Fotografija: Vinko Kasana, gradonačelnik Grada Lipika/arhiva
Vinko Kasana, gradonačelnik Grada Lipika/arhiva

Lipik opet među najboljima u povlačenju europskog novca: "To potvrđuje našu sposobnost"

Otkako je Hrvatska ušla u EU, Lipik se kontinuirano nalazi među najuspješnijim gradovima po ostvarenim sredstvima iz EU fondovaPrema analizi službenih podataka Ministarstva financija, Lipik se konstantno nalazi pri vrhu s najviše povučenih sredstava po stanovniku u posljednjim godinama. U 2017. godini, Lipik je bio na prvom mjestu po povučenim sredstvima po stanovniku. Sljedeće godine, 2018., zauzeo je treće mjesto, dok je 2019. godine bio drugi najuspješniji grad po povučenim EU sredstvima per capita, s impresivnih preko tri tisuće kuna po stanovniku, javlja Compas.

Prema analizi službenih podataka Ministarstva financija, Lipik se konstantno nalazi pri vrhu s najviše povučenih sredstava po stanovniku u posljednjim godinama. U 2017. godini, Lipik je bio na prvom mjestu po povučenim sredstvima po stanovniku. Sljedeće godine, 2018., zauzeo je treće mjesto, dok je 2019. godine bio drugi najuspješniji grad po povučenim EU sredstvima per capita, s impresivnih preko tri tisuće kuna po stanovniku.

Vinko Kasana, gradonačelnik Grada Lipika/arhiva
Vinko Kasana, gradonačelnik Grada Lipika/arhiva

Kad se analizira višegodišnje razdoblje otkako je Republika Hrvatska ušla u Europsku Uniju, Lipik također ostvaruje značajan uspjeh te se kontinuirano nalazi među najuspješnijim gradovima po ostvarenim sredstvima iz EU fondova tijekom tog razdoblja.

U društvu najuspješnijih gradova

Iako se Lipik kontinuirano ističe po postignutim rezultatima, važno je napomenuti da su među deset vodećih gradova koji su ove godine ostvarili značajne uspjehe u povlačenju sredstava iz EU fondova po stanovniku ponovno Komiža, kao i Benkovac, Glina, Klanjec, Novalja, Petrinja, Orahovica, Knin i Đurđevac.

Gradonačelnik Vinko Kasana je izrazio svoje zadovoljstvo što je Grad Lipik i ove godine zauzeo poziciju među deset najuspješnijih gradova u Republici Hrvatskoj po povlačenju EU sredstava prema glavi stanovnika. Naglasio je kako ova kontinuirana prisutnost među vodećim gradovima odražava visoku kvalitetu rada djelatnika lipičke Gradske uprave, Lipičke razvojne i turističke agencije LIRA te svih onih koji doprinose razvoju Lipika.

Pokazatelj dugogodišnjeg rada

"Ovo je svojevrsno priznanje svima nama koji aktivno sudjelujemo u poticanju gospodarskog rasta našeg Lipika", dodao je gradonačelnik. Također je izrazio zahvalnost Vladi Republike Hrvatske zbog stvaranja povoljnih uvjeta koji su omogućili postizanje ovakvih uspjeha.

Gradonačelnik je istaknuo da su ovi pokazatelji rezultat dugogodišnjeg truda i predanosti te da Grad Lipik ima jasan smjer u kojem se kreće.

"Kontinuirano ostvarujemo visoke rezultate u privlačenju sredstava iz EU fondova od trenutka kada je Hrvatska postala članicom Europske Unije. To potvrđuje naše sposobnosti i kapacitete.", naglasio je.

Dosad ostvaren niz značajnih projekata za poboljšanje infrastrukture i gospodarskog razvoja  

Grad Lipik može se pohvaliti nizom realiziranih projekata koji su znatno unaprijedili infrastrukturu i potaknuli gospodarski razvoj u ovom području. Među mnogim projektima koji se ističu, posebno su važni oni usmjereni na potporu poduzetnicima, obnovu kulturne baštine te unaprjeđenje kvalitete života građana.

Jedan od značajnih projekata je Poduzetnički inkubator Lipik (PIL), čija je vrijednost premašila 20 milijuna kuna. Ovaj inkubator igra ključnu ulogu u unaprjeđenju poduzetničke infrastrukture i olakšavanju pokretanja poslovanja za mlade poduzetnike. Također, prekogranični projekt Invest in LOG osigurao je sredstva za rekonstrukciju i opremanje Poduzetničkog inkubatora u Donjem Čagliću.

Ulaganja i u razvoj sportske infrastrukture

Na području kulture, projekt "Put Baštine – od trapista do graničara" - Heritage route omogućio je obnovu crkvenog tornja lipičke župne crkve sv. Franje Asiškog. Također, projekt "We care" doprinio je obnovi dnevnog centra za starije sugrađane, pružajući bolje uvjete za najranjivije članove zajednice.

Lipik je također sudjelovao u projektu razvoja prekograničnih inovacijskih centara pod nazivom Development through Digital Innovative Hubs, čiji je cilj bio stvaranje poticajnog poslovnog okruženja temeljenog na inovacijama, novim tehnologijama i ICT rješenjima.

Grad Lipik ulaže i u razvoj sportske infrastrukture, zdravstvenih ustanova te edukacijskog centra za umjetnu inteligenciju. Projekti poput izgradnje nove ergele lipicanaca, Sportskog centra Lipik, Doma zdravlja, Vile Savić te Edukacijskog centra umjetne inteligencije pridonijet će boljoj kvaliteti života svih građana. Projekt "Zaželi" također je izuzetno dobro prihvaćen, a kroz dosadašnje tri faze osigurao je bolje uvjete za starije sugrađane.

Obnovljeno je i šest društvenih domova u naseljima Antunovac, Brekinska, Brezine, Filipovac, Marino Selo i Poljana. Osim toga, veliki projekt aglomeracije rezultirao je obnovom komunalne infrastrukture, a Grad je ulagao i ulaže u prometnu infrastrukturu

Omogućen je pristup internetu na više od deset javnih mjesta kroz projekt WIFI4EU, pružajući građanima i posjetiteljima bolju povezanost i pristup informacijama.

Za Terme Lipik 73 milijuna kuna

Ne smijemo izostaviti ni izgradnju područnog vrtića u Poljani te skorašnji početak izgradnje još jednog  modernog vrtića u samom Lipiku.

Posebno treba istaknuti i projekt Terme Lipik, čija vrijednost iznosi 73 milijuna kuna. Ovaj projekt obuhvaća izgradnju i opremanje Vile Zinke – Vile Dobre vode, koja će služiti kao interpretacijski centar termalne baštine Lipika. Također, pri kraju je obnova stoljetnog lipičkog perivoja i Narodnih kupki.

Grad Lipik se već neko vrijeme priprema za veće iskorištavanje geotermalnih izvora na kojima leži, a kroz suradnju s partnerima s Islanda krenulo se u proces istraživanja geotermalnih potencijala.

Sve ove inicijative potvrđuju predanost Grada Lipika razvoju, poboljšanju infrastrukture i kvalitete života njegovih građana, te nastavak suradnje na projektima koji će obogatiti lokalnu zajednicu, prenosi Compas.hr

Dobijte informaciju odmah, zapratite nas na Facebooku!