Fotografija: Foto: MojPortal, Zuluf, Čitatelji
Foto: MojPortal, Zuluf, Čitatelji

Lipik zbraja štetu nakon olujnog nevremena: "Već smo došli blizu 10 milijuna eura!"

Na 87 kuća potpuno su uništeni krovovi, 163 kuće imaju djelomično uništen krov, a 1231 objekt pretrpio je manja oštećenjaPreliminarno procijenjena šteta nakon razornog nevremena u Lipiku iznosi nešto manje od 10 milijuna eura, otkrio je na sjednici gradskog vijeća Lipika, gradonačelnik Vinko Kasana, piše lipički Compas

Na 87 kuća potpuno su uništeni krovovi, 163 kuće imaju djelomično uništen krov, a 1231 objekt pretrpio je manja oštećenja. Ukupno je evidentiran 1531 oštećeni objekt, što ukazuje na štetu veću od 3 milijuna eura.

- Što se tiče gospodarskih objekata, procijenjena šteta iznosi nešto manje od 2 milijuna eura, dok su javni i sakralni objekti pretrpjeli štetu procijenjenu na 1,2 milijuna eura. Poljoprivredne površine, uključujući i šume, pretrpjele su štetu od 3,8 milijuna eura - rekao je gradonačelnik Kasana.

Prijava šteta do 1. kolovoza

Dosad je oko 500 fizičkih osoba te 19 pravnih prijavilo štetu. Prijave štete od prirodne nepogode uzrokovane olujnim i orkanskim vjetrom su u tijeku, a mogu se prijaviti najkasnije do 1. kolovoza 2023. godine do 15 sati. Nakon isteka roka za prijavu, stručne ekipe će izaći na teren kako bi obavile detaljniju procjenu štete. Također je istaknuto kako su naknadno prilikom tuče nastradali i poljoprivredni usjevi na području zapadnih lipičkih naselja.

Vijećnik Vlado Stakor na sjednici se zahvalio svim vatrogascima koji su se nesebično angažirali kako bi pomogli građanima tijekom olujnog nevremena. On je predložio da vatrogasci, koji su članovi dobrovoljnih vatrogasnih društava, dobiju podršku u ovakvim situacijama kako bi se osiguralo njihovo normalno funkcioniranje, s obzirom na njihovu iznimnu posvećenost tijekom nepogode. Ovaj prijedlog dobio je jednoglasnu podršku svih prisutnih, koji su istaknuli važnost pripreme i suradnje u situacijama poput ove.

Dobijte informaciju odmah, zapratite nas na Facebooku!