Fotografija: U petak počinje 10. izdanje manifestacije Mjesec češkog materinskog jezika u BBŽ/ Foto: Predrag Uskoković/MojPortal
Galerija
U petak počinje 10. izdanje manifestacije Mjesec češkog materinskog jezika u BBŽ/ Foto: Predrag Uskoković/MojPortal

Kreće 10. izdanje Mjeseca češkog materinskog jezika u BBŽ-u. Evo detaljnog programa

Želimo potaknuti pripadnike češke nacionalne manjine da njeguju jezik i prenose ga na sljedeće generacije, kaže Tanja Novotni GolubićU sklopu ovogodišnjeg obilježavanja Mjeseca češkog materinskog jezika u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji održat će 15-ak aktivnosti kojima je cilj promovirati češki jezik, kako među govornicima češkog jezika tako i u široj javnosti.

- Riječ je o 10. manifestaciji koja za cilj ima promicati češki jezik, jer je jezik glavni element entiteta svakog čovjeka. Također, manifestacijom, ali i inače, želimo potaknuti pripadnike češke nacionalne manjine da njeguju jezik i prenose na sljedeće generacije. Nadalje, ovom prilikom ujedno zahvaljujemo našoj zajednici koja nam omogućuje da naš jezik koristimo ne samo u privatnoj, već i u javnoj sferi, odnosno da upravo na češkom jeziku obrazujemo i odgajamo svoju djecu, istaknula je Tanja Novotni Golubić, zamjenica bjelovarsko-bilogorskog župana iz redova češke nacionalne manjine.

Više od mjesec dana

Manifestacije službeno počinje u petak, 20. siječnja trajat će sve do 28. veljače. Nadalje, Bjelovarsko-bilogorska županija je u suradnji s institucijama češke manjine i ove je godine povezala brojna događanja te pripremila program namijenjen učenicima koji uče češki jezik, njihovim učiteljima i roditeljima, onima koji se književno izražavaju na češkom jeziku, ljubiteljima češkog filma, češkog jezika i kulture.

Ono što Novotni Golubić posebno veseli, dodaje, je činjenica da sve više ljudi kojima češki nije materinski jezik, pokazuju interes da ga nauče.

Tanja Novotni Golubić/Foto: MojPortal.hr
Tanja Novotni Golubić/Foto: MojPortal.hr

- Ponovno smo pokrenuli tečaj češkoj jezika u Daruvaru i trenutno imamo 40 polaznika, naglašava dožupanica Novotni Golubić.

Inače, rezultati Popisa stanovništva iz 2021. pokazuju da je češki jezik materinski jezik za 3.314 osobe koje žive u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji.

- Nažalost, broj govornika češkog jezika se sve više i više smanjuje (prije deset godina bilo je 4.431 govornika), stoga je za njegovo očuvanje, vitalnost i kvalitetno međugeneracijsko prenošenje, svaki govornik izuzetno važan, poručila je Novotni Golubić.

Brojni partneri

Podrški i suradnju manifestaciji dali su Savez Čeha u RH, NIU Jednota, Veleposlanstvo Republike Češke u Hrvatskoj, savjetnici za češki jezik, dječji vrtići i češke osnovnim školama u BBŽ, Pučka knjižnica i čitaonica Daruvar, grubišnopoljski Centra za kulturu i informiranje dr. Franjo Tuđman, Pučko otvoreno učilište Daruvar te Hrvatsko-češko društvu i Češka televizija.

- Bjelovarsko-bilogorska županija ovim događanjem daje podršku jezičnom planiranju, promociji i očuvanju češkog jezika na našem području, kao našoj regionalnoj posebnosti ali ujedno i očuvanju naše zajedničke baštine, zaključila je Tanja Novotni Golubić. 

U nastavku donosimo kompletan program manifestacije Mjesec češkoga materinskoga jezika u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji.

Program

Petak, 20.01.2023. od 14:00 sati

Stručni skup učitelja čeških škola u organizaciji savjetnice za češki jezik pri AZOO RH.

Četvrtak, 26.01.2023. od 17:00 – 19:00 sati (otvoreno za javnost)

Mali tečaj kreativnog pisanja s Reneom Nekuda na češkom jeziku

Radionicu će održati najpoznatiji češki voditelj kreativnog pisanja, Rene Nekuda iz Češke u Središnjoj knjižnici za češku nacionalnu manjinu u Republici Hrvatskoj pri Pučkoj knjižnici i čitaonici Daruvar, pod pokroviteljstvom Savjeta za nacionalne manjine RH.

Petak, 03.02.2023. u 13:15 sati

Mala škola prevođenja– radionica prevođenja s Matom Pejićem i Vlatkom Daněk: za učenike viših razreda čeških osnovnih škola, u Češkoj osnovnoj školi u Daruvaru.

Subota, 04.02.2023. od 16:00 i 18:00 sati

“Češki jezik bez granica – upoznajmo Čehe na drugim kontinentima“

Projekt razvoja interkulturalnih kompetencija učenika čeških škola kroz suradnju sa češkim školama u SAD (Los Angeles, California, New York) putem zajedničkih Skype susreta, razmjene priča, iskustva te kulturne suradnje.

Utorak, 07.02.2023. od 14:30 do 18:30 sati

Radionica razvijanja komunikacijskih vještina za nastavnike čeških škola s dramskom pedagoginjom, Ivanom Marijančić.

Četvrtak, 09.02.2023. od 08:30 sati

Ured zamjenice župana za češku manjinu u Daruvaru

Kolegij dužnosnika iz redova pripadnika češke manjine iz BBŽ povodom obilježavanja "Dana Čeha u inozemstvu“ na temu manjinskih izbora 2023.

Petak, 10.02.2023. u 08:00 sati

Natjecanje iz češkog jezika za učenike čeških škola

Školska razina natjecanja iz poznavanja češkog jezika za učenike 3.- 8. razreda čeških osnovnih škol pri Agenciji za odgoj i obrazovanje RH.

Četvrtak, 16.02.2023. od 08:00 sati

Češka filmska bajka „Tajemství staré bambitky“

Organizirana projekcija za sve učenike čeških osnovnih škola u BBŽ.

Kino dvorana "30. svibnja" Daruvar u suradnji sa Češkom televizijom.

Nedjelja, 19.02.2023. u 18:00 sati (otvoreno za javnost)

Češki film s hrvatskim titlovima: „Hirovito ljeto“ Jiríja Menzela

Projekcija filma za javnosti u kino dvorani CIK-a u Grubišnom Polju pod pokroviteljstvom Veleposlanstva Češke u Hrvatskoj.

Ponedjeljak, 20.02.2023., online u 17:00 sati (otvoreno za javnost)

Online predavanje "Očuvanje jezika i identiteta rumunjskih Hrvata", platforma ZOOM, predavanje prof. Petra Hategana, lektora hrvatskoga jezika na Sveučilištu u Temišvaru o jeziku rumunjskih Hrvata.

Utorak, 21.02.2023., online (otvoreno za javnost)

Olimpijada iz češkog jezika za odrasle

Online natjecanje iz poznavanja češkog jezika i kulture, za sve zainteresirane odrasle osobe u Hrvatskoj, koje će pripremiti češka učiteljica Ilona Kirchnerova.

Srijeda, 22.02.2023. u 17:00 sati (otvoreno za javnost)

Izložba Hrvatska i Češka 1992. – 2022. kroz fotografije u Galeriji Saveza Čeha u RH

U organizaciji Hrvatsko-češkoga društva i suorganizaciji Saveza Čeha u RH.

Autor je izložbe predsjednik Hrvatsko-češkoga društva Marijan Lipovac 

Četvrtak, 23.02.2023. u 17:30 sati  (otvoreno za javnost)

Promocija autobiografije češkog filmskog i kazališnog redatelja Jiříja Menzela pod naslovom „Hirovita ljeta“ u Pučkoj knjižnici i čitaonici u Daruvaru u suradnji s Hrvatsko-češkim društvom, Školskom knjigom i Pučkom knjižnicom i čitaonicom u Daruvaru

Četvrtak, 23.02.2023. u 19:00 sati  (otvoreno za javnost)

Češki film sa hrvatskim titlovima: „Hirovito ljeto“ Jiríja Menzela

Projekcija filma za javnosti u kino dvorani "30. svibnja" u Daruvaru pod pokroviteljstvom Veleposlanstva Češke u Hrvatskoj

Utorak, 28.02.2023. u 08:00 sati  

„Čitanje te mijenja“ natjecanje u čitanju za učenike čeških škola

Natjecanje u izražajnom čitanju naglas za učenike čeških osnovnih škola u školi u Ivanovom Selu u organizaciji Saveza Čeha u Hrvatskoj.