Fotografija: Podzemno skladište plina u grubišnom Polju trebalo bi biti pušteno u funkciju 2027. godine/Foto: BBŽ
Galerija
Podzemno skladište plina u grubišnom Polju trebalo bi biti pušteno u funkciju 2027. godine/Foto: BBŽ

Krenula izgradnja Podzemnog skladišta plina u Grubišnom: "Korist će imati i lokalna zajednica"

Ovdje se ne radi samo o renti koju ćemo ubirati, već o konkretnoj koristi koju će lokalna zajednica imati u predstojećoj fazi crpljenja plina, kazao je župan MarušićGRUBIŠNO POLJE - Bjelovarsko - bilogorski župan Marko Marušić sudjelovao je na predstavljanju projekta izgradnje Podzemnog skladišta plina Grubišno Polje, najvećem ikad pokrenutom energetskom projektu na području Bjelovarsko-bilogorske županije čija je ukupna vrijednost procijenjena na oko 500 milijuna kuna, piše BBŽ.

Foto: BBŽ
Foto: BBŽ

Foto: BBŽ
Foto: BBŽ

Riječ je o dugo najavljivanom strateškom projektu kojim će se uravnotežiti sustav opskrbe plinom u RH i nadopunjavati već postojeće podzemno skladište plina Okoli kod Velike Ludine. Projekt je predstavljen u Centru za kulturu i informiranje u Grubišnom Polju, a uz župana Marušića, predstavnike investitora tvrtke PSP i predstavnike Grada Grubišnog Polja, predstavljanju su nazočili i ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović i saborski zastupnik Miro Totgergeli.

Projekt koristan i za državu

- Svaki iskorak kojim se smanjuje energetska ovisnost Hrvatske je dobrodošao i naravno da mi u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji to podržavamo jer ovaj projekt osim što je koristan za državu u cijelosti, donijet će korist i lokalnoj zajednici. Ovdje se ne radi samo o renti koju ćemo ubirati, već o konkretnoj  koristi koju će lokalna zajednica imati u predstojećoj fazi crpljenja plina – kazao je tom prigodom župan Marušić.

Foto: BBŽ
Foto: BBŽ

Govoreći o važnosti ovog projekta ministar Filipović je istaknuo da je sigurnost opskrbe energentima jedan od prioriteta Vlade premijera Andreja Plenkovića.

Pripremni radovi

- Kada govorimo o sigurnosti opskrbe energentima investicija od oko pola milijarde kuna u izgradnju podzemnog skladišta plina u Grubišnom Polju upravo se uklapa u taj sigurnosni aspekt – istaknuo je Filipović naglašavajući da će Vlada učiniti sve što treba da na novoj energetskoj karti Europe Hrvatsku pozicionira kao važan faktor.

Foto: BBŽ
Foto: BBŽ

Pripremni radovi na ugradnji opreme vrijedni oko 190 milijuna kuna već su u tijeku i njihov dovršetak se očekuje u prvom kvartalu iduće godine. Ti radovi su preduvjet izgradnje budućeg podzemnog skladišta plina čiji procijenjeni kapacitet iznosi nešto oko 117 milijuna prostornih metara.

Prema planu buduće skladište trebalo bi profunkcionirati 2027. godine, piše BBŽ.

------------------------------------------------------

Radovi na PSP-u otvarali su se i 2014. Bili smo tamo

Spomenimo, gotovo identična situacija kao jučer u Grubišnom Polju već se jednom odvila i to krajem studenog 2014. godine. Tada su na svečanom otvorenju rudarsko-remontnih radova na eksploatacijskom polju Grubišno Polje sudjelovali drugi političari. Naime, radove prve faze izgradnje vršnog skladišta plina Grubišno Polje otvorio je tadašnji ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak, uz podršku tadašnje ministrice graditeljstva i prostornog uređenja Anke Mrak-Taritaš, tadašnjeg župana Bjelovarsko-bilogorske županije Damira Bajsa, i gradonačelnika Grubišnog Polja Zlatka Mađeruha koji je još uvijek na čelu grada.

Tadašnja garnitura političara od kojih je jedino gradonačelnik G. Polja Zlatko Mađeruh na istoj poziciji/Foto: BBŽ
Tadašnja garnitura političara od kojih je jedino gradonačelnik G. Polja Zlatko Mađeruh na istoj poziciji/Foto: BBŽ

Između ostaloga, 2014. je rečeno kako su ukupna ulaganja u projekt izgradnje skladišta plina 250 milijuna kuna, što znači duplo manje nego danas. Za realizaciju projekta, istaknuto je prije devet godina, potrebne su oko četiri godine. Drugim riječima, projekt je trebao biti gotovo 2016. 

Razgled bušotine/Foto: BBŽ
Razgled bušotine/Foto: BBŽ

Što se dogodilo da je sve stajalo punih devet godina, te ima li kakvih promjena u ondašnjem i sadašnjem projektu, upitali smo gradonačelnika Grubinošnog Polja Zlatka Mađeruha.

U cijeni i opremanje

-Ona cijena iz 2014. bila je cijena istražnih radova i bušotine, a sada je u cijenu uključeno i opremanje, te stavljanje u funkciju, odnosno spoj na magistralni plinovod Virovitica - Kutina stoga je sve skuplje, kazao nam je Mađeruh dodavši kako bi volio da je sve išlo brže.

-Izrađivale su se studije utjecaja na okoliš, a vjerojatno niti financijska konstrukcija nije bila u potpunosti zatvorena. Sada je projekt zasigurno poguralo i stanje s energetikom u svijetu. Ova kriza ubrzala je realizaciju, a srećom imali smo svu potrebnu dokumenatciju, istaknuo je Mađeruh i pojasnio kako će se najprije raditi na eksploataciji postojećeg ugljikovodika ili plina s lokacije te miješanje s plinom u sustavu. 

- To bi trebalo trajati tri do četiri godine, a tek 2027. godine bi vršno skladište trebalo postati podzemno skladište plina. Ovo sada će biti kombinacija eksploatacije i skladištenja, a 2027. imat ćemo isključivo skladištenje plina, zaključio je Mađeruh i dodao kako je riječ i o drugoj lokaciji.

Naime, nova je lokacija od one stare udaljena 500 metara zračne linije, te je bliža magistralnom plinovodu.

I Vladimir Bilek bio je 2014. na otvorenju radova/Foto: BBŽ
I Vladimir Bilek bio je 2014. na otvorenju radova/Foto: BBŽ