Fotografija: Prosječna dubina jezera je oko šest metara/Foto: Mario Barać
Galerija
Prosječna dubina jezera je oko šest metara/Foto: Mario Barać

Krenula obnova oštećene brane na akumulacijskom jezeru Raminac, ribolov dozvoljen i dalje

"Na problem oštećenja brane upozoravali smo već nekoliko godina, a nakon što smo uočili da nasip propušta vodu na nekoliko mjesta, krenulo se sa sanacijom", upozorio je Jandroković
Radnici „Vodoprivrede“ Daruvar započeli su početkom tjedna sa sanacijom dijela brane akumulacijskog jezera Raminac u Lipiku, najvećeg jezera na području Lipika i Pakraca.

Konkretno, radi se kompletna sanacija bočnog, desnog propusta, doznali smo od Kristijana Hroha, voditelja ispostave Hrvatskih voda Daruvar.

<p>Radovima se pristupilo nakon što se primijetilo da brana popušta/Foto: Mario Barać</p>

Radovima se pristupilo nakon što se primijetilo da brana popušta/Foto: Mario Barać

U sklopu redovnog održavanja odrađeno je vađenje temeljnog dna nakon čega će započeti izgradnja segmenta nove, armirano-betonske brane. Brana se obnavlja u dužini od 20 metara i to u trapeznom obliku. U donjem, temeljnom dijelu bit će širioka 135 centimetara, a prema vrhu će se sužavati do 40 centimetara koliko će biti široko gazište preljevnog dijela budućeg propusta.

Ispušteno 30 posto jezera

Zbog tih radova ispušteno je oko 30 posto vode ovog jezera, potvrdio je Davor Jandroković, predsjednik Sportskog ribolovnog društva „Slavonac“ Lipik koji, uz ostala lokalna ribolovna društva gospodari ovom vodom.

<p>Ribolov će kroz cijelo vrijeme sanacije biti omogućen/Foto: Mario Barać</p>

Ribolov će kroz cijelo vrijeme sanacije biti omogućen/Foto: Mario Barać

Akumulacijsko jezero Raminac izgrađeno je 1970. godine, a tri godine kasnije je pušteno u upotrebu. Jezero je nastalo izgradnjom poprečne zemljane brane za vodotok potoka Raminac koji utječe sa sjeverne strane jezera. Površina jezera je 12,1 hektara, dužina je 800 metara, a širina varira od 55 do 204 metra. Prosječna dubina jezera je oko šest metara, a zapremnina cijelog jezera je oko 300.000 m3.

<p>Sanacija brana trajat će 30-ak dana/Foto: Mario Barać</p>

Sanacija brana trajat će 30-ak dana/Foto: Mario Barać

„Ispuštena količina vode u jezeru je dovoljna da se radovi na obnovi propusta normalno odvijaju, a u isto vrijeme dubina vode je dovoljna i nije opasna za ribu na jezeru Raminac. I ranijih sušnih godina imali smo slučaj da smo u jezeru imali ovako smanjenu količinu vode u jezeru.

I dalje dozvoljen ribolov

Na problem oštećenja brane koja, od kada je izgrađena nikada nije bila sanirana, upozoravali smo već nekoliko godina nakon što smo primjetili oštećenja izlazne krune brane, a i nakon što smo uočili da nasip propušta vodu na nekoliko mjesta što je predstavljalo i opću opasnost. Zato je važno da se krenulo s ovom sanacijom koja bi trebala trajati 30 radnih dana. U tom periodu, ribolov na Ramincu će se biti dozvoljen i odvijati će uobičajeno, kao i do sada“, ističe Jandroković.

<p>Iako je Raminac ribom vrlo bogato jezero, teško je utvrditi koliki je riblji fond /Foto: Mario Barać</p>

Iako je Raminac ribom vrlo bogato jezero, teško je utvrditi koliki je riblji fond /Foto: Mario Barać

Iako je Raminac ribom vrlo bogato jezero, Jandroković ističe da je jako teško utvrditi koliki jer iblji fond u ovom jezeru, ali zna se da u Ramincu obitavaju pravi riblji kapitelci.

Somovi od 70 kg!

„Do sada samo imali ulove somova do 70 kilograma, tolstolobika do 50 kilograma te šarana i amura težih od 20 kilograma, a u jezeru ima i kapitalnih primeraka smuđa te puno sitne ribe“, kaže Jandroković.