Fotografija: Lucia Milde (19) učenica četvrtog razreda Ekonomske i turističke škole Daruvar osvojila je prvo mjesto na međudržavnom natjecanju iz poduzetništva/Foto: Ekonomska i turistička škola Daruvar
Galerija
Lucia Milde (19) učenica četvrtog razreda Ekonomske i turističke škole Daruvar osvojila je prvo mjesto na međudržavnom natjecanju iz poduzetništva/Foto: Ekonomska i turistička škola Daruvar

Lucia Milde: "Osmislili smo hologram za virtualna druženja i osvojili prvo mjesto"

U jednome timu bila su četiri učenika, a od organizatora su dobili nerazrađenu poduzetničku ideju od koje su trebali izraditi isplativu priču koja se može realizirati i prodavati.Daruvarčanka Lucia Milde (19), učenica četvrtog razreda Ekonomske i turističke škole Daruvar, zajedno sa svojim međunarodnim timom, osvojila je prvo mjesto na međudržavnom natjecanju iz poduzetništva „Poslovni izazov zapadnog Balkana 2021.“ održanom od 17. do 18. svibnja pod organizacijom Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Srbije te Crne Gore.

Inovativna ekipa osmislila je hologram za kominiciranje u virtualnom svijetu, u vrijeme kada je onemogućeno fizički stvarati prijateljstva.

Nacionalna natjecanja

Inače, učenice Lara Ivesa, Larija Jukić i Lucia Milde pod mentorstvom Radmile Frantal na državnom natjecanju „Poslovni izazov 2021.“ pod imenom „Tim Element“ i s projektom „Rimska gozba“ osvojile su treće mjesto te se tako plasirale na međudržavno natjecanje.  

Učenice Larija Jukić, Lucia Milde i Lara Ivesa/Foto: Ekonomska i turistička škola Daruvar
Učenice Larija Jukić, Lucia Milde i Lara Ivesa/Foto: Ekonomska i turistička škola Daruvar

- Učenici iz ostalih zemalja također su imali svoja nacionalna natjecanja putem kojih su se kao i Daruvarčanke plasirali na međudržavno natjecanje. Ukupno je formirano, metodom slučajnog odabira, dvadeset mješovitih timova od 80 učenika iz četiri države s po jednim učenikom iz pojedine zemlje. Dakle, u jednom timu bila su četiri učenika koji su se susreli po prvi put na virtualan način jer je natjecanje održano putem platforme Zoom - kazala je mentorica Radmila Frantal.

Zadatak

Naime, timovi su od organizatora dobili zadatak ili poslovni slučaj koji su morali obraditi kao pravi poduzetnici, odnosno jednu su ne do kraja razrađenu poduzetničku ideju trebali zaokružiti kao poduzetničku, inovativnu i isplativu ideju ili priču, a koja se može realizirati i prodavati.

Lucijin međunarodni tim/Foto: Ekonomska i turistička škola Daruvar
Lucijin međunarodni tim/Foto: Ekonomska i turistička škola Daruvar

Potom su morali izraditi poslovni plan te ga sljedeći dan prezentirati pred peteročlanim mješovitim međudržavnim povjerenstvom koje su činili predstavnici poduzetnika i organizatora te odgovoriti na njihova pitanja. Inače, zadatak se odnosio na tržišni segment koji obuhvaća mlade od 13 do 24 godine koji su zemljopisno vezani uz navedene države, a potrebno je bilo osmisliti proizvod ili uslugu koja će povezati mlade iz te četiri zemlje uz uvjet da se računa njihova niža kupovna moć.

Ovako je izgledalo međunarodno natjecanje putem platforme Zoom/Foto: Ekonomska i turistička škola Daruvar
Ovako je izgledalo međunarodno natjecanje putem platforme Zoom/Foto: Ekonomska i turistička škola Daruvar

- Organizatori s Hrvatske strane bili su Visoko učilište Europska poslovna škola Zagreb i udruga Poduzetni iz Zagreba. Timovi su sklopljeni već prvi dan, nisu se poznavali, morali su se snaći, iskoristiti prednosti tima, raditi po načelima timskog rada i stvoriti dobar proizvod ili uslugu. Svi smo pratili njihov rad s velikim iščekivanjem jer je bila oštra konkurencija s obzirom da su na natjecanju bili najbolji učenici. Od tri naše uključene učenice, Lucia je sa svojim timom uspjela osvojiti prvo mjesto. Iako Lara i Larija nisu pobijedile, značajno je za sve nas da su sudjelovale na takvom natjecanju međudržavnog karaktera - istaknula je Radmila Frantal.

Ponosna ravnateljica

Ravnateljica Ekonomske i turističke škole Daruvar, Dinka Kavalir ponosna je na učenice.

Ravnateljica Dinka Kavalir/Foto: Daria Marković
Ravnateljica Dinka Kavalir/Foto: Daria Marković

- Lucijin tim imao je najbolju poslovnu ideju i plan. To je drugi put da je netko od učenika na tom natjecanju osvojio prvo mjesto - rekla nam je.

Odlična ekipa, izvrstan rezultat

I više nego zadovoljna je i učenica Lucia koja nam je rekla da je dobila super ekipu uz čiju je pomoć i odličan angažman uspjela ostvariti ovako izniman rezultat.

Ovo je Lucijin tim koji je osvojio prvo mjesto/Foto: Ekonomska i turistička škola Daruvar
Ovo je Lucijin tim koji je osvojio prvo mjesto/Foto: Ekonomska i turistička škola Daruvar

- Jako je zanimljivo surađivati s potpuno nepoznatim ljudima te uopće imati priliku upoznati ih. Nismo imali nikakve pripreme prije natjecanja jer smo bili zadovoljni s prijašnjim rezultatom s državnog natjecanja pa smo išli sa stavom "samo da odradimo i ovo". Na početku smo bili malo zbunjeni, ali sam u timu imala komunikativnu ekipu s kojom je bilo vrlo lagano raditi i surađivati, za razliku od Lare i Larije koje nisu bile zadovoljne članovima svojih timova - kazala je Lucia i dodala kako planira, kada završi srednju školu, upisati logopediju ili glazbenu pedagogiju budući da paralelno pohađa i glazbenu školu, a ako ne pronađe posao u struci, kaže, možda otvori nešto svoje.