Fotografija: Foto: Damir Krajač/CROPIX (ilustracija)
Foto: Damir Krajač/CROPIX (ilustracija)

Trgovački lanci iz prodaje povlače popularne nareske: "U njima je pronađena opasna bakterija"

Bakterija Listeria monocytogenes izaziva listeriozu koja se svrstava među bolesti s najčešćim smrtnim ishodomKonzum s tržišta povlači Dobro - Pečenica naresci od 90g s rokom trajanja do 03.08.2024., LOT 24-00807 kojeg proizvodi ŽITO D.O.O., Đakovština 3,ž iz Osijeka, piše na Faceboook stranici "Halo inspektore" koju je pokrenuo Europski centar izvrsnosti potrošača.

Razlog povlačenja proizvoda je mikrobiološka nesukladnost, odnosno prisutnost bakterije Listeria monocytogenes koja izaziva listeriozu, po život opasne posljedice za ljude.

Obavijest o tome dao je je i Državni inspektorat, ali je sve pojasnio Konzum:

Vratit će vam novac

"Sigurnost naših kupaca nam je na prvom mjestu te smo proizvod uklonili iz prodaje. Molimo kupce da provjere jesu li kupili navedeni proizvod te da ga vrate u najbližu Konzum prodavaonicu gdje će im biti vraćen novac.

Ispričavamo se kupcima na neugodnosti, no u interesu nam je da svi proizvodi koje stavljamo na tržište budu usklađeni s najvišim kriterijima kvalitete i zdravstvene ispravnosti", objavili su iz Konzuma.

Osim Konzuma, ovaj suhomesnati proizvod povlači i KTC i Kaufland.

Teške posljedice

Važno je znati da se među infekcijama koje se prenose hranom, listerioza svrstava među bolesti s najčešćim smrtnim ishodom. Do infekcije ovom bakterijom najčešće dolazi preko zagađenih mliječnih proizvoda, sirovog povrća ili mesa, a također se može javiti neposrednim dodirom i tijekom klanja zaraženih životinja. Rana dijagnoza i bolje razumijevanje patogeneze listerioze značajno pridonose prevenciji, unapređenju liječenja te smanjenju često teških posljedica ove bolesti, piše na stranici "Halo inspektore".

Dobijte informaciju odmah, zapratite nas na Facebooku i TikToku!