Fotografija: Nova bolnica je gotova, ali nema opremu/Foto: Martina Čapo
Galerija
Nova bolnica je gotova, ali nema opremu/Foto: Martina Čapo

Kredit za bjelovarsku bolnicu u idućoj godini plaćat će država

I dalje imamo problem s novom bolnicom, jer za njeno opremanje nije osigurana niti jedna kuna. Za kompletno opremanje potrebno je barem 100 milijuna kuna, koje u ovom trenutku ne znamo kako osigurati, tvrdi MarušićHrvatski sabor usvojio je amandman Mire Totgergelija na Prijedlog državnog proračuna za 2022. godinu, vezan za izgradnju nove zgrade Opće bolnice Bjelovar.

Zahvaljujući amandmanu prvog čovjeka bjelovarsko-bilogorskog HDZ-a, u danas usvojenom državnom proračun naći će se stavka Opća bolnica Bjelovar, vrijedna 17,6 milijuna kuna.

Država plaća kredite

- Riječ je o iznosu godišnjih rata za oba kredita podignuta za izgradnju nove bjelovarske bolnice. Podsjetit ću, bivši župan imao je plan kredite vraćati iz decentraliziranih sredstava, odnosno novca namijenjenog za funkcioniranje svi županijskih zdravstvenih ustanova, koji na godišnjoj razini iznose nešto više od 14 milijuna kuna. Zahvaljujući usvojenom amandmanu naše ustanove ipak će moći funkcionirati. Nadalje, u tom planu nedostajalo je još tri milijuna kuna, direktno županijskog novca, koji se sada oslobađa za druge potrebe, objasnio Miro Totgergeli.

Miro Totgergeli i Marko Marušić/ Foto: Deni Marčinković
Miro Totgergeli i Marko Marušić/ Foto: Deni Marčinković

Podsjetimo, čelniku županijskog HDZ-a prije mjesec dana usvojen je i amandman na rebalans ovogodišnjeg državnog proračuna, kojim je Općoj bolnici Bjelovar pripalo dodatnih dva milijuna kuna, potrebnih za plaćanje zadnje ovogodišnje rate kredita. Zadovoljstvo današnjim ishodom u Hrvatskom saboru nije krio niti bjelovarsko-bilogorski župan Marko Marušić.

Opremanje i dalje problem

- Pristanak države da preuzme otplatu kredita za izgradnju nove bolnice spašava cijeli zdravstveni sustav Bjelovarsko-bilogorske županije, koji je zbog loše politike bivše vlasti bio na korak do kolapsa. U kampanji smo komunicirali da našu županiju spasiti može jedino dobra suradnja s Vladom, a ta sinergija danas je i potvrđena. Međutim, mi i dalje imamo problem s novom bolnicom, jer za njeno opremanje nije osigurana niti jedna kuna. Inače, za kompletno opremanje nove zgrade Opće bolnice Bjelovar potrebno je barem 100 milijuna kuna, koje u ovom trenutku ne znamo kako osigurati, zaključio je župan Marušić.