Fotografija: Ako želite, i vi možete uz pomoći udomiti neku macu / Foto: Volonteri
Galerija
Ako želite, i vi možete uz pomoći udomiti neku macu / Foto: Volonteri

Lovci na mačke: Hvataju mace bez vlasnika, steriliziraju ih pa udomljavaju. Želite li i vi jednu?

Pozivamo građane da posjete Facebook stranicu Veterinarske stanice Mala šapa iz Garešnice gdje mogu pronaći sve kastrirane i sterilizirane mačke i udomiti neku ako želeSredinom ožujka započela je akcija hvatanja slobodnoživućih mačaka u Moslavačkoj ulici u Garešnici te njihova sterilizacija i kastracija. 

Već neko vrijeme vode se borbe oko slobodnoživućih mačaka u Moslavačkoj ulici u Garešnici. Jedni ih hrane javno, drugi pod okriljem noći, a treći su ljuti jer mačke lutaju, kopaju po kantama, mokraćom označavaju svoj teritorij i nekontrolirano se množe. Srećom, prevladala je humanost, razum i ljubav prema životinjama pa su volonteri u zajedničkoj akciji s Gradom odlučili poduzeti nešto više od prijava i hranjenja. No za to je trebalo zasukati rukave i otići na „bojište“ jer su mace poludivlje i nepovjerljive prema ljudima. Nakon hvatanja, životinje se prevoze u Veterinarsku stanicu „Mala šapa“ gdje ih čeka sterilizacija/kastracija.

Zaštitne rukavice

- Hvatanje tih mačaka nije nimalo lako i bezopasno. Goran Fešte i ja smo jedini koji hvatamo, za sada. Istina, ima dragovoljaca, nude pomoć, ali mačke su izuzetno borbene, grizu i grebu, ne smijemo dopustiti da ozlijede nekoga starijeg. Trebali bismo bar još jednog snažnog i spretnog dragovoljca - rekla nam je Tanja Crkvenac, jedna od volonterki koja smatra da je edukacija građana najvažnija stvar u prevenciji ovakvih scenarija u budućnosti.

Udomite dragu i dobru Zoru koja će znati uzvratiti ljubav i pažnju/Foto: Volonteri
Udomite dragu i dobru Zoru koja će znati uzvratiti ljubav i pažnju/Foto: Volonteri

U lovu na mačke Tanja i Goran nose nekoliko slojeva odjeće, zaštitne rukavice i paze na svaki pokret. Dolaze na hranilišta kad su mačke gladne, otvore vrata transportera, stave unutra najfiniju hranu, poput ribica iz konzerve i strpljivo čekaju da mace uđu. Nekada prođu sati prije nego što ulove mačku. One koje uhvate često ih u strahu počaste ogrebotinama i ugrizima. No zahvaljujući dobrim ljudima koji su spremni uložiti malo truda, dati pažnju i ljubav dlakavim stvorenjima s ceste, mace se malo po malo pripitomljuju i pripremaju za udomljavanje. 

Boni baš i ne zna za ruku koju mazi. Nepovjerljiv je, no volonteri rade na tome da ga pripitome i pripreme za udomljenje/Foto: Volonteri
Boni baš i ne zna za ruku koju mazi. Nepovjerljiv je, no volonteri rade na tome da ga pripitome i pripreme za udomljenje/Foto: Volonteri

- Predoperativni smještaj za sada pruža samo gospođa Mira Sertić, koja odrađuje i postoperativnu njegu, pretežno ženki, dok je za mužjake do sada bila zadužena Aleksandra Šolaja. Dobro bi nam došli volonteri za smještaj i njegu jer mužjake puštamo nakon 48 h, a ženke treba njegovati i po tjedan i više dana. Mira Sertić ne samo da ima mačke na skrbi prije i poslije kastracije - pijesak i mekana hrana, konzerve, sve je njezin doprinos. Aleksandra isto tako nastoji hraniti svoje pacijente iako i drugi volonteri donose konzerve i suhu hranu – rekla nam je Tanja.

