Fotografija: Budući dom za početak će imati kapacitet za 30 učenika/ Foto: BBŽ
Galerija
Budući dom za početak će imati kapacitet za 30 učenika/ Foto: BBŽ

Kreće projektiranje budućeg učeničkog doma u Čazmi: "Imat će kapacitet za 30 učenika"

"Točno je da Čazma ima problema s populacijskom politikom, odnosno da nas je sve manje, no ovime ćemo napraviti sitan doprinos da se ti trendovi promijene", kaže Dinko PirakPotpisivanjem ugovora između Srednje škole Čazma i zajednice ponudilja, stvoreni su svi preduvjet za izradu projekte dokumentacije za budući "Dom Školskog centra Čazma. 

Prema riječima gradonačelnika Dinka Piraka, upravo je Grad bio taj koji je inicirao gradnju budućeg učeničkog doma.

- Poučeni iskustvima susjednik gradova, poput Križevaca koji također imaju strukovne strukovne škole poljoprivrednog tipa, smatramo da je učenički dom u našem gradu nužan za kvalitetno provođenje programa koje imamo, tim više što nam dolaze učenici iz drugih krajeva. Naime, točno je da Čazma ima problema s populacijskom politikom, odnosno da nas je sve manje, no ovom aktivnošću napravit ćemo sitan doprinos da se ti trendovi promijene. Čazma je poznata po strukovnim zanimanjima metalaca i vozača, jer su vezani za tvrtke koje djeluju na našem području, naglasio je Dinko Pirak zahvaliviši se ovim putem i Županiji, koja je partner na ovom projektu.

Prvi konkretan korak

Kako se moglo čuti, ukupna vrijednost izrade projektno-tehničke dokumentacije za učenički dom iznosi 70 tisuća eura, od čega se 90 posto financira iz europskih izvora, dok će ostatak osigurati Bjelovarsko-bilogorska županija.

Dinko Pirak i Marko Marušić/ Foto: BBŽ
Dinko Pirak i Marko Marušić/ Foto: BBŽ

- Ovo je prvi konkretan korak ka izgradnji učeničkog doma u Čazmi. Vjerujem da je to dobar korak za zadržavanje djece u Čazmi, kao i privlačenja onih iz drugih gradova. Naš zadatak je sada pronaći izvore financiranja bilo putem EU fondova ili natječaja Ministarstva znanosti i obrazovanja, kazao je župan Marko Marušić.

Zadovoljstvo ptpisanim ugovor iskazala je i ravnatlejica Srednje škole Čazma Irena Ivanović.

- Ovisimo o učenicima koji dolaze iz drugih područja, stoga nam je potrebna dodatna infrastruktura. Nadalje, zamišljeno je da u sklopu doma budu izgrađene i radionice za praktičnu nastavu, čime ćemo znato unaprijediti kompetencije učenika. Škola trenutno ima 274 učenika i makismalno smo popunjeni u strukovnim programima. Kapacitet doma bit će za 30-ak učenika, a hoće li to biti dostatno, vidjet ćemo kad prostor zaživi. U svakom slučaj za početak će biti dovoljno, a uvijek postoji mogućnost proširenja, zaključila je Irena Ivanović.

Ugovor je potpisala ravnateljica Irena Ivanović/ Foto: BBŽ
Ugovor je potpisala ravnateljica Irena Ivanović/ Foto: BBŽ

Dobijte informaciju odmah, zapratite nas na Facebooku!