Fotografija: Kreće otkup sakupljenog žira/ Foto: Vlado Kos/Cropix
Galerija
Kreće otkup sakupljenog žira/ Foto: Vlado Kos/Cropix

Krenulo je preuzimanje sakupljenog žira: "Ovo je odlična prilika za dodatnu zaradu"

"Prije početka sakupljanja, sve fizičke i pravne osobe trebaju doći u pripadajuću šumariju gdje im se izdaje Dozvola za sakupljanje sjemenskog materijala", kažu iz Hrvatskih šumaHrvatske šume d.o.o. su započele s preuzimanjem žira sakupljenog u registriranim šumskim sjemenskim, kažu iz Hrvatskih šuma.

Uslugu sakupljanja žira Hrvatske šume d.o.o. plaćat će sakupljačima, kako slijedi:

- za žir hrasta lužnjaka 4,00 EUR/kg bruto

- za žir hrasta kitnjaka 4,50 EUR/kg bruto

Plan ukupnih potreba Hrvatskih šuma d.o.o. za žirom hrasta lužnjaka i hrasta kitnjaka u 2023. godini:

- žir hrasta lužnjaka – cca 2.700.000 kg,

- žir hrasta kitnjaka – cca    230.000 kg.

Mnogima je to prilika za dodatnu zaradu/ Foto: Vlado Kos/Cropix
Mnogima je to prilika za dodatnu zaradu/ Foto: Vlado Kos/Cropix

- Preuzimanje žira jedan je od najvažnijih poslova u jesenskom razdoblju te se vrši pod stručnim nadzorom djelatnika Hrvatskih šuma, a sakupljati se može samo u registriranim šumskim sjemenskim objektima, odnosno u šumama s posebnom namjenom koje se i koriste za proizvodnju kvalitetnog sjemenskog materijala duži niz godina, a odabrali su ih šumarski stručnjaci iz resornog ministarstva i Hrvatskog šumarskog instituta, navode iz Hrvatskih šuma.

Glavna karika u prirodnom u obnovi šuma

Dodaju i to da je žir glavna karika u lancu prirodne obnove šuma, bilo da se neposredno unosi u sastojinu ili se koristi u rasadnicima za proizvodnju sadnica.

- Građani, odnosno sve lokalno stanovništvo koje živi u blizini šume svake godine s nestrpljenjem čeka ovo razdoblje preuzimanja žira. Budući da se radi o zahtjevnom poslu koji treba obaviti na vrijeme, potrebno je angažirati veliki broj ljudi. Ovaj sezonski posao prilika je mnogima da barem malo povećaju kućni budžet i zato upiti o početku sakupljanja i cijeni usluge sakupljanja žira počinju stizati u Hrvatske šume već početkom rujna, ističi iz Hrvatskih šuma te nastavljaju.

Sezona tijekom cijelog listopada

- Ovakvoj cijeni razlog je velika potreba za sjemenskim materijalom hrasta lužnjaka i hrasta kitnjaka, ali i slabiji urod spomenutih šumskih svojti, najvjerojatnije zbog nepovoljnih vremenskih prilika tijekom same cvatnje. Veliku štetu hrastovim sastojinama čini štetnik hrastova mrežasta stjenica (Corythucha arcuata) zbog koje hrastova stabla imaju manji prirast, ostaju bez klorofila, krošnje žute, a stabla fiziološki slabe. Zbog toga žir otpada ranije i nema sposobnost klijanja. Klimatske prilike takvoj situaciji idu u prilog, a prirodna obnova ovih najvrjednijih šumskih sastojina zbog toga je dovedena u pitanje. Područje kvalitetnih hrastovih šuma na području gospodarenja Hrvatskih šuma proteže se od Vinkovaca do Karlovca. Sakupljati se može samo u registriranim šumskim sjemenskim objektima, odnosno u onim šumama koje se i koriste za proizvodnju kvalitetnog sjemena duži niz godina, a odabrali su ih šumarski stručnjaci iz resornog ministarstva i Hrvatskog šumarskog instituta, poručuju iz Hrvatskih šuma.

Kvalitetu kontroliraju djelatnici Hrvatskih šuma/ Foto: Vlado Kos/Cropix
Kvalitetu kontroliraju djelatnici Hrvatskih šuma/ Foto: Vlado Kos/Cropix

Kako kažu, sezona sabiranja žira traje tijekom listopada, nekad i duže, ovisno o količini koju je potrebno sakupiti, a ovisi i o vremenskim uvjetima na terenu.

- Žir ne rađa svake godine jednako, obilniji urod u pravilu se može očekivati svake 3 do 4 godine, u zadnje vrijeme i duže. Preuzima se samo kvalitetan žir, zdrav, bez vidljivih oštećenja i zaraženosti. Onaj lošije kvalitete vratit će se sakupljačima na prebiranje jer se kao takav ne može upotrijebiti za sjetvu ili kasnije za pošumljavanje. Prije početka sakupljanja, sve fizičke i pravne osobe trebaju doći u pripadajuću šumariju gdje im se izdaje Dozvola za sakupljanje sjemenskog materijala. Pravne osobe dodatno moraju potpisati Okvirni sporazum s Hrvatskim šumama. Pri izdavanju dozvola u šumarijama sve fizičke i pravne osobe upućene su o načinima sakupljanja i mjestu sakupljanja šumskog sjemenskog materijala te gdje je organizirano njegovo preuzimanje, odnosno gdje se nalaze mjesta preuzimanja, poručili su.

Postupak ispitivanja kvalitete

Za kraj recimo i to da se preuzeti žir na sabirnim mjestima mora nekoliko puta tijekom dana prevrtati radi očuvanja zdravosti i po potrebi zalijevati kako ne bi ostao bez prijeko potrebne vlage prije nego se unese u šumu.

- Zato ovo razdoblje u Hrvatskim šumama traži veliki dodatni angažman, koncentraciju i stručnost svih djelatnika, osobito u šumarijama i sabirnim mjestima. Nakon preuzimanja, sjemenski materijal (žir) prolazi propisane postupke ispitivanja kvalitete nakon čega se unosi u unaprijed pripremljene sastojinske i rasadničke površine, zaključili su iz Hrvatskih šuma

Dobijte informaciju odmah, zapratite nas na Facebooku!