Fotografija: Starija žena je u lipnju prošle godine oko 11 sati u gradu na širem zagrebačkom području nazvala kćer na mobitel i tračala joj supruga/Foto: Paun Paunovic/CROPIX (Ilustracija)
Starija žena je u lipnju prošle godine oko 11 sati u gradu na širem zagrebačkom području nazvala kćer na mobitel i tračala joj supruga/Foto: Paun Paunovic/CROPIX (Ilustracija)

Majka nazvala kćer i rekla joj da je muž vara, kći ju prijavila zbog psihičkog nasilja. Ali, to nije sve...

Umirovljenica je proglašena krivom zbog nasilja u obitelji, za što joj je izrečena novčana kazna u iznosu 2000 kuna. No, Visoki prekršajni sud RH preinačio je presudu i pravomoćno oslobodio bakicuBizaran pravosudni postupak protiv gospođe Sandre (73), koja je bila osuđena da je počinila psihičko nasilje prema kćeri i zetu, ovih je dana okončan pravomoćnom presudom, piše Danica.hr.

Sandra je lani u listopadu bila nepravomoćno osuđena za nasilje u obitelji. Prema toj presudi, ona je u lipnju prošle godine oko 11 sati u gradu na širem zagrebačkom području nazvala kćer na mobitel i tračala joj supruga.

Psihičko nasilje

“Počinila je psihičko nasilje u obitelji na način da je na mobitel nazvala kćer (52) te istoj govorila razne neistine o njenom suprugu (54), da je suprug vara, da ima brojne ljubavnice te da mu ne treba vjerovati.

Osim toga, rekla je kako on nikada nije prestao piti i da ju zapostavlja, što je kod kćeri i zeta prouzročilo povredu dostojanstva i uznemirenost”, zaključila je prekršajna sutkinja Općinskog suda.

Kazna 2000 kuna

Nakon što ju je kći prijavila policiji, umirovljenica je “proglašena krivom da je, na način činjenično opisan u izreci presude, počinila prekršaj iz Zakona o zaštiti od nasilja u obitelji, za koji joj je izrečena novčana kazna u iznosu 2000 kuna“.

Izrečena joj je i zabrana približavanja, uznemiravanja ili uhođenja žrtava nasilja, kćeri i zeta, “tako da se istima ne smije približavati na udaljenosti ne manjoj od pet metara na svakom mjestu gdje bi se isti zatekli, zabrana uznemiravanja putem mobiltela i druge vrste komunikacije, u trajanju od tri mjeseca”.

No, nakon žalbe Visoki prekršajni sud RH preinačio je presudu i odmah pravomoćno oslobodio gospođu Sandru.

“Sud smatra da takva radnja počinjenja, sama za sebe, a imajući na umu da je notorno da psihičko nasilje nije počinjeno baš svakom grubo izgovorenom riječi, ne ispunjava bitna obilježja psihičkog nasilja. Naime, iz činjeničnog opisa nije vidljiva nikakva agresivnost u ponašanju okrivljenice.

Samo mišljenje

Djelo je opisano na način da je okrivljenica, zapravo, svojoj kćeri iznosila svoje mišljenje o njenom suprugu, nije opisano da bi okrivljenica pritom izgovarala neke uvredljive i omalovažavajuće izraze, nije opisano da bi okrivljenica istu radnju činila učestalo u kraćem vremenskom periodu(…)

Po ocjeni suda, radnja počinjenja, kako je opisana u činjeničnom opisu izreke pobijane presude, ne predstavlja grubo uznemiravanje takvog stupnja, odnosno takvog intenziteta da bi imala karakter psihičkog nasilja, piše Danica.hr.

Dobijte informaciju odmah, zapratite nas na Facebooku!