Fotografija: Foto: Dječji dom Lipik
Galerija
Foto: Dječji dom Lipik

Lipičanka iz Dječjeg doma najbolja odgajateljica u državi: "Najvažnije je biti čovjek..."

"Polovica nominiranih odgajatelja su iz Lipika, što je velika čast. Najveća vrijednost ovog priznanja je što odgajatelje nominiraju i biraju sami štićenici", kazao je ravnatelj PušćenikLIPIK - Od ukupno osam nominiranih odgajatelja iz cijele Hrvatske, čak četvero odgajatelja su bili odgajatelji iz Dječjeg doma Lipik / Centra za pružanje usluga u zajednici Lipik: Daniela Ančić Žunić, Goranka Gunjević, Irena Pendl i Merisanda Pjerabon, zatim dva odgajatelja iz Selca te po jedan odgajatelj iz Siska i Malog Lošinja, a priznanje je dodijeljeno upravo nekadašnjoj odgajateljici Dječjeg doma Lipik Merisandi Pjerabon i  odgajateljici Radmili Sekanić iz Dječjeg doma Vrbina Sisak, piše Compas.

Odgajatelje biraju štićenici

- Ogromna je čast i ponos da je naš Dom prepoznat od strane štićenika, ali i cijelog sustava socijalne skrbi kao ustanova koja se ističe kvalitetom rada odgajatelja, jer polovica svih nominiranih odgajatelja su iz Lipika. Najveća vrijednost ovog priznanja je što odgajatelje nominiraju i biraju sami štićenici – djeca koja jesu ili su nekada bili smješteni u domovima odnosno alternativnoj skrbi. Iako Merisanda već dugo ne radi u Domu, ona je još uvijek na neki način naša, i upravo su priznanje njoj, ali i nominacije ostala tri sadašnja odgajatelja dokaz koontinuiteta kvalitete rada odgajatelja Dječjeg doma Lipik kroz cijeli niz godina, i na to sam izuzetno ponosan. Ove godine naš Dom obilježava 100 godina postojanja i rada tijekom kojih su mnogi ljudi, radnici Doma, za ovaj Dom učinili puno, dali nemjerljivo puno ljubavi, vremena, strpljenja i odricanja, a Merisanda je jedna od njih“ – rekao je Ivan Pušćenik, ravnatelj Dječjeg doma Lipik / Centra za pružanje usluga u zajednici Lipik.  

Od ukupno 8 nominiranih odgajatelja iz cijele Hrvatske, čak četvero odgajatelja su iz Dječjeg doma Lipik: Daniela Ančić Žunić, Goranka Gunjević, Irena Pendl i Merisanda Pjerabon/Foto: Dječji dom Lipik
Od ukupno 8 nominiranih odgajatelja iz cijele Hrvatske, čak četvero odgajatelja su iz Dječjeg doma Lipik: Daniela Ančić Žunić, Goranka Gunjević, Irena Pendl i Merisanda Pjerabon/Foto: Dječji dom Lipik

Priznanje "Zvone" novo je nacionalno priznanje koje se dodjeljuje odgajateljima u sustavu alternativne skrbi za djecu u znak zahvalnosti, prepoznavanja i vrednovanja njihovog osobitog doprinosa životima djece i mladih s iskustvom života u alternativnoj skrbi, a nosi ime prerano preminulog odgajatelja socijalnog pedagoga Zvonimira Tonšetića iz Karlovca.

Kruna rada

Dodjela Priznanja "Zvone" održana je 10. siječnja 2022. godine u maloj dvorani Gradskog kazališta Zorin dom u Karlovcu. Program je vodio predstavnik Koordinacijskog odbora Kruno Topolski, inače nekadašnji štićenik Dječjeg doma Lipik. Uvodne govore održale su savjetnica Pravobraniteljice za djecu, Lidija Petrović i Melita Čusak iz Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne skrbi.

Merisanda Pjerabon/Foto: Compas.hr
Merisanda Pjerabon/Foto: Compas.hr

- Teško je reći u malo riječi što mi znači ovo priznanje, jako me je dirnulo. Moram vam napomenuti kako ja već 12 godina nisam u sustavu socijalne skrbi. Djeca koja su me nominirala za priznanje su sa mnom bila 14 godina, cijelo moje radno vrijeme u Dječjem domu u Lipiku. S tom dječicom s kojom sam radila, nisam bila u kontaktu već neko vrijeme. Kada sam čula za priznanje bila sam ugodno iznenađena. Puno mi znači priznanje, to je kruna mojeg rada. Dokaz je ovo kako je važno u svakom poslu biti čovjek, izjavila je Merisanda Pjerabon.

Prije same dodjele priznanja održan je Okrugli stol  "Biti odgajatelj u domu" koji je vodila prof. dr. sc. Branka Sladović Franz sa Studijskog centra socijalnog rada na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu,  članica Koordinacijskog odbora Priznanja. Na okruglom stolu sudjelovali su: Lidija Petrović, Melita Čusek, Ivan Pušćenik, Antonija Žižak i Marija Elena Somić, piše Compas.