Fotografija: Jane's Walk šetnje Daruvarom/Foto: Facebook
Galerija
Jane's Walk šetnje Daruvarom/Foto: Facebook

Kreću svibanjske Jane's Walk šetnje po Daruvaru. Evo svih detalja...

Sudjelovanje u šetnjama je besplatno, a za svaku šetnju je potrebno posebno se prijaviti telefonom na 098/825-098 ili na mail: janeswalkdaruvar@gmail.comU sklopu globalnog pokreta Jane's Walk i ovog svibnja Daruvarčani imaju priliku prošetati organiziranim i vođenim turama kroz grad. 

Podsjetimo, Jane's Walk je festival šetnji i razgovora koje vode građani za svoje sugrađane, a koji je inspiriran radom Jane Jacobs, urbanisticom i aktivisticom. Naime, ona je zagovarala pristup izgradnji gradova temeljen prvenstveno na potrebama svojih stanovnika. 

- Velika zahvala pripada ovogodišnjim voditeljima i organizacijama koji će volonterski pripremiti šetnje. Pozivam sve da nam se pridružite u razgovorima, čiji je cilj da se bolje upoznamo međusobno, da nešto novo naučimo, istražimo, ali da se pri tom i zabavimo, istaknula je Tanja Novotni Golubić te pozvala sve zainteresirane da se prijave jer je broj mjesta u svakoj grupi ograničen.

Raspored šetnji/ Foto: Jane's Walk Daruvar
Raspored šetnji/ Foto: Jane's Walk Daruvar

- Za svaku šetnju je potrebno posebno se prijaviti telefonom na 098/825-098 ili na mail: janeswalkdaruvar@gmail.com. Sudjelovanje u šetnjama je besplatno i na vlastitu odgovornost. U slučaju nepogodnog vremena, zadržavamo pravo promjene termina, o čemu ćemo vas obavijestiti putem e-maila ili Facebook stranice, dodala je Novotni Golubić. 

U nastavku pogledajte raspored svih šetnji u svibnju i kratak opis svake šetnje.

(JW1) TRAGOVIMA DAVIDOVIH ZVIJEZDA

Srijeda, 03.05.2023. od 17:00 -19:00 sati, okupljanje kod fontane u centru Daruvara 

voditeljica šetnje: Snježana Sabo

UKRATKO: zbog velikog interesa za reprizom pretprošlogodišnje šetnje "Židovsko nasljeđe u Daruvaru", odlučili smo organizirati sličnu, ali ne i potpuno istu šetnju i ove godine. 

Prošetati ćemo gradom i upoznati se sa bogatom ostavštinom židovske baštine te se bliže upoznati sa židovstvom i načinom života židovske zajednice. 
Snježanine šetnje su uvijek vrlo zanimljive i dobro posjećene.

(JW2) MAGAREĆA SERENADA, 

Petak 05.05.2023. od 19:00 sati, okupljanje u ulici Zeleni brijeg 76, Vrbovac na OPG Matković. 

voditeljice šetnje: Dunja Županić, Jelena Matković

UKRATKO: Na pitomim obroncima u neposrednoj blizini grada Daruvara i Međunarodnog parka tamnog neba „Vrani kamen“ smjestio se OPG Matković na kojem se nalazi i jedna magareća obitelj.  Družiti ćemo se inspirirani prirodom i svim blagodatima koje nam ona pruža, slušati ćemo magareći pjev, ispratiti Sunce na počinak te zajedno dočekati  Mjesec i zvijezde. Idealna prilika za neobično i zanimljivo obiteljsko druženje, znamo, jer smo već nekoliko puta šetali pod zvijezdama sa Dunjom. 

(JW3) CRTICE IZ GRADITELJSKE POVIJESTI GRADA DARUVARA, 

Subota 20.05.2023. od 14:00-15:30 sati, ispred Dvorca 

voditelj šetnje: Miloslav Sohr 

UKRATKO: Miloslav Sohr, rođeni je Daruvarčanin, koji danas živi u češkom Brnu, gdje ima svoj arhitektonski ured, ali u svoj rodni kraj se često i rado vraća.

Ukoliko svoj grad želite vidjeti očima Daruvarčanina koji se bavi istraživanjem graditeljskog razvoja grada prema metodologiji povijesti urbanizma i arhitekture, pridružite nam se u šetnji ulicama grada i kupališnim parkom. Šetnja je prikladna i za djecu a povesti možete i svoje četveronožne ljubimce. 

(JW4)  DARUVARSKI SUPERJUNACI 

Dobrovoljci u gradskim službama spašavanja - 25.05.2023., od 17:00-19:00 sati,  Vatrogasni dom DVD-a Daruvar, Trg Križnog puta 1 

voditelji: Mladen Uršan (DVD Daruvar), Bojan Bjelajac (HGSS ispostava Daruvar)

UKRATKO: U ovoj šetnji ćemo se bliže upoznati sa volonterima, koji svojim aktivizmom nesebično pridonose dobrobiti i sigurnosti drugih; koji pomažu ljudima i okolišu, često u najtežim okolnostima. Tijekom ove šetnje prošetati ćemo dionicom od daruvarskog Vatrogasnog doma do stanice ispostave Hrvatske gorske službe spašavanja (u zgradi bivših jaslica u Strossmayerovoj 32), ili nam se samo možete pridružiti na tim lokacijama.

Na svakoj lokaciji upoznati ćemo se predstavnicima društava, njihovim aktivnostima, pogledati njihovu opremu te se inspirirati njihovom solidarnošću i hrabrošću... 

Biti će to sjajna prilika da se našim sugrađanima ujedno i zahvalimo za sve što čine za našu sigurnost. 

Dobijte informaciju odmah, zapratite nas na Facebooku!