Fotografija: Početna konferencija održana je u pakračkoj gradskoj vijećnici Kurije Janković/Foto: Pakrački list
Galerija
Početna konferencija održana je u pakračkoj gradskoj vijećnici Kurije Janković/Foto: Pakrački list

Kreće nova faza projekta Zaželi u Pakracu: "Postajete dio obitelji naših starih i nemoćnih sugrađana"

Radni odnos s trideset žena je sklopljen na šest mjeseci tijekom kojih će one skrbiti o 180 odabranih korisnika s područja Grada PakracaU pakračkoj gradskoj vijećnici Kurije Janković održana je početna konferencija projekta „Žena spretna, starost sretna“ (UP.02.1.1.16.0411) koji se provodi u sklopu III. faze programa „Zaželi - program zapošljavanja žena“ (UP.02.1.1.16), financiranog bespovratnim sredstvima Europskog socijalnog fonda u financijskom razdoblju 2014.-2020 iz Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali, piše Pakrački list

Adekvatna pomoć

Korisnik projekta vrijednog 1.480.485 kuna (nešto manje od 200 tisuća eura) je Grad Pakrac koji u treću fazu provedbe programa ulazi s partnerima Centrom za socijalnu skrb Pakrac i Hrvatskim zavodom za zapošljavanje-PU Požega.

Kako je predstavila Zrna Garača, voditeljica projekta, cilj je omogućavanje pristupa tržištu rada  i unaprjeđenje  radnog potencijala teže zapošljivih žena te pružanje adekvatne pomoći podrške za starije, nemoćne te osobe u nepovoljnom položaju. Time se pridonosi smanjenju nezaposlenosti, riziku od siromaštva i socijalne isključenosti.

Zrna Garača, voditeljica projekta/Foto: Pakrački list
Zrna Garača, voditeljica projekta/Foto: Pakrački list

Radni odnos s trideset žena je temeljem ugovora sklopljen na šest mjeseci tijekom kojih će one skrbiti o 180 odabranih korisnika s područja Grada Pakraca. Svaka će voditi brigu o šest korisnika, a obveze podrazumijevaju klasičnu pomoć u kući starijim i nemoćnim osobama, već predstavljenu kroz ranije održane ovakve projekte.

Predani rad

Nazočnima se obratila gradonačelnica Pakraca i saborska Anamarija Blažević izrazivši zadovoljstvo što je u Pakracu nastavljen već udomaćeni i sjajno prihvaćen projekt, kako od strane uposlenica tako i od krajnjih korisnika.

- Već smo pomalo sentimentalno vezani za ovaj projekt i kada smo prije nekoliko godina krenuli s njim, nismo ga gledali tako kako ga danas gledamo. Bio je zamišljen prvenstveno kao dobra prilika za zapošljavanje žena, ali se vremenom pokazalo da je na našem području, pa i uopće u ruralnim područjima, vrlo djelotvoran za krajnje korisnike koje vi danas obilazite. Taj benefit iščitavamo iz gotovo svakodnevnih poziva zainteresiranih strana vezanih za njegov opstanak u budućnosti. Stari i nemoćni naši sumještani ostaju zapostavljeni ili zaboravljeni. Manji smo gradić, ali imamo 42 naselja koja moramo pokriti sa uslugama i brigom o potrebitima. Vi, svojim predanim radom, praktično postajete dio njihove obitelji i shvatite to kao određenu privilegiju - poručila je Blažević nazočnim zaposlenicama projekta te izrazila nadu da „Zaželi“ postane višegodišnji projekt kako bi svi njegovi dionici mogli dugoročnije i jasnije planirati budućnost.

Gradonačelnica Pakraca Anamarija Blažević i Dragan Jelić, vršitelj dužnosti ravnatelja Središnje agencija za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije/Foto: Pakrački list
Gradonačelnica Pakraca Anamarija Blažević i Dragan Jelić, vršitelj dužnosti ravnatelja Središnje agencija za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije/Foto: Pakrački list

Na te želje se nadovezao Dragan Jelić, vršitelj dužnosti ravnatelja Središnje agencija za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije.

Preznati i od EU

- Zaželi je jedan od najvećih, konačno i najboljih projekata na kojima sam ranije i radio. On pokazuje svu raskoš i sve ono što naše žene drže u sebi i nesebično pomažu starijim osobama kojima je potrebna skrb da ostanu u svojim domovima. Projekt je prepoznat od Europske unije, nagrađivan i čak se naša iskustva prenose u druge zemlje. Mogu s ove pozicije najaviti da se aktivno radi na tome da sljedeći projekt „Zaželi“ bude dugoročniji – najmanje dvije, a vjerojatnije tri godine. Već vam danas s velikom sigurnošću mogu potvrditi da će tako i biti. To je na tragu upravo onog što je gradonačelnica maloprije Blažević poželjela - dugoročnija sigurnost zaposlenima i samim korisnicima usluge - poručio je Jelić te još dodao vezano za program "Zaželi..." da je u daljnjim planovima neupitno osiguranje financijskih sredstava, ali i njegovo potencijalno uvrštenje u sustav socijalne skrbi te povezivanje s ministarstvom zdravstva što bi značajno proširilo spektar usluga na zadovoljstvo svih, piše Pakrački list.