Fotografija: Tomislav Petrušić, djelatnik Hitne pomoći/Foto: Privatni album
Galerija
Tomislav Petrušić, djelatnik Hitne pomoći/Foto: Privatni album

Liječnici podržali Petrušića: "Zbog takvih nepravdi mladi doktori ne žele doći raditi u BBŽ"

Liječnici Zvonimir Begić i Arbnore Hamiti Rexha dali su nam dopuštenje da objavimo njihova pisma u kojima potvrđuju navode Tomislava Petrušića i daju mu podršku...Iako su i dosad mnogi medicinari u borbi za jednaka prava i bolje radne uvjete bili svom kolegi Tomislavu Petrušiću, djelatniku Zavoda za hitnu medicinu BBŽ podrška iz sjene, čini se kako je Petrušić sada dobio neskrivenu potporu svojih kolega s imenom i prezimenom.

Naime, nakon što smo u petak objavili vijest da je Petrušić zbog ukazivanja na nepravilnosti u pravljenju rasporeda rada u jednoj županijskoj Ispostavi dobio od svoje šefice Zlate Ileković Pejić upozorenje da bi mogao dobiti otkaz, ubrzo su na vidjelo izašla i pisma koja su jedna liječnica i jedan liječnik također poslali ravnateljici Zavoda Ileković Pejić.

Dopis doktora i doktorice iz ispostave Čazma, kako doznajemo, jučer su poslani ravnateljici ZZHM BBŽ. Isti taj dan ravnateljica je Petrušića opomenula da bi mogao dobiti otkaz.

Dopise liječnika prenosimo u cijelosti samo bez imena prozvanog liječnika.  

Foto: Tomislav Krišto/CROPIX
Foto: Tomislav Krišto/CROPIX

Dr. Zvonimir Begić: Podržavam Petrušića, ta nepravda traje godinama...

Poštovani svi,

nakon uvida u novi raspored rada liječnika za mjesec studeni u ispostavi Čazma, obavještavam Vas da se s istim slažem i da ga podržavam, iako je i dalje jedan liječnik favoriziran što se tiče smjena (10 noćnih, 5 dnevnih) - POGODITE KOJI. Trebam li vam ja to naglasiti ili i sami vidite? Omjer 10-5 nema nitko drugi u ispostavi. Odjednom ispada da se raspored ipak mogao složiti da svi imamo podjednak broj sati. Što se tiče navoda dr. .... da smo upoznati s njegovim fizikalnim terapijama, upoznat sam s njima tek NAKON ŠTO SAM GA UPITAO ZAŠTO IMAM 10 DNEVNIH SMJENA I 4 NOĆNE. Nisam li u pravu kada tvrdim da se takve stvari kažu prije slaganja rasporeda i pita ostale kolege jel se s tim slažu?

Tvrdnja dr. ...  "bilo bi svrsishodnije da mlade kolege svoju energiju usmjere na zbrinjavanje pacijenata jer još puno toga moraju naučiti" žalosna je sama po sebi, a tko ju podržava znači da se slaže s nepravdom u slaganju radelsporeda i diskriminacijom s obzirom da dob. Ja sam tek završio faks, pa se nemam razloga bunit ako mi netko smanji plaću uzimajući sebi sve noćne smjene?  Priča se da mladi liječnici ne žele doći raditi u ovu županiju, a onda se netko pita zašto? Upravo zbog ovoga. Nažalost, i moja motivacija za radom u ovoj ispostavi je drastično pala nakon proteklih događaja.

U punom obliku podržavam kolegu Tomislava Petrušića u njegovom pokušaju da se ispravi nepravda, a koja po navodima drugih kolega traje već dugi niz godina, a nažalost čim sam došao, osjetio sam tu nepravdu i na svojoj koži. Ovakav način postavljanja rasporeda i nepoštivanja mlađih kolega baca ljagu ne samo na ovu ispostavu, već i na cijeli Zavod za Hitnu Medicinu ove županije. Preuzimam svu odgovornost u podršci kolegi Tomislavu Petrušiću te vas pozivam da, ukoliko bude ikakvih sankcija ili kazni za njega, iste pošaljete i meni.

Ovim putem ću također uputiti primjedbu na "upozorenje" pri dnu rasporeda koje kaže "STRIKTNO SU ZABRANJENE BILO KAKVE ZAMJENE OSIM U SLUČAJU BOLOVANJA". Svatko od nas ima obaveze u privatnom životu, a koje se nekada preklapaju sa radnim vremenom. Upravo tu nastupa kolegijalnost pa kolege jedni drugima izađu u susret i zamjene se za smjene kako bi mogli svoje obaveze obaviti, a isto tako omogućiti normalan rad ispostave. Molim vas da mi ovim putem potvrdite da su, zbog iznimnih situacija, zamjene za smjene između liječnika u našoj ispostavi i dalje moguće kao i prije, a ako nisu, da mi kažete zašto smo jedina ispostava gdje to nije moguće?

Smatram da bi dr. ... ili dr. ... bili odlični u slaganju rasporeda u ovoj ispostavi, zašto ne napraviti promjenu i njih staviti da ga slažu? U najgorem slučaju vratit ćemo se na staro, a u najboljem više neće doći do ovakvih situacija. Ovo je izvrsna prilika da se pokaže da smo svi jednaki i da se i drugima može pružiti šansa da slažu raspored.

U nadi da će se sve riješiti (napisao bih mirnim putem, ali tako očito nije išlo), želim vam svu sreću u daljnjem radu.

Srdačan pozdrav,

Zvonimir Begić

______________________________

Dr. Arbnore Hamiti Rexha: Šutjeli smo, a stariji liječnici su to iskorištavali

Poštovana ravnateljice Ileković-Pejić!

Nakon uvida u korigirani raspored rada liječnika u ispostavi Čazma za mjesec studeni, obavještavam Vas da se s istim slažem i podržavam. Nadam se da ćete ovaj mail pročitati do kraja.

Što se tiče zdravstvenog stanja dr. ..., mislim da je to privatna stvar, kako njegova, tako i nas ostalih u ispostavi. Svatko od nas ima drugačiji ritam života i obaveze koje se ponekad preklapaju s rasporedom rada, te nam tu zamjene olakšavaju obavljanje privatnih obaveza, ali i omogućuju normalan rad ispostave. Jako mi je žao što je dr. ... izjavio da bi mladim kolegama bilo svrsishodnije da energiju preusmjerimo na zbrinjavanje pacijenata, mislim da i on podjednako kao i mi mora energiju usmjeriti ka istom cilju bez obzira na razliku u godinama staža.

Što se tiče korigiranog rasporeda, žao mi je što je sve trebalo doći do medija da se satnica ravnomjerno rasporedi, ljepše bi bilo da se nepravilnosti i nesuglasice mogu riješiti unutar ispostave i firme. Sadašnji mladi kolege, a i oni prijašnji, nisu manje inteligentni, niti manje snalažljivi, znamo osnove matematike, samo smo šutjeli zbog kolegijalnosti prema starijem kolegi koji bi nam trebao biti "uzor" jer su nas učili poštuj starijeg i iskusnijeg od sebe. Očito stariji i iskusniji od nas to dobro iskorištavaju i daju nam "lijepi" primjer kako dalje nastaviti primjenjivati naučeno.

Nadam se da ćemo mi mladi kolege usmjeriti energiju na zbrinjavanje pacijenata, te na korektan i kolegijalan odnos prema pacijentima, a i među sobom bez obzira na godine staža. Pri dnu rasporeda imamo "upozorenje" koje mislim da je nepotrebno, nismo infantilni da nam trebaju kazne i upozorenja da bi radili posao za koji smo se obrazovali. Kako smo prije pandemije radili smjene od 12 sati, možemo i sada i naravno ako je potreba opet smjene od 24 sata ako to nadležni budu tražili.

Upozorenja, kazne, prijetnje i ostalo ostavimo sa strane, budimo kolegijalni i korektni jedni prema drugima u svim ispostavama bez obzira na stručnu spremu i godine staža.

Hvala na pročitanom mailu,

Lijepi pozdrav,

Arbnore Hamiti Rexha, dr.med.

Medicinski tehničar Tomislav Petrušić/Foto: MojPortal.hr
Medicinski tehničar Tomislav Petrušić/Foto: MojPortal.hr