Fotografija: Potpisan ugovor za gradnju novog vrtića u Bjelovaru/ Foto: Damir Krajac/CROPIX/Deni Marčinković
Galerija
Potpisan ugovor za gradnju novog vrtića u Bjelovaru/ Foto: Damir Krajac/CROPIX/Deni Marčinković

Kreće izgradnja novog vrtića u Bjelovaru: "Ovime ćemo listu čekanja smanjiti za trećinu"

Izgradit ćemo vrtić koji će imati kapacitet za 64 mališana, odnosno po dvije vrtićke i jasličke skupine, a rok za završetak radova je 24 mjeseca, no vjerujem da će to biti gotovo i puno prije, kaže HrebakKroz dva tjedna počet će gradnja novog dječjeg vrtića u Ulici Viktora Bubnja u Bjelovaru, rečeno je na današnjoj konferenciji za medije u sklopu koje je bjelovarski gradonačelnik Dario Hrebak potpisao ugovor s izvođačem radova.

- Bjelovar, kao i mnogi drugi gradovi, ima ozbiljnih problema u podizanju standarda i kapaciteta dječjih vrtića. Jako puno djece, njih oho 200, ostalo je neupisano, odnosno nemaju mjesta u vrtićima. Tu čak imamo i paradoks, jer je djece zapravo sve manje, a odgovor se krije u tome što se standardi podižu, odnosno smanjuje se broj djece u grupama, poručio je Hrebak te nastavio.

Dodatna dva vrtića

- Mi moramo ići naprijed po tom pitanju, zato smo se i odlučili na gradnju novog vrtića, koji će riješiti jednu trećinu tog problema. Nadalje, u planu je i izgradnja dodatna dva vrtića. Ti projekti (dogradnja vrtića u Frankopanskoj te prenamjena društvenog doma Stjepan Radić) prošli su prvu fazu i sada čekamo odluku o financiranju. U zadnjih 40 godina u Bjelovaru se nije izgradio niti jedan vrtić, a mi ćemo vrlo napraviti četiri nova, a možda čak i pet. Naime, vrtić u Ždralovima je trenutno na čekanju, zbog nedostatka sredstava, pojasnio je bjelovarski gradonačelnik.

Dario Hrebak nada se zelenom svijetlu za još dva vrtića/ Foto: Deni Marčinković
Dario Hrebak nada se zelenom svijetlu za još dva vrtića/ Foto: Deni Marčinković

Kako kaže, ukupna vrijednost novog vrtića u Ulici Viktora Bubnja iznosi oko 2,4 milijuna eura, od kojih Ministarstvo financira oko 650 tisuća eura. Dodao je i to da opremanje nije uključeno u tu cijenu, a procjenjuje se da će za to trebati izdvojiti dodatni milijun eura. 

- Na natječaj je pristiglo više ponuda, a tvrtka Tom gradnja bila je najpovoljnija te je ponudila otprilike iznos jednak procijenjenoj. Po izgradnji dobit ćemo vrtić koji će imati kapacitet za 64 mališana odnosno po dvije vrtićke i jasličke skupine, a rok za završetak radova je 24 mjeseca, no vjerujem da će to biti gotovo i puno prije, istaknuo je Hrebak.

Ravnateljica Dječjeg vrtića Bjelovar Anna Lauš kazala je da je ovo nastavak politike Grada na unaprjeđenju predškolskog odgoja.

Anna Lauš ne krije zadovoljstvo zbog izgradnje novog vrtića/ Foto: Deni Marčinković
Anna Lauš ne krije zadovoljstvo zbog izgradnje novog vrtića/ Foto: Deni Marčinković

- Posljednjih godina uvjeti su zbilja poboljšani, čime je porasla i kvaliteta boravka djece u dječjim vrtićima. Nastavit ćemo s edukacijom djelatnika, kako bi oni mogli pratiti kvalitetu boravka. Osim novih 64 mjesta, izgradnja novog vrtića značit će i otvaranje novih 15-ak radnih mjesta, kazala je Lauš.

Cijena vrtića neće rasti

Novinare je zanimalo hoće li novi vrtić značiti i povećanje cijene koju roditelji plaćaju, na što je gradonačelnik Hrebak potvrdio da će u ovoj godini cijena sigurno ostati ista.

- Izgradnja novog vrtića značit će barem pola milijuna eura novih troškova za Grad na godišnjoj razini. Definitivno ćemo morati dizati novi kredit za izgradnju vrtića, no Grad razmišlja na drugačiji način. Moramo ići naprijed, a novci će se već negdje naći. Bitno je samo da ne stajemo s razvijanjem i da hrabro idemo naprijed. Bit će novaca i za toplice i za vrtiće, kao i ostale projekte, kazao je Hrebak.

Radove će izvoditi Tom gradnja/ Foto: Deni Marčinković
Radove će izvoditi Tom gradnja/ Foto: Deni Marčinković

Dobijte informaciju odmah, zapratite nas na Facebooku!