Fotografija: Katarina sjajno napreduje/Foto: Privatni album
Galerija
Katarina sjajno napreduje/Foto: Privatni album

Lavici Katarini Nerlović iz Garešnice puno pomažu robotske terapije: "Napredak je ogroman"

30. travnja u Lipovljanima održava se humanitarno druženje na kojem će se prikupljati sredstva kako bi Katarina što duže mogla ići na robotske terapije koje joj, tvrdi nam njezina sestra, zaista pomažuSjećate li se Katarine Nerlović? Mlade žene koja je sa svoje 23 godine u Garešnici, tijekom jahanja pala u nesvijest? Kobna nesreća, podsjetimo, dogodila se 4. lipnja 2022. godine, a uslijed pada s konja, Kate je imala višestruka krvarenja u mozgu na čak 15 mjesta. U budnoj komi, prema riječima njezine majke Marijane, bila je gotovo deset mjeseci. Liječnici joj nisu davali odviše optimistične prognoze, no Katarina im je dokazala da su čuda moguća.

Cijelu priču o nevjerojatnoj lavici Katarini objavili smo prije dva mjeseca, a možete ju pročitati OVDJE.

Nastavak priče

Naime, Kate je godinu dana nakon buđenja iz kome, napravila čudo. Uspjela je stati na noge, napraviti nekoliko koraka uz pomoć druge osobe, a u sklopu hipoterapije, popela se opet i na konja. Potiho je počela i govoriti, a unatoč svemu što proživljava, odustajanje joj nije bila opcija.

Katarina na svojim nogama/Foto: Privatni album
Katarina na svojim nogama/Foto: Privatni album
Odmor koji zaslužuje/Foto: Privatni album
Odmor koji zaslužuje/Foto: Privatni album

Dva dana nakon objave našeg članka, Katarina je počela s roboskim terapijama u zagrebačkoj poliklinici Glavić. Nakon objave naše priče o Katarini koju su mnogi podijelili, ovoj hrabroj mladoj ženi mnogi su poželjeli novčano pomoći kako bi što duže ona mogla ustrajati u oporavku.

Ova priča sada ima svoj nastavak i on je i više nego dobar.

Naime, Katarinina sestra otkrila nam je kako se krajem mjeseca, 30. travnja u Lipovljanima održava humanitarno druženje na kojem će također prikupljati sredstva kako bi Katarina što duže mogla ići na robotske terapije koju joj, tvrdi nam, zaista pomažu.

Humanitarno događanje za Katu

- Pozivamo sve na naše događanje u Lipovljane koje će se održati u društvenom domu. Članovi obitelji uz pomoć Općine organiziraju humanitarni koncert na kojem će nastupati 10 različitih bendova. Bit će i tamburaša. Lovci će pripremati gulaš, a žene će peći popećke od krumpira i krafne. Voljeli bismo da dođe što više ljudi, kazala nam je Barbara i dodala kako sve počinje u 16 sati i to nastupom malih navijačica iz Lipovljana.

Humanitarni koncert za Katarinu
Humanitarni koncert za Katarinu

Više od mjesec dana Kate ide na robotske terapije u Zagreb/Foto: Privatni album
Više od mjesec dana Kate ide na robotske terapije u Zagreb/Foto: Privatni album

Iako joj je teško, Katarina je borac. To dokazuje njezin osmijeh/Foto: Privatni album
Iako joj je teško, Katarina je borac. To dokazuje njezin osmijeh/Foto: Privatni album

Foto: Privatni album
Foto: Privatni album

Upitali smo njenu sestru kako je Katarina i ima li napretka u njezinom oporavku otkako ide na robotske terapije.

Njezin odgovor razveselit će sve!

- Prije mjesec dana smo krenuli s 4 sata vježbi dnevno. S tim da ima i tri puta tjedno termin kod logopeda. Napredak je golem. Puno je čvršća, možemo ju duže ostaviti da sjedi na krevetu, a meni se sama iz kreveta podignula u stajaći položaj. Sada je najnovije da želi hodati po stepenicama i da joj i to ide. Naravno, uz pomoć dvije osobe. Izvrsno je i to što sama traži da ide hodati, što prije nije bio slučaj. Uveli su joj u međuvremenu dodatna dva sata vježbi pa je to ukupno 6 sati dnevno. Uveli su joj također i dodatne, nove vježbe, u jednome dahu prepričava nam naša sugovornica dobre vijesti vezane uz sestru.

Ne skriva, pritom, da je Katarini jako teško.

Prolaze krize

- Ima dana kada samo želi kući i kada moli mamu da ju odveze doma. Kaže tada da ne može više i da joj je teško. No, mama je tu da joj objasni da to nije opcija već ju bodri da mora nastaviti. Na kraju dana, kada kriza prođe, Katarina kaže mami da joj nikako ne smije dozvoliti da odustane i da ju nipošto ne smije odvesti kući koliko god ju to u trenucima krize molila. To su baš dirljivi trenuci, priča.

Foto: Privatni album
Foto: Privatni album
Foto: Privatni album
Foto: Privatni album

Valja spomenuti kako je uz robotske terapije, Katarina krenula i na dodatne terapije za govor.

- To je na drugoj lokaciji. Zove se Kraljev govor. Tamo Kate ide nakon poliklinike Glavić, nekada to bude tri, a nekada i četiri puta dnevno. Nije jeftino, ali znaju svoj posao što se vidi u Katinom napretku.

Riječ je o elektrostimulaciji koja potiče ojačati mišić jezika kako bi lakše mogla govoriti.

- Kate obično ustaje oko 7 i 30 ujutro, a svoj radni dan završava navečer, oko 20 sati. Dnevno zna na terapiji provesti po 10 sati. No, čim se vidi napredak, ona to sve jače želi, ponosna je sestra na svoju Katu.

Dodajmo, obitelj još uvijek živi u stanu u Krapinskim Toplicama tako da svakodnevno putuju na terapije u Zagreb. Ništa im, kažu, ne predstavlja problem kada vide da njihova Katarina svakoga dana sve više sliči onoj staroj.

Dobijte informaciju odmah, zapratite nas na Facebooku i TikToku!