Fotografija: OB Bjelovar/ Foto: Deni Marčinković
Galerija
OB Bjelovar/ Foto: Deni Marčinković

Koronu ima 17 djelatnika bjelovarske bolnice, ostali bez reagensa pa uzorke šalju u Zagreb

Imali smo povećan broj testiranja tako da je količina reagensa potrošena ranije. No, dostava je obećana i ubrzo ju očekujemo", kaže v.d. ravnateljice bolnice Ivanka Fehir RadanovićBJELOVAR – Velik porast broja oboljelih od koronavirusa malo koga ovih dana ostavlja ravnodušnim. Naročito nakon što je javnost jučer saznala kako se zaraza širi u domovima za starije, kao i školama i među radno - aktivnim stanovništvom.

Ono što posebno zabrinjava premali je odaziv građana na cijepljenje. Kako onih na prve dvije doze, tako i onih trećom dozom cjepiva. Upravo je takvo docjepljivanje jučer omogućeno u Bjelovaru, no od pozvanih 480, odazvalo se tek 212 Bjelovarčana.

Operacije i pretrage po protokolu

Sve češće se  postavlja i pitanje što s redovnim pregledima, pretragama, operativnim zahvatima, kakvo je stanje u bjelovarskoj Općoj bolnici… Stoga smo iz prve ruke doznali kakvo je stanje u najvećoj zdravstvenoj ustanovi u BBŽ, Općoj bolnici Bjelovar. Upitali smo v.d. ravnateljice, Ivanku Fehir Radanović jesi li pripremljeni na povećan broj oboljelih te što je s redovnim pretragama i operacijama.

Dr. Ivanka Fehir Radanović potvrdila je kako je 17 zaposlenika bolnice zaraženo/ Foto: Deni Marčinković
Dr. Ivanka Fehir Radanović potvrdila je kako je 17 zaposlenika bolnice zaraženo/ Foto: Deni Marčinković

- Dosadašnja stečena iskustva prilagodbe i organizacije rada u pandemiji, pripremila su nas da kadrovski i prostorno budemo pripravni bolnički sustav prilagoditi novim izazovima u kratkom roku i za sada nema zagušenja. Pretrage, dijagnostika kao i operativni zahvati odrađuju se kao i dosad. S današnjim danom brojimo 45 pozitivnih pacijenata, jednog u opservaciji i šest na respiratoru. Od zaposlenika Opće bolnice Bjelovar trenutno je zaraženo njih 17, kazala nam je v.d. ravnateljice, Ivanku Fehir Radanović i osvrnula se i na još jedan problem koji je u međuvremenu iskrsnuo, a riječ je o nedostatku reagensa što onemogućuje u OB Bjelovar dijagnosticiranje koronavirusa.

Reagensi u dolasku

- Tijekom ovoga mjeseca, posljedično rastu broja zaraženih i oboljelih osoba na našem području, imali smo i povećan broj testiranja tako da je količina reagensa planirana za ovaj mjesec potrošena ranije. Dostava reagensa nam je obećana i ubrzo ju očekujemo. U međuvremenu, zahvaljujući dobroj suradnji s infektivnom klinikom u Zagrebu, osigurali smo obradu uzoraka i dobivanje rezultata testova u okviru 24 sata, uvjerava nas v.d. ravnateljice, Ivanku Fehir Radanović.