Troškovi kastracije

Volonterke njegovateljice maze mačke kako bi od njih otišle što pitomije i maznije. Dobra je vijest da mačak Beno, sada pod imenom Ben, već uživa u toplini novoga doma. Bila je to ljubav na prvi pogled. Pozivamo građane da posjete Facebook stranicu Veterinarske stanice “Mala šapa” gdje mogu pronaći sve kastrirane mačke. Budite u tijeku jer će akcija trajati dok sve mačke s hranilišta ne budu kastrirane. Volonterima je potrebna i hrana za mace u postoperativnoj skrbi.

Maze Beno udomljen je prvog dana, odmah nakon objave na Facebooku. Sada se zove Ben i ima topli dom/Foto: Volonteri
Maze Beno udomljen je prvog dana, odmah nakon objave na Facebooku. Sada se zove Ben i ima topli dom/Foto: Volonteri

-  Troškove kastracije i sterilizacije slobodnoživućih mačaka podmiruje Grad Garešnica. Nadamo se da će se na ovaj način problem početi rješavati i zahvalni smo volonterima na nesebičnoj angažiranosti i pomoći – rekao nam je komunalni redar Željko Rebrović i dodao kako je učinjen niz predradnji prije hvatanja mačaka.

Nakon žalbi susjeda kako velik broj mačaka pravi nered u Moslavačkoj u blizini Gradske tržnice, komunalni redar je izišao na teren i utvrdio da u tom dvorištu ima 10-ak mačaka, no nije zatekao vlasnicu.

Mrak. Frajer i pol. Dominatan u čoporu/Foto: Volonteri
Mrak. Frajer i pol. Dominatan u čoporu/Foto: Volonteri

- U jednom od sljedećih obilazaka obavio sam razgovor s vlasnicom. Rekla je da to nisu sve njezine mačke već su neke od njih došle na hranu koju stavlja za svoje mačke. Upozorio sam je na problem prevelikog broja mačaka, nekontroliranog razmnožavanja i pritužbe susjeda. Zamolio sam je da pokuša udomiti mačke koje nisu njezine. Dao sam joj rok od 30 dana za rješavanje tog problema. Nažalost, iako je obećala surađivati, nije ništa učinila. Još veći problem je nastao kada je gospođa napustila mačke i po navodima susjeda otišla kod svoje kćeri (nepoznata adresa). Tada su se uključili volonteri i hranili mačke. Vlasnica kuće nije dolazila više od tri mjeseca i nije bilo moguće stupiti s njom u kontakt. Ukoliko ne dođe do suradnje, postoji zakonska mogućnost sankcioniranja neodgovornih posjednika za držanje prevelikog broja životinja i nekontrolirano razmnožavanje. O svemu je obaviješten i Državni inspektorat - rekao je za MojPortal.hr komunalni redar Željko Rebrović.

Mačke na stepenicama u Moslavačkoj ulici/Foto: Facebook Nova Garešnica
Mačke na stepenicama u Moslavačkoj ulici/Foto: Facebook Nova Garešnica

Grad Garešnica tiskanjem plakata "Kastriraj ne filozofiraj", u suradnji s udrugom Prijatelji životinja, aktivno sudjeluje u kampanji kroz koju se nastoji razvijati svijest građana o brizi o ljubimcima. Cilj ove kampanje je da se vodi briga i kontrola razmnožavanja kućnih ljubimaca te da se na taj način smanji broj napuštenih životinja. 

Financijski problemi

Tanja također ističe važnost edukacije građana i apelira na grad da razmotri neku vrstu subvencije za sterilizaciju domaćih pasa i mačaka kako bi se broj bačenih mačića i/ili štenaca smanjio na minimum. Svjesna je da jedni to čine iz nemara, no drugima zbog financijskih problema sterilizacija ljubimca nije prioritet. 

Bez obzira na sve drame prethodnih mjeseci, svi sudionici su zadovoljni zajedničkom suradnjom – od volontera do gradske uprave. Tanja dodaje da nije nikakva šefica samo je malo koordinirala cijelim procesom u koji je uključen čitav niz dobrih duša, mačkoljubaca. 

- Ono što mi sada činimo za mačke, Štefica Adlaf Harauzek i njeno društvo čine za pse. Anđa Klarić Soldan se bori kao lavica za pse i mačke. Garešnica je mali grad ali je srce mnogo veće od grada - zaključila je Tanja.