Fotografija: Svaka jača kiša uzrokuje poplave/Foto: Mario Barać/MojPortal.hr
Galerija
Svaka jača kiša uzrokuje poplave/Foto: Mario Barać/MojPortal.hr

Lipičani najavili prosvjed zbog ceste koja nikako da se obnovi: "Probijeni su svi rokovi"

"Usprkos svim obećanjima, radovi još nisu ni približno gotovi, a uvjeti života su neprihvatljivi", ističuStanovnici Lipika obratili su nam se s problemom s kojim se, kako kažu, suočavaju već više od godinu dana, a odnosi se na završetak radova rekonstrukcije kolnika i nogostupa na DC47. Pojasnili su detaljno o čemu se radi, a zatim najavili prosvjed koji će održati za dva dana, 11. travnja.

- Na državnoj cesti DC 47 u naselju Lipik (Ulica Matije Gupca) i naselju Dobrovac (Ulica kralja Tomislava) izvode se radovi rekonstrukcije kolnika i nogostupa u dužini od 2,7 km. Radovi su započeli u svibnju 2022. s rokom završetka u veljači 2023. godine. Međutim, trenutno stanje radova je: uklonjena postojeća konstrukcija nogostupa s obje strane ceste te uklonjena postojeća kolnička konstrukcija do donjeg sloja ceste u cijeloj dužini obuhvata. Kolnička konstrukcija je uklonjena u listopadu 2023. godine, a radovi se izvode vrlo slabim intenzitetom. Jedino je izveden nogostup s južne strane prometnice.

Foto: Čitatelj
Foto: Čitatelj

Izvođač radova je Zajednica ponuditelja PZC Brod d.o.o. i Poduzeće za ceste d.o.o., glavni nadzorni inženjer CONSOL d.o.o. te investitor HRVATSKE CESTE d.d.

Brojni problemi

Državna cesta DC 47 je visokofrekventna prometnica kojom prolazi teretni i putnički promet. Veliki problem je teretni promet, iako je isti zabranjen, upozoravaju Lipičani u svom dopisu medijima u kojem su naveli i kako svakodnevni promet tijekom kišnih dana stvara velike rupe na preostaloj konstrukciji, a tijekom sušnih razdoblja podiže veliku prašinu.

- Sve to usporava i otežava promet. Razina buke prilikom prolaska teretnih vozila je iznad dopuštene, a zbog težine i brzine stvaraju se vibracije tla. Sve navedeno dovodi do ugrožavanja zdravlja i života stanovnika te uništavanja privatne imovine. Kod stanovnika se javljaju zdravstveni problemi, osobama koje boluju od astme i imaju respiratornih poteškoća stvaraju se dodatni probleme s disanjem uz već narušeno zdravlje. Produžuje se vrijeme intervencije svim žurnim službama, uništava se statika i stabilnost, pucaju zidovi obiteljskih kuća u navedenim ulicama zbog stalnih vibracija, a uništavaju se i fasade na obiteljskim kućama zbog velikih količina prašine i blata - ukazuju Lipičani na probleme.

Foto: Mario Barać/MojPortal.hr
Foto: Mario Barać/MojPortal.hr

Ističu kako se na gradilištu radovi izvode vrlo slabim intenzitetom, ili se uopće ne izvode. Isto tako smatraju i kako su zahvati koji su izvedeni upitne kvalitete zbog dugotrajnosti izvođenja, ali i, kako tvrde, stručnosti izvoditelja.

- Kao što je i navedeno, radovi su trebali biti gotovi prije gotovo godinu dana, a oni nisu ni blizu završetka. U Ulici kralja Tomislava, naselju Dobrovac, radi zatrpavanja odvodnog kanala u sklopu ovih radova, nakon svake kiše dolazi do obilnog plavljenja obiteljskih kuća i dvorišta. Sve navedeno uvelike otežava život stanovnika navedenih ulica, ali i svih prolaznika koji se koriste navedenom prometnicom.

Svi rokovi su probijeni

Mi, stanovnici Lipika i Dobrovca i korisnici prometnice, shvaćamo kompleksnost zahvata, ali obzirom na slabi intenzitet radova i istek svih rokova, više nemamo strpljenja. Usprkos svim obećanjima, radovi još nisu ni približno gotovi. Uvjeti života su neprihvatljivi, naše zdravlje je narušeno, a naša imovina se uništava. Buka ne dopušta normalan dnevni i noćni odmor, vibracije su rastresle naše kuće, osobni automobili su oštećeni.

Svoje nezadovoljstvo smo iskazali u razgovoru s izvođačem, investitorima i lokalnim vlastima. Zahtjevali smo:

- Hitnu obustavu kamionskog i teretnog prometa u području radova;

- Redovito nasipavanje rupa i oštećenja na prometnici u svrhu normalne prohodnosti;

- Uspostaviti odvodnju u Ulici kralja Tomislava;

- Hitni nastavak i pojačavanje intenziteta radova radi završetka radova u primjerenom roku.

Foto: Compas.hr
Foto: Compas.hr

Održan je javni sastanak 17. siječnja 2024. na kojem su stanovnici iznijeli svoje zahtjeve. Dio zahtjeva je uvažen, no zbog dugotrajnosti radova i nemogućih uvjeta življenja te nerazumijevanja aktera u gradnji primorani smo poduzeti nove korake, naglašavaju Lipičani.

- 11. travnja 2024. s početkom u 14 sati organizirat ćemo stoga javni prosvjed na navedenoj prometnici i iskazati svoje nezadovoljstvo kontinuiranim prelaskom pješačkim prelazima, zaključuju.

Dobijte informaciju odmah, zapratite nas na Facebooku TikToku!