Fotografija: V.d. ravnateljice Opće bolnice Bjelovar, Sanela Grbaš Bratković ističe kako je velik broj sestara i liječnika "izvan stroja"/Foto: Martina Čapo
Galerija
V.d. ravnateljice Opće bolnice Bjelovar, Sanela Grbaš Bratković ističe kako je velik broj sestara i liječnika "izvan stroja"/Foto: Martina Čapo

Kirurgija i ortopedija rade samo hitne slučajeve, pozitivno čak 98 sestara, liječnika i osoblja

"Pacijenti prvo osjete grlobolju, promuklost, šmrcavicu, a nemaju svi ni povišenu temperaturu", ističe Grbaš Bratković koja je i sama zaražena i to treći putBJELOVAR – Odjel kirurgije i ortopedije u Općoj bolnici Bjelovar trenutno odrađuje samo hitne preglede i operacije. Operativni zahvati koji nisu hitni do daljnjeg su odgođeni. Razlog tim novonastalim promjenama je velik broj zaraženog osoblja.

O toj temi porazgovarali smo s v.d. ravnateljice Opće bolnice Bjelovar, Sanelom Grbaš Bratković.

Porast zaraženog osoblja

-Što se tiče prijema pacijenata s težim oblicima koronavirusa na liječenje u OB Bjelovar, stabilni smo, tu nema posebnih promjena. Imamo 30 bolesnika na liječenju, a na respiratoru je šest osoba, no zato imamo velik broj pozitivnih sestara, liječnika i ostalog osoblja. U ovome trenutku zaraženo je 36 medicinskih sestara, 10 liječnika i 52 ostalih djelatnika, odnosno osoblja bolnice. Broj zaraženog osoblja u stalnom je porastu i to nam stvara probleme. Nadamo se da će ta brojka prestati rasti, kazala nam je Grbaš Bratković i odala kako je jedino dobro u svemu tome što je vrijeme koje kontakt zaraženog ili zaražena osoba moraju provesti u samoizolaciji odnosno izolaciji kraće nego prije. To znači da se osoblje relativno brzo vraća na svoje radno mjesto.

- Problem je što su izvan stroja, no ipak sve to brzo prolazi. Kirurgija i ortopedija koja djeluje u sklopu traume trenutno ne rade hladne operacije, drugi odjeli još se drže. Moramo stati na loptu, a ono što nije hitno, može malo pričekati. U svakom slučaju je to bolja opcija nego da se pacijenti razbole u operacijskoj sali, svjesna je v.d ravnateljice koja je naglasila kako je ovaj soj koronavirusa znatno blaži od prijašnjih.

Blaži simptomi

-Apsolutno je bolja situacija. Omikron se razvija na način da pacijenti najčešće prvo osjete grlobolju, promuklost, šmrcavicu, a čak nemaju svi niti povišenu tjelesnu temperaturu. To jesu respiratorni simptomi, no većinom prođu bez kašlja. Hoće li se između omikrona, pojaviti neki slučaj zaraze delta sojom, mi to ne znamo. Taj soj definitivno nije nestao tako da valja biti oprezan, naglašava Grbaš Bratković koja je zadovoljna što nema prevelikog pritiska na zdravstveni sustav.

Sanela Grbaš-Bratković, v.d. ravnateljica Opće bolnice Bjelovar i sama je zaražena koronavirusom i to treći put/Foto: Facebook/MojPortal.hr
Sanela Grbaš-Bratković, v.d. ravnateljica Opće bolnice Bjelovar i sama je zaražena koronavirusom i to treći put/Foto: Facebook/MojPortal.hr

-Sve to izgleda kao da je zavladala neka masovna viroza. Iz svojeg iskustva mogu reći da su simptomi vrlo blagi, no sedam dana ne mogu biti na poslu, odaje nam v.d. ravnateljica koja je čak treći put pozitivna na koronavirus.

Treći put pozitivna

Srećom, cijepljena je, a svaki put dosad imala je blage simptome. Prvi put je jedino imala tek nešto malo povišenu temperaturu i lagani kašalj, dok je preostala dva puta koronavirus kod nje više nalikovao običnoj prehladi.

-Možda to dijelom ovisi o tome da sam kroz cijepljenje, ali i obljenjem stekla jači imunitet. Bilo kako bilo, neka tako ostane, optimistična je Sanela Grbaš Bratković.