Fotografija: Župan Damir Bajs/ Foto: Deni Marčinković
Galerija
Župan Damir Bajs/ Foto: Deni Marčinković

'Maksimalno smo smanjili broj nezaposlenih, 120 EU projekata vodimo, najvažniji je nova bolnica'

"Kada sam preuzeo vlast od sadašnje oporbe, županija je bila zadnja po povlačenju EU sredstava, bez ijednog projekta kojeg je vodila Županija", kazao je BajsAktualni župan Damir Bajs, danas je u maloj županijskoj vijećnici održao prezentaciju započetih, ali i završenih projekata u posljednjih osam godina, koliko je uzastopno na čelnom mjestu naše županije. 

- Prije osam godina Županiju sam preuzeo od sadašnje oporbe, koja to očito želi zaboraviti. U to vrijeme Bjelovarsko-bilogorska županija bila je zadnja po povlačenju europskih sredstava, bez ijednog projekta kojeg je vodila Županija. Također, tada smo bili zadnji po ulaganju u školstvo i zdravstvo u Republici Hrvatskoj - riječi su kojima je župan Bajs započeo izlaganje.

Na današnjoj konferenciji osim župana prisutni su bili i svi zamjenici te predsjednik Županijske skupštine/ Foto: Deni Marčinković
Na današnjoj konferenciji osim župana prisutni su bili i svi zamjenici te predsjednik Županijske skupštine/ Foto: Deni Marčinković

Europski projekti

Bjelovarsko-bilogorska županija, prema njegovim riječima, danas vodi 120 europskih projekata, među kojima je i najveći zdravstveni projekt u našoj državi, izgradnje nove zgrade Opće bolnice Bjelovar. Dodao je i to da će nova bolnička zgrada biti najbrže napravljeni projekt u Hrvatskoj, čiji se završetak očekuje nakon ljeta. 

- Pored toga ulagali smo i u segment primarne zdravstvene zaštite, ali i u zdravstvene djelatnike, jer smo jedina županija koja ima stalno otvoren program za potporne mjere, a samo ove godine isplatit ćemo više od milijun kuna u te svrhe. Također, radimo i Centar kompetentnosti pri Medicinskoj školi Bjelovar, a upravo taj projekt zaokružit će sliku Bjelovarsko-bilogorske županije kao zdravstvenog centra ovog dijela Hrvatske - dodao je župan Bajs.

Ulaganja u školstvo

U nastavku svog izlaganja osvrnuo se i na ulaganja u školstvo, ističući da se naša županija po tom pitanju nalazi na drugom mjestu u Hrvatskoj, s ulaganjima u iznosu od oko 250 milijuna kuna.

Župan Damir Bajs/ Foto: Deni Marčinković
Župan Damir Bajs/ Foto: Deni Marčinković

- U ovom trenutku više od 50 objekata je ili izgrađeno ili u izgradnji, točnije 32 objekta su završena, njih 15 je u tijeku, a za još pet je raspisan natječaj te se očekuje potpis ugovora. Zahvaljujući tome 90 posto učenika će ove jeseni školu će pohađati u novoobnovljenim objektima, istaknuo je Bajs, spomenuvši i projekt izgradnje nove Glazbene škole Vatroslava Lisinskog u Bjelovaru.

Razvoj gospodarstva

Što se tiče gospodarstva, župan se pozvao na brojke Državnog zavoda za statistiku, koje prema njegovim riječima pokazuju da se broj poduzetnika u našoj županiji povećao za 40 posto. Nadalje, gotovo 720 osoba je više zaposleno, a prosječna neto plaća veća je 27 posto. 

- Imamo maksimalno smanjene broja nezaposlenih i jedno od najvećih povećanja broja zaposlenih gospodarstvenika. Također, postali smo centar za zelenu energiju, posebice za bio energane, iako nismo idealna županija za njihovu izgradnju, poručio je župan Bajs, dodavši da ga veseli i porast broja obrtnika.

Župan Bajs predstavlja knjigu Zapadna Slavonija u Domovinskom ratu 1991. godine/ Foto: Deni Marčinković
Župan Bajs predstavlja knjigu Zapadna Slavonija u Domovinskom ratu 1991. godine/ Foto: Deni Marčinković

Pored toga, spomenuo je i prometnu infrastrukturu, posebice izgradnju pruge Sveti Ivan Žabno-Gradec te se dotaknuo i županijskih ulaganja u borbi protiv korona virusa. Za kraj, župan je rekao i to da je naša županija financirala izdavanje publikacija i knjiga vezanih za Domovinski rat, a poseban naglasak stavljen je na knjigu Zapadna Slavonija u Domovinskom ratu 1991. godine.

Bivša oporba

U svom obraćanju župan je nekoliko puta istaknuo da je Bjelovarsko-bilogorska županija prije osam godina bila na začelju po mnogim parametrima, uz naglasak da je vođenje Županije tada preuzeo od današnje oporbe.

Podsjetimo, župan Bajs došao je na čelno mjesto Bjelovarsko-bilogorske županije 2000., na kojemu je boravio sve do 2008. godine, kada postaje ministar turizma u Sanaderovoj vladi, iz kvote HSS-a. Mjesto župana preuzima tadašnji Bajsov stranački kolega Miroslav Čačija, koji će na toj poziciji ostati sve do 2013. godine, kada će županom ponovno postati Damir Bajs. Godinu dana ranije, odnosno 2012. godine, Bajs je kako i sam kaže, bio isključen iz HSS-a, a na naše pitanje smatra li se odgovorim za tadašnje stanje, budući da je vladajuću većinu u Županiji u to vrijeme, uz HDZ i HSLS činio i HSS, župan je odgovor sljedeće:

- S obzirom da sam bio isključen iz HSS-a, očito nisam imao baš puno mogućnosti jedno duže vrijeme da išta napravim vezano za Županiju. HDZ, tadašnji HSS i HSLS vodili su Bjelovarsko-bilogorsku županiju i oni su doveli do ovih brojki koje smo danas naveli. Ne znam zašto naša oporba o tome ne voli pričati, zaključio je aktualni župan Damir Bajs.