Fotografija: 
Grah je najskuplji u Bjelovaru/Foto: Biljana Gaurina/CROPIX (Ilustracija)

 
Grah je najskuplji u Bjelovaru/Foto: Biljana Gaurina/CROPIX (Ilustracija)  

Kilogram graha na bjelovarskoj tržnici najskuplji u Hrvatskoj. Duplo skuplji od mesa!

Isti grah u Zagrebu i Čakovcu stajao je u prosjeku 5 eura, Koprivnici 4,80 eura, a Pakracu 6,71 euro. Prosječna cijena kilograma tog graha na svim hrvatskim tržnicama iznosila je oko 5 euraNa tržnicama u Hrvatskoj proteklih se tjedana počeo prodavati domaći grah. Cijene su osjetno više nego lani.

Tako je prosječna cijena kilograma domaćeg bijelog graha protekli tjedan na tržnici u Bjelovaru iznosila čak 8 eura (više od 60 kuna) te je bila najviša u Hrvatskoj, piše Danica.hr.

Skuplji od mesa

Istodobno, svinjska vratina s kostima u bjelovarskim se mesnicama mogla kupiti po prosječnoj cijeni od oko 4,5 eura. Tako ispada da je kilogram graha u Bjelovaru gotovo duplo skuplji od mesa.

Isti grah u Zagrebu i Čakovcu stajao je u prosjeku 5 eura, Koprivnici 4,80 eura, a Pakracu 6,71 euro. Prosječna cijena kilograma tog graha na svim hrvatskim tržnicama iznosila je oko 5 eura.

Zanimljivo je kako je istodobno, protekli tjedan, cijena graha na veletržnicama u RH u prosjeku iznosila 2,75 eura: na veletržnici u Čakovcu, primjerice, tek 2 eura, a na tržnici u istom gradu bijeli je grah bio skuplji dva i pol puta.

Poskupljenje od 13 posto

Lani u kolovozu, prema podacima Ministarstva poljoprivrede, