave svoj komentar na Facebooku ispod vašeg teksta i ja ću se svakome javiti. Važno je da nas je što više i da se organiziramo - zaključuje Danijela Čalapa Kurtz.

Dobijte informaciju odmah, zapratite nas na Facebooku!