Fotografija: Svi se raduju obnovi seoske škole Foto/Martina Čapo
Galerija
Svi se raduju obnovi seoske škole Foto/Martina Čapo

Mališani u Dautanu zimu će dočekati u potpuno obnovljenoj školi

Prije sedam, osam godina nisam mogao obići nijednu županijsku školu u kojoj se nešto obnavljalo. Tada smo bili posljednji po ulaganju u školstvu. Sada nismo prvi, ali smo drugi, istaknuo je župan BajsNOVA RAČA – Ravnatelj Osnovne škole „Ivana Viteza Trnskog“ Nova Rača Dario Jaušić i vlasnik obrta GRAD-IM Ivan Marković, uz prisustvo bjelovarsko-bilogorskog župana Damira Bajsa, potpisali su ugovor o energetskoj obnovi Područne škole Dautan. Riječ je o Europskom projektu energetske obnove vrijednom gotovo 640 kuna, a ujedno je to 47. školski objekt na području Bjelovarsko-bilogorske županije za koji se potpisuje ugovor s izvođačem radova za temeljitu obnovu.

Cilj Bjelovarsko-bilogorske županije i njenog čelnog čovjeka, župana Damira Bajsa, je da sve škole kojima je Županija osnivač, kako velike matične, tako i male područne, budu obnovljene. Energetskom obnovom Područne škole Dautan nastavljaju se ulaganja Bjelovarsko-bilogorske županije u Osnovnu školu „Ivana Viteza Trnskog“ Nova Rača budući da je matična školska zgrada već obnovljena, kao i područne škole u Međurači i Severinu, čime se ulaganja u školstvo vezana uz Osnovnu školu „Ivana Viteza Trnskog“ zajedno s područnim školama posljednjih godina penju na više od 3,5 milijuna kuna.

Spremište za građu

-Sad već imam laganu tremu jer već tri godine nismo ništa obnavljali, stoga sam zadovoljan što nastavljamo s energetskom obnovom škole u Dautanu. Bitno je napomenuti kako je priča o energetskoj obnovi ove škole započela davno, još 2014. godine s izradom projektne dokumentacije i certifikata. Tada je škola svrstana u energetski razred G što je bio dovoljan pokazatelj da nešto moramo promijeniti. Ova zgrada vodila se u zemljišnim knjigama kao spremište za građu, datira u 1943. godinu  i ta naša borba s vlasništvom trajala je sve do 2017. kada smo se napokon formalno i pravno uknjižili kao vlasnici zgrade – podsjetio je ravnatelj Dario Jaušić na mukotrpne početke obnove i dodao kako je ukupna vrijednost projekta 662 tisuće kuna.

Područna škola Dautan prije obnove Foto/Martina Čapo
Područna škola Dautan prije obnove Foto/Martina Čapo

Prihvatljivi troškovi iznose pak 639 tisuća kuna, dok su bespovratna sredstva 293 tisuće kuna. Ostatak novca, do ukupnih prihvatljivih troškova, pojasnio je Jaušić, osigurat će Bjelovarsko – bilogorska županija. Ivan Marković, kao predstavnik izvođača radova, izrazio je zadovoljstvo još jednim dobivenim poslom obnove škole.

-Dosad smo imali samo pozitivna iskustva, kako s investitorom, tako i s nadzorom pa se nadam pozitivnoj suradnji i dalje. Što se tiče obnove, ona je specifična jer izolacija zbog vlage ne ide s vanjske strane, već unutarnje. Ostalo je sve standardno – kazao je Marković. Inače, obnova kojom će se smanjiti potrošnja energije u zgradi podrazumijeva povećanje toplinske zaštite na vanjskim zidovima s unutrašnje strane, izolaciju poda tavana u potkrovlju, sanaciju vlage u svim zidovima, zamjenu vanjske stolarije, zamjenu postojeće rasvjete i zamjenu radijatorskih ventila termostatskima.

Povećanje učenika

Radovima se veseli i učiteljica Kristina Barešić koja je istaknula kako školu pohađaju pametna i talentirana djeca koja zaslužuju uređenu školu.

-Djeca su uzbuđena zbog svega što se događa. Sve im je emotivno i zanimljivo, veselimo se što će škola biti opremljenija, toplija i ugodnija. Zahvaljujem svima koji sudjeluju u provedbi ovog projekta, naročito županu Damiru Bajsu – kazala je učiteljica, a s njom se složio i načelnik Općine Nova Rača, Darko Knežić koji je nagovijestio kako bi uskoro škola mogla imati značajno veći broj učenika nego sada.

Čelnici Županije s domaćinima u obilasku škole Foto/Martina Čapo
Čelnici Županije s domaćinima u obilasku škole Foto/Martina Čapo

-Djece bi kroz narednih pet godina moglo biti više gotovo za cijeli jedan razred. Stoga mi je drago što ravnatelj, kao i župan vode brigu o nama. Svi se veselimo što će naša djeca imati novouređenu školu u svojem naselju – zahvalio je Knežić na ulaganjima u male sredine naglasivši kako više od 60 posto sredstava od ukupnog iznosa projekta ulaže upravo BBŽ. Inače, načelnik Knežić i župan Bajs su zajedno pohađali školu, a čak su dijeli i školsku klupu u Novoj Rači. Tada je škola bila smještena u današnjoj zgradi Općine. Rado se toga uvijek iznova prisjeti i čelni čovjek županije.

-Prije 7, 8 godina ja nisam mogao obići nijednu županijsku školu u kojoj se nešto obnavljalo. Bjelovarsko – bilogorska županija tada je bila posljednja po ulaganju u školstvo. Sada nismo prvi, ali smo drugi. Ovo je 47 ugovor koji se potpisuje samo o energetskoj obnovi – podsjetio je Bajs na veliki iskorak koji je učinjen u školstvu i dodao kako su u tijeku i brojni drugi projekti. No, nisu zaboravljene niti male škole, što je naročito važno kako bi standard u malim sredinama bio na visokom nivou, smatra Bajs koji je obećao da će škola u Dautanu biti i dodatno opremljena županijskim sredstvima te će postati prva seoska ljepotica.