Fotografija: Lucija Šuvaković (7) iz Vinkovaca ima akutnu mijeloičnu leukemiju i hitno joj je potrebna koštana srž kako bi preživjela/Foto: Privatni album
Galerija
Lucija Šuvaković (7) iz Vinkovaca ima akutnu mijeloičnu leukemiju i hitno joj je potrebna koštana srž kako bi preživjela/Foto: Privatni album

Mala Lucija hitno treba novu koštanu srž da bi živjela. Pomozite joj jer lijek je možda baš u vama

Crveni križ Daruvar u petak 12. veljače u svojim prostorijama organizira dobrovoljno darivanje krvi kako bi se pronašao kompatibilni donator koštane sržiSedmogodišnja Lucija Šuvaković do prošle je godine živjela u Njemačkoj. Ona, njezina dva mlađa brata i roditelji silno su se željeli vratiti u Hrvatsku, u svoje Vinkovce, i kada su napokon i učinili, njihovoj sreći nije bilo kraja. Sve je bilo onako kako su zamišljali. Djeca su brzo prihvatila novu sredinu, a oni su počeli ispočetka graditi svoj život.  

Akutna mijeloična leukemija

Počelo je prije nekoliko mjeseci s grloboljom. Lucija je krenula u 1. razred osnovne škole i svaki se dan počela majci žaliti na bolove u grlu. Majka joj je jedan dan napipala kvržicu na vratu koja nikako nije nestajala, nego je svakim danom bila sve veća. Odveli su je kod liječnika u Vinkovce koji su potvrdili njihove najgore slutnje. Luciji je dijagnosticirana akutna mijeloična leukemija, 3. stupanj oboljenja.

Lucija i njezina majka Lidija u KBC Zagreb gdje djevojčica trenutno čeka kompatibilnog donatora/Foto: Privatni album
Lucija i njezina majka Lidija u KBC Zagreb gdje djevojčica trenutno čeka kompatibilnog donatora/Foto: Privatni album

- Ako se u roku od šest do osam tjedana ne pronađe donor koštane srži, krajnja je opcija presađivanje koštane srži od roditelja koji su kompatibilni samo 50 posto. Liječnici vjeruju da na području Hrvatske postoje donori koji bi mogli biti potpuno kompatibilni pa smo se svi aktivirali. Potaknula sam akciju u suradnji s Crvenim križem Daruvar koji će u petak 12. veljače od 9 do 15 sati u svojim prostorijama organizirati dobrovoljno darivanje krvi kako bi se uzeo uzorak za tipizaciju. Luciji je hitno potrebna koštana srž o kojoj ovisi uspjeh njezinog daljnjeg liječenja. Preklinjem drage Daruvarčane da odvoje pet minuta svog vremena i daju krv kako bi pomogli ovoj prekrasnoj djevojčici koja samo želi živjeti - rekla nam je Danijela Štefan, profesorica povijesti u Ekonomskoj i turističkoj školi Daruvar, inače dobra prijateljica majke teško oboljele Lucije.

Uzorak za tipizaciju

Iz Crvenog križa Daruvar mole sve punoljetne osobe mlađe od 40 godina, koji nemaju kroničnih bolesti, a koji žele biti potenacijalni donatori koštane srži, da prije petka telefonom najave svoj dolazak kako bi se sve moglo organizirati. Potrebno je ispuniti prijavnicu za Zakladu Ana Rukavina i dati uzorak krvi za tipizaciju. 

Apel za pomoć sedmogodišnjoj Luciji
Apel za pomoć sedmogodišnjoj Luciji

Lucija je trenutno u Zagrebu u bolnici na Rebru. Primila je kemoterapiju, izgubila je kosu ali ne gubi nadu da će se u ovoj zemlji naći osoba koja joj može spasiti život. Liječnici su se nadali da će kemoterapija dovesti do remisije bolesti ali to se, nažalost, nije dogodilo. Njoj i njezinim roditeljima ne treba novac, trebaju im ljudi.

Donor se mora naći hitno jer vrijeme neumoljivo curi. Pomozite ovoj djevojčici jer je lijek koji joj može spasiti život možda baš u vama.