Fotografija: Igor Brajdić, Marko Marušić i Damir Pavlović/ Foto: Deni Marčinković
Galerija
Igor Brajdić, Marko Marušić i Damir Pavlović/ Foto: Deni Marčinković

Krenuo linijski prijevoz: "Imamo 30 posto više polazaka, a cijene su povoljnije 30 do 60 posto"

"Tri su najvažnije koristi ove usluge. Povoljnija cijena autobusnog prijevoza, opstanak komercijalno neisplativih linija te fleksibilniji sustav koji omogućava promjene prema iskazanim potrebama", kaže MarušićS današnjim danom počelo je provođenje usluge javnog županijskog prijevoza. Bjelovarsko-bilogorski župan Marko Marušić podsjetio je da je BBŽ tek peta hrvatska županija koja u suradnji s Vladom provodi tu uslugu.

- Tri su najvažnije koristi ove usluge. Prvenstveno je to povoljnija cijena autobusnog prijevoza, zatim opstanak komercijalno neisplativih linija te fleksibilniji sustav koji omogućava promjene linija prema iskazanim potrebama, poručio je župan Marušić.

Konkretno, za relacije do pet kilometara u Bjelovaru jednosmjerna karta jeftinija je 50 posto, dok je mjesečna radnička karta jeftinija 22 eura.

2,8 milijuna eura vrijedan projekt

- Primjerice od Bjelovara do Čazme karta je jeftinija 1,80 eura, do Daruvara 2,60 eura, Garešnice, 2,50 te Grubišnog Polja 2 eura, naglasio je Marušić dodavši da je projekt vrijedan 2,8 milijuna eura od kojih više od pola milijuna daje BBŽ, a ostatak Ministarstvo prometa.

Župan Marko Marušić i predsjednik uprave Čazmatrans grupa Damir Pavlović potpisali su dodatna tri ugovora/ Foto: Deni Marčinković
Župan Marko Marušić i predsjednik uprave Čazmatrans grupa Damir Pavlović potpisali su dodatna tri ugovora/ Foto: Deni Marčinković

Inače, prijedloge za nove linija mogli su dati gradovi i općine, što je učinio Grad Bjelovar.

- Zahvaljujem se županu i njegovim suradnicima te prijevoznicima na ovom projekt te mogućnosti da kreiramo linije za područje grada. Mislim da smo dijelom uspjeli u tome da omogućimo bolju povezanost prigradskih naselja sa središtem grada te veći broj linija između 6 i 8 te 14 i 17 sati, poručio je zamjenik bjelovarskog gradonačelnika Igor Brajdić dodavši da će građani moći ocjenjivati postojeće linije, a one neučinkovite moći će se mijenjati. 

Foto: BBŽ
Foto: BBŽ

Zadovoljstvo postignutom suradnjom iskazao je i predsjednik Uprave Čazmatrans grupe Damir Pavlović.

Više polazaka, manja cijena

- Potpisani ugovor vrijedit će dvije godine, koje su pripremno razdoblje za međunarodni natječaj za uvođenje javne usluge. Stanovnici su ovim sporazumom dobili povoljniji prijevoz te veću učestalost i povezivanje područja koja do sada nisu imale linije. Da nije potpisana ova javna usluga pitanje je dana kad bi se urušio kompletan linijski prijevoz, pogotovo županijski. Naime, na području BBŽ dnevno prometuje 51 linija, odnosno 369 polazaka. Nadalje, 85 autobusa je uključeno dnevno u taj prijevoz. Uvođenjem javne usluge broj polazaka povećan je za 30 posto, a cijena su povoljnije od 30 do 60 posto, istaknuo je Pavlović.

Dodatan popust za umirovljenike i socijalno ugrožene učenike

Recimo i to da su danas potpisana i tri ugovora s kojima dodatne povlastice imaju umirovljenici te socijalno ugroženi učenici srednjih škola. 

Foto: BBŽ
Foto: BBŽ

- Potpisana su dva ugovora o sufinanciranju prijevoza umirovljenika na svim linijama. Županija će financirati 50 posto troškova tih putovanja, a kada na to dodamo dodatan popust od 10 posto, u konačnici će umirovljenici na svim linijama unutar i izvan naše županije plaćati tek 40 posto iznosa karte. Pored toga, omogućit ćemo i potpuno besplatan prijevoz učenika srednjih škola socijalne kategorije. Naime, država tim učenicima već sada sufinancira 80 posto troškova, a sada će Županija pokriti i preostalih 20 posto, zaključio je župan Marko Marušić.

Dobijte informaciju odmah, zapratite nas na Facebooku!