Fotografija: Akcija će se održati 8. svibnja od 14 do 16 sati/Foto: Privatni album
Galerija
Akcija će se održati 8. svibnja od 14 do 16 sati/Foto: Privatni album

LUCIJIN APEL Više od 70 Daruvarčana žele postati donori koštane srži: "Dođite i vi, ne treba najava"

Akcija će se održati 8. svibnja od 14 do 16 sati, a cijela priča pokrenuta je nakon životne ispovijesti mlade Daruvarčanke Lucije Živković koja se tri godine bori s rijetkim oblikom raka, kožnim limfomomDARUVAR – Iduće srijede, 8. svibnja u Daruvaru će se održati akcija koju organizira Liga protiv raka Daruvar, a provodi Zaklada Ana Rukavina. Riječ je o uzimanju uzoraka krvi nakon čega darivatelji ulaze u Hrvatski registar krvotvornih matičnih stanica, odnosno potencijalni darivatelji koštane srži ili matičnih stanica.

Akcija će se održati u prostoru Crvenog križa Daruvar od 14 do 16 sati, a cijela ova priča pokrenuta je nakon životne ispovijesti mlade Daruvarčanke Lucije Živković koja se već tri godine bori s izuzetno rijetkim oblikom raka, kožnim limfomom kakvog ni hematolozi u Europi nisu imali priliku vidjeti više od pet puta u povijesti.

Potencijalni donori

Luciji je potrebna transplantacija koštane srži no, kako nema srodnih darivatelja, uzda se u Registar dobrovoljnih davatelja matičnih stanica i koštane srži, kroz koji će se, uvjerena je, pronaći adekvatan donor.

Lucija Živković/ Foto: Privatni album
Lucija Živković/ Foto: Privatni album
Lucija Živković/ Foto: Privatni album
Lucija Živković/ Foto: Privatni album
Lucija Živković/ Foto: Privatni album
Lucija Živković/ Foto: Privatni album

Daruvarskoj Ligi protiv raka nakon objave priče o Luciji javilo se mnoštvo Daruvarčanki i Daruvarčana, a brojka i dalje raste.  U Registar mogu se upisati osobe dobi od 18-40 godina, koji to žele.

- Samo vrlo malen postotak ljudi kojima se izvadi krv i stavi ih se u registar potencijalnih donora matičnih stanica ili koštane srži uistinu donira. Ali važno je da je ta baza što veća. Zato bih voljela da se što više građana odazove. Možda neće pomoći meni, možda će nekome drugome – kazala nam je Lucija u ožujku, koja, unatoč bolnim pretragama i medicinskim postupcima nije izgubila vjeru i nadu u život.

Ne treba najava

Razgovarali smo s predsjednicom daruvarske Lige protiv raka, Miladom Sofka, koja nam je otkrila kako prijavljenih dosad ima 72 građana.

No, kako kaže, u najavi je još dosta Daruvarčana koji su pitali mogu li samo doći, iako se prethodno ne najave.

Milada Sofka predsjednica Lige protiv raka Daruvar
Milada Sofka predsjednica Lige protiv raka Daruvar

- Svi su dobrodošli. Istoga dana u Daruvaru se provodi i akcija dobrovoljnog darivanja krvi pa računamo i na te naše sugrađane, ako će biti voljni upisati se u Registar, kazala nam je Milada otkrivši kako je zadovljna odazivom svojih sugrađana.

Dobijte informaciju odmah, zapratite nas na Facebooku TikToku!