Fotografija: Najvažnije od svega umirovljenicima je druženje/Foto: Vanja Podunavac
Galerija
Najvažnije od svega umirovljenicima je druženje/Foto: Vanja Podunavac

Končanički umirovljenici u siječnju usporili tempo: "Igraju pikado, kartaju i pjevaju u zboru"

"Lijepo im je što imaju gdje doći, a puno toga su i naučili kroz radionice. Već sada se pitaju što kada projekt završi, kako će provoditi svoje slobodno vrijeme", ističe voditeljica PodunavacKONČANICA - Matica umirovljenika Općine Končanica poziva sve zainteresirane umirovljenike s područja općine na besplatne radionice koje će se održati u siječnju. Prilikom pristupanja radionicama i aktivnostima potrebno je ponijeti osobnu iskaznicu i rješenje o mirovini/odrezak od mirovine.

Digitalna pismenost itekako dobro dođe svim korisnicima/Foto: Vanja Podunavac
Digitalna pismenost itekako dobro dođe svim korisnicima/Foto: Vanja Podunavac

A osim ovih najvažnijih informacija, končaničke umirovljenike moglo bi zanimati i što ih sve čeka na narednim siječanjskim radionicama. U tome nam je pomogla Vanja Podunavac, voditeljica projekta Zlatna dob općine Končanica koja je ujedno nešto više kazala o projektu zahvaljujući kojem končanički umirovljenici imaju bogat društveni život.

Dvogodišnji projekt

-Projekt je krenuo u listopadu 2020. i traje dvije godine, dakle do listopada ove godine. U njega je uključeno 34 volontera, a kroz projekt plan je provesti 461 aktivnost u koju će biti uključeno 260 različitih umirovljenika s područja naše općine. Aktivnosti su različite, od onih kreativnih do zabavnih i sve ih održavaju stručne osobe. Voditelji radionica su profesori i osobe sa stručnim zvanjima, pojasnila je Podunavac i prisjetila se nekih od već održanih radionica. Među popularnijima su lončarstvo, izrada predmeta od suhih plodova, izrada raznih drvenih predmeta. Uoči blagdana umirovljenici su izrađivali čestitke, vjenčiće, ukrase za bor, a na taj su način osim prostore matice umirovljenika uljepšali i vlastite domove, odaje voditeljica.

Predavanja su također važan dio projekta/Foto: Vanja Podunavac
Predavanja su također važan dio projekta/Foto: Vanja Podunavac

-Isto tako, umirovljenici imaju i razne sportske radionice poput plivanja, badmintona, vježbi disanja, samomasaže, karate, vježbe sa štapom i slično. Posebno ih veseli i digitalno usavršavanje, odnosno digitalna pismenost. Učili su kako se koristiti aplikacijom e-Građani, rade na računalu i slično, pobrojila je prijašnje aktivnosti voditeljica Podunavac i vratila se na siječanj i aktivnosti koje tek očekuju umirovljenike.

Mirniji siječanj

-Radionice u siječnju organizirane su u nešto manjem obujmu jer su i sami korisnici iskazali želju da malo uspore i odmore. Stoga smo im rasteretili malo raspored i uvrstili u njega neke uobičajene aktivnosti poput društvenih igara. Ponedjeljkom i petkom igraju pikadu i kartaju se ili igraju se Čovječe ne ljuti se. Krenuli smo lagano i s predavanjima o Povijesti moga kraja, ona će biti održana još dva puta kroz siječanj. Tu je i digitalna pismenost, kao i četvrtkom zbor. Još ćemo nešto uvrstiti od sportskih aktivnosti, prije svega predavanje o skijanju i sanjkanju, ističe Podunavac koja je veoma zadovoljna odazivom umirovljenika na sve organizirane aktivnosti.

Društvene igre uvijek su dobrodošle/Foto: Vanja Podunavac
Društvene igre uvijek su dobrodošle/Foto: Vanja Podunavac

-Oni su jako zadovoljni s izborom aktivnosti i dolaze nam redovito. Svaki se put fotografiramo, a umirovljenici se i potpisuju na potpisne liste kako bismo mogli pravdati projekt svaka tri mjeseca. Dakle, da nam ne dolaze, projekt ne bi uspješna mogao ići dalje, iskrena je Vanja kojoj je najvažnije da se umirovljenici druže. Naročito u zimskim mjesecima kada su dani kraći i kada nemaju posla oko kuće.

Pikado posebno veseli umirovljenike/Foto: Vanja Podunavac
Pikado posebno veseli umirovljenike/Foto: Vanja Podunavac

-Lijepo im je što imaju gdje doći, a puno toga su novoga i naučili kroz radionice. Već sada se pitaju što kada projekt završi, kako će provoditi svoje slobodno vrijeme, zaključuje Podunavac.

Plan aktivnosti i radionica za siječanj/ Foto: Općina Končanica
Plan aktivnosti i radionica za siječanj/ Foto: Općina Končanica