Fotografija: Končanički učenici pješačili i putovali, a žurne službe ih oborile s nogu/Foto: ČOŠ Josipa Ružičke Končanica
Galerija
Končanički učenici pješačili i putovali, a žurne službe ih oborile s nogu/Foto: ČOŠ Josipa Ružičke Končanica

Končaničke učenike posjetili policajaci, vatrogasaci, HGSS i Hitna pomoć

Policajci su pričali o osobitostima svog posla, a djeci je najzabavniji dio bio prikaz testiranja na alkohol, ističu u končaničkoj Češkoj osnovnoj školi Josipa RužičkeKONČANICA - Češka osnovna škola Josipa Ružičke Končanica je škola u kojoj se njeguje duh one stare mudre uzrečice "U zdravom tijelu zdrav duh".  Stoga je ova školska godina započela s velikim brojem projektnih aktivnosti koje se provode u prirodi ili izvan škole.

-Učenici nižih razreda su 5. listopada imali Sportski dan i međusobno se natjecali u raznim sportskim igrama dok su učenici viših razreda taj isti dan  imali Zdravi dan – dan pješačenja. Naime, već tradicionalno, početkom jeseni učenici idu na dugo pješačenje do čak 15 kilometara udaljenosti. Uvijek se pješači drugim rutama koje vode preko šuma, livada i poljskih puteva.

Pješačenje i terenska nastava

Dosad su tako učenici pješačili do Stražanca, Otkopa, Dioša, Ivanovog Sela, a ove godine je bilo organizirano kružno pješačenje od početka Končanice (kod skretanja za Dioš) do Lipovca Majura a zatim do Daruvarskog Brestovca te natrag do Končanice. Ruta je bila duga 14 kilometara, a učenici su uživali u lijepom vremenu, međusobnom druženju i  prekrasnim krajolicima, kažu nam u školi.

Ubrzo nakon toga, 14. listopada uslijedila je terenska nastava učenika viših razreda u Cerovačke špilje i rodno mjesto Nikole Tesle Smiljan dok su učenici nižih razreda 20. listopada išli na terensku nastavu u Posjetiteljski centar Dravska priča blizu Slatine. Tamo su upoznali biljni i životinjski svijet oko rijeke Drave.

-Posjetiteljski centar je vrhunski uređen te su učenici uživali u interaktivnim sadržajima. Također su išli šetnicom do Drave s vidikovca dalekozorima promatrati ptice.

Posjet žurnih službi

Sve ove terenske nastave i razne druge aktivnosti bile su iznimno zanimljive, no najzanimljiviji od svih bio im je Dan pomagačkih zanimanja i volontiranja koji je organiziran 18. listopada. Naime, planirajući aktivnosti za ovu školsku godinu, učitelji su predložili da se umjesto Dana radnih aktivnosti (koji se dosad provodio u školi, a na kojem su učenici praktično obavljali razne radne aktivnosti), ove školske godine učenicima predstave žurne službe, kažu nam u školi.

Foto: ČOŠ Josipa Ružičke Končanica
Foto: ČOŠ Josipa Ružičke Končanica

Ravnatelj Jaromir Vrabec i pedagoginja Tina Varat su sve osmislili i dogovorili aktivnosti s predstavnicima žurnih službi HGSS-a, policije, hitne pomoći i vatrogasaca. Svaka od navedenih službi taj dan je imala svoj punkt u školi ili oko škole te su se svaki školski sat predstavili drugom razrednom odjelu.

-Predstavnik HGSS-a Mario Golem učenicima je prikazao osobitosti poslova gorske službe spašavanja te im prezentirao priručni pribor koji se koristi pri spašavanju. Djelatnik hitne službe Bojan Bjelajac učenicima je praktično prikazao osnovne postupke prilikom pružanja prve pomoći - zaustavljanje krvarenja, imobiliziranje prijeloma, nošenje na nosilima itd. Učenicima se ta aktivnost jako svidjela jer su neki od njih poslužili kao modeli za prikaz.

Kako postati policajac?

Predstavnici policijske bili su načelnik Policijske postaje Daruvar Dalibor Čajsa i vođa sektora Dalibor Lončar. Stigli su policijskim automobilom  i vozilom za očevide koje su učenici mogli razgledati. Policajci su im pričali o osobitostima svog posla, pokazali dio opreme koju koriste u svom svakodnevnom radu te objasnili kako se može postati policajac, a učenicima je najzabavniji dio bio prikaz testiranja na alkohol, ističu u končaničkoj osnovnoj školi.

Foto: ČOŠ Josipa Ružičke Končanica
Foto: ČOŠ Josipa Ružičke Končanica

Predstavnici  vatrogasaca  Emil Finek i Oliver Prpić su učenicima govorili o izazovima svog posla te da je gašenje požara manji dio obima poslova. Naime, oni često pomažu prilikom raznih nepogoda ili prometnih nesreća. Najzanimljiviji dio radionice učenicima je bio razgledanje najsuvremenijeg vatrogasnog vozila i oblačenje u vatrogasnu uniformu.

Foto: ČOŠ Josipa Ružičke Končanica
Foto: ČOŠ Josipa Ružičke Končanica

-Učenici i učitelji bili su iznimno zadovoljni ovakvim projektnim danom te je ravnatelj Jaromir Vrabec s predstavnicima žurnih službi dogovorio da se Dan pomagačkih zanimanja i volontiranja provede svake dvije godine, zaključuju u školi.

Foto: ČOŠ Josipa Ružičke Končanica
Foto: ČOŠ Josipa Ružičke Končanica
Foto: ČOŠ Josipa Ružičke Končanica
Foto: ČOŠ Josipa Ružičke Končanica
Foto: ČOŠ Josipa Ružičke Končanica
Foto: ČOŠ Josipa Ružičke Končanica
Foto: ČOŠ Josipa Ružičke Končanica
Foto: ČOŠ Josipa Ružičke Končanica