Fotografija: Glazbena škola Bruno Bjelinski u Daruvaru/Foto:Predrag Uskoković
Galerija
Glazbena škola Bruno Bjelinski u Daruvaru/Foto:Predrag Uskoković

Krenuli upisi u glazbenu školu Brune Bjelinskog u Daruvaru

Do sada smo nastojali primiti sve zainteresirane učenike, a pronalazimo načina i rješenja da svu djecu uključimo u glazbenu školu, kaže ravnateljica glazbene škole Vanda CeglediGlazbena škola Brune Bjelinskog Daruvar poziva sve zainteresirane učenike na upis u prve razrede.

Naime, s obzirom na epidemiološku situaciju neće biti klasične prijave, odnosno da se dođe u školu na dan upisa, nego glazbena škola provodi pretprijave koje traju tijekom cijele godine. Dakle, prijavnica učenika šalje se na e-mail škole, a škola potom određuje datume prijemnog ispita.

U tijeku su prijave za upis u Glazbenu školu Brune Bjelinskog Daruvar/Foto: Glazbena škola Brune Bjelinskog Daruvar
U tijeku su prijave za upis u Glazbenu školu Brune Bjelinskog Daruvar/Foto: Glazbena škola Brune Bjelinskog Daruvar

- Prijemni ispit je više koncipiran kao intervju s roditeljem i učenikom, koji traje 15 minuta pred komisijom, a provjerava se sluh, pjevanje, ritam i glazbena memorija. Do sada smo nastojali primiti sve zainteresirane učenike, a pronalazimo načina i rješenja da svu djecu uključimo u glazbenu školu - rekla nam je Vanda Cegledi, ravnateljica glazbene škole.

Traže se puhači

Trenutno je u glazbenoj školi 250 učenika zajedno s predškolskim odgojem i to pretežito na glasoviru, iako postoji veća potreba za učenicima puhačkih instrumenata. Učenici puhačkih instrumenata uče tehniku disanja što je trenutno, kako kaže ravnateljica, vrlo važno za zdravlje i očuvanje pluća.

Vanda Cegledi, ravnateljica Glazbene škole Brune Bjelinskog Daruvar/Foto: Dijana Puhalo
Vanda Cegledi, ravnateljica Glazbene škole Brune Bjelinskog Daruvar/Foto: Dijana Puhalo

- Na gitari se djeca najčešće ispisuju jer se svira klasična gitara, a ne rock gitara i na njoj moraju imati na desnoj ruci duži nokat jer se ne svira s trzalicom što većini djece bude čudno. Svirači glasovira ograničeni su u četiri zida s puno sati vježbanja. Tako da ja obično svima sugeriram da upišu neki puhački instrument jer se stvaraju orkestri, druženja i putovanja pa to mladima bude najzanimljivije- savjetuje Vanda Cegledi.