Fotografija: Priča je ovo o čudljivim životinjama sa sretnim završetkom/Foto: Veterinarska ambulanta Karaula
Galerija
Priča je ovo o čudljivim životinjama sa sretnim završetkom/Foto: Veterinarska ambulanta Karaula

Magaricu Caricu staru tek 7 dana napao njezin otac Leopold: "Zubima joj presjekao mišić i žilu"

Zahvaljujući brzoj intervenciji vlasnika koji su bebi magarici zaustavili krvarenje i hitnoj operaciji u Veterinarskoj ambulanti Karaula u Daruvaru, Carici je spašen životDARUVAR/GRUBIŠNO POLJE – Magarica imena Carica nakon svega sedam dana života prošla je pravu kalvariju. Zahvaljujući prvenstveno pribranoj reakciji svojih vlasnika Ane i Zvonka Harauzek iz Treglave, a potom djelatnika Veterinarske ambulante Karaula iz Daruvara, spašen joj je život.

Naime, kako nam je ispričao Zvonko koji već 10 godina na svojem OPG-u u Treglavi nedaleko Grubišnog Polja ima magarce, 24. siječnja opulila se magarica Carica koja je prvih dana bila u posebnom dijelu staje s majkom. Nakon sedam dana, odlučili su ju pustiti u dvorište kako bi se upoznala s ostalim magarcima na farmi. Trenutno Harauzeki imaju 30 magarica i jednog magarca.

Napao ju vlastiti otac

-Bilo je lijepo vrijeme pa smo ju pustili da se upozna s ostatkom stada. I srećom da smo supruga i ja bili u blizini, jer čim ju je ugledao i namirisao, magarac Leopolod počeo je malenu Caricu napadati. On je njezin otac, no očito ju nije prepoznao kao dio svojeg stada. Mislio je da je došla iz tuđeg stada, uhvatio ju je za vrat i nosio ju kao neku igračku po cijelom pašnjaku. Odmah smo potrčali za njim, a srećom da imamo dobre i poslušne pse koji su potom navalili na magarca. Čim je shvatio da je on u opasnosti, pustio je Caricu, prisjeća se dramatičnih scena Harauzek i dodaje kako su odmah Caricu pritisnuli na predjelu vrata kako bi spriječili krvarenje.

Malena Carica dobro je i oporavlja se/Foto: Veterinarska ambulanta Karaula
Malena Carica dobro je i oporavlja se/Foto: Veterinarska ambulanta Karaula

-Krv je doslovno špricala. Zubima je Leopold Carici presjekao mišić i jednu žilu. Znao sam da jedino kod Karaule možemo pokušati Carici spasiti život, samo smo se molili da putem ne iskrvari. Odmah smo ju zamotali, pritisnuli i autom odvezli u Daruvar, priča Zvonko i dodaje kako se Carica koja ima svega 16 kilograma vozila u bunkeru automobila.

Operacija u ambulanti

Nakon to su stigli u ambulantu, Carica je operirana. Razrezan joj je vrat i to na mjestima između rupa od zuba. Šivali su mišić, žilu i potom kožu.

-Sada rana jako lijepo izgleda, nema krvarenja, sve se lijepo posušilo, a bili smo i na kontroli kako bismo se uvjerili da oporavak teče po planu, kaže naš sugovornik.

Upitali smo ovog iskusnog poljoprivrednika koji inače uzgaja i buše, je li ikada ranije imao sličnu situaciju na svojoj farmi magaraca.

-Nikada. Čak nisam niti od drugih čuo da im se to dogodilo. Može biti problema kada dođe na farmu magarica iz drugog stada. Tada magarac neko vrijeme, dok ju ne prihvati, napada pridošlicu, no nikada svoje stado, priča Zvonko koji trenutno još uvijek svoju ljubimicu čuva u posebnom boksu. Kako kaže, živa je i zdrava, a kada joj rane dobro zarastu, ponovno će ju pustiti na farmu s ostalim magaricama i magarcem. No, ovoga puta neće se micati od nje kako bi ju mogao zaštititi ukoliko Leopold ponovno bude agresivan.

Sretni i u ambulanti Karaula

-Leopold je inače jako dobar, ujahan i miran, prava beba od magarca. Zato smo se i iznenadili njegovim ponašanjem prema Carici, kaže Zvonko.

Uskoro će Carica ponovno na farmu s ostalim magaricama i magarcem Leopoldom/Foto: Veterinarska ambulanta Karaula
Uskoro će Carica ponovno na farmu s ostalim magaricama i magarcem Leopoldom/Foto: Veterinarska ambulanta Karaula

Sretni što su spasili život jednoj maloj magarici koja je tek došla na svijet, iz Veterinarske ambulante Karaula poručili su"Tko kaže da i malena Carica ne može biti ljubimac? Za sve koji se brinete kako je Carica, dobro je"

Dobijte informaciju odmah, zapratite nas na Facebooku!