Fotografija: Foto: Joško Ponoš/CROPIX
Galerija
Foto: Joško Ponoš/CROPIX

Majka autističnog djeteta iz Velikog Trojstva: "Izborili smo se da moj sin ne mora nositi masku"

Prema uputama od 5. studenog maske su obavezne u svim situacijama za predmetnu nastavu, a učenici razredne nastave moraju ih imati kada se miješaju s ostalom djecomBJELOVAR/GRUBIŠNO POLJE – Gotovo da nema dana bez nekih novih uputa i prilagodba pandemijskoj situaciji kojoj smo izloženi. Najviše polemike izazivaju upute usmjerene prema školama. Ponekad učestale dopune uputa zbunjuju i same prosvjetne djelatnike, što se dogodilo i ovoga puta. 

Makar možda mogu ostvariti razmak, učenici predmetne nastave moraju nositi maske u svojim razredima/Foto: Niksa Stipanicev/CROPIX (Ilustracija)
Makar možda mogu ostvariti razmak, učenici predmetne nastave moraju nositi maske u svojim razredima/Foto: Niksa Stipanicev/CROPIX (Ilustracija)

Naime, ove je nedjelje svoje učenike i njihove roditelje putem WEB stranice o novim dopunama oko nošenja maski obavijestila ravnateljica Druge Osnovne škole, Ines Kapša. Stavila je link na tekst Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i Ministarstva znanosti i obrazovanje koji su 05. studenog donijeli dopunu Upute za sprječavanje i suzbijanje epidemije bolesti COVID-19 vezane uz rad predškolskih ustanova, osnovnih i srednjih škola u školskoj godini 2021./2022.

Dopune Ministarstva

Prema tim uputama, za vrijeme trajanja ove aktualne epidemiološke situacije maske su obavezne za učenike od 5. do 8. razreda tijekom cijelog boravka u školi, uključujući i za vrijeme nastave iako se može osigurati razmak između učenika, što dosad nije bio slučaj. Ali i za učenike od 1. do 4. razreda kod prolaska zajedničkim prostorijama odnosno kada se miješaju s učenicima drugog razrednog odjela, što je također novo.

Od idućeg tjedna maske će nositi učenici predmetne nastave u svim situacijama, a razredne nastave kada su na hodnicima i miješaju se s ostalom djecomFoto: Unsplash
Od idućeg tjedna maske će nositi učenici predmetne nastave u svim situacijama, a razredne nastave kada su na hodnicima i miješaju se s ostalom djecomFoto: Unsplash

Ova je obavijest izazvala salvu komentara na društvenim mrežama. Roditelji učenika razredne nastave mahom su ljuti i ogorčeni jer ne vide smisao u tome da tako malena djeca uopće igdje moraju nositi maske. A sretni nisu niti roditelji učenika predmetne nastave. Potvrđuju to brojni komentari na društvenim mrežama. Roditelji sve više spominju kako ih je strah i da će biti prisiljeni cijepiti svoju djecu.

Nošenju maske, ali i mogućem obveznom cijepljenju djece starije od 12 godina oštro se protivi i naša sugovornica Valentina Galošić. Njezino dijete ima 13 godina, učenik je 6. razreda i u spektru je autizma.

Borba majke

- Uspjela sam se izboriti za to da on ne nosi masku zbog svoje dijagnoze, no da i nema autizam borila bih se svim silama za to. Smatram da mi kroz masku ne primamo čisti kisik i da sami sebi izdišemo ugljikov dioksid. Za normalno funkcioniranje mozga i organizma potreban je čisti kisik. Dugotrajno nošenje maske kod djece izaziva malaksalost i glavobolje i to ne može biti normalno - ističe Valentina koja je razgovarala s više roditelja koji dijele mišljenje s njom, no boje se javno reći svoje mišljenje i zauzeti stav.

Valentina i njezin sin/Foto: Privatni album
Valentina i njezin sin/Foto: Privatni album

Provjerili smo kakvo je stanje u nekim bjelovarskim i jednoj županijskoj osnovnoj školi. Goranka Preskočil, ravnateljica Treće OŠ Bjelovar koja broji 648 učenika, kazala je kako se zasad ne mogu požaliti jer nemaju nikakvih problema. Učenici su disciplinirani, a roditelji se ne bune na Upute propisane od strane Ministarstva i epidemiologa. U biti, kaže nam Preskočil, za njih se ništta nije promijenilo u odnosu na vrijeme ranije.

Snježana Šeliš, ravnateljica OŠ Ivana Nepomuka Jemeršića Grubišno Polje/Foto: BBŽ
Snježana Šeliš, ravnateljica OŠ Ivana Nepomuka Jemeršića Grubišno Polje/Foto: BBŽ

Slična je situacija i u Grubišnom Polju. Ravnateljica OŠ Ivana Nepomuka Jemeršića, Snježana Šeliš kaže kako su ponosni na svoje učenike i učenike. Grubišnopoljska OŠ među najvećima je u BBŽ i broji 430 učenika, a svi oni pridržavaju se propisanih mjera.

Stanje na terenu

- Naši su učenici toliko savjesni da i nakon izlaska iz školske zgrade nose maske. To su generacije koje su već toliko naviknule na takav režim, da im više on ne predstavlja problem, shvaćaju to kao svoju obvezu i olakšavaju nam time situaciju. Imamo dva ili tri izdvojena slučaja koja se odnose na učenike sa zdravstvenim poteškoćama, no i s njihovim roditeljima smo postignuli dogovor. Oni masku nose dokle mogu, a ako im krene predstavljati problem, spuste ju na bradu. Tako da smo zaista zadovoljni što u našoj sredini nema apsoutno nikakvih problema. Budući da na društvenim mrežama oglašavanon sve obavijesti vezane uz školu, nađe se ponekad nešto neprimjereniji komentar, no to je izuzetak i rijetkost - zadovoljna je Šeliš koja je svjesna kako se za njih promijenilo samo to da učenici predmetne nastave moraju nositi maske u svim situacijama, dok je sve ostalo i ranije bilo na snazi.

Ines Kapša iz Druge OŠ Bjelovar kazala nam je kako zasad nemaju reakcija roditelja, no budući da su učenici predmetne nastave još uvijek na online nastavi, do većih promjena u školi nije niti došlo.

Ines Kapša, ravnateljica Druge OŠ Bjelovar/ Foto: Deni Marčinković
Ines Kapša, ravnateljica Druge OŠ Bjelovar/ Foto: Deni Marčinković

- Učenici razredne nastave pridržavaju se uputa, kao i svi učitelji koji također sada opet moraju nositi maske bez obzira mogu li održati veći razmak. Najveća promjena dočekala je djecu koja idu u dnevni boravak. Oni, naime sada za vrijeme dnevnog boravka moraju imati maske na licu. Reakcija roditelja zasad nemamo, no nije isključeno da ih neće biti kada se učenici predmetne nastave vrate u školske klupe. Moguće da će biti protivljenja nošenju maske, no ta je uputa, odnosno odluka iznad nas i mi ju moramo provoditi - realno priznaje ravnateljica Druge OŠ Bjelovar, Ines Kapša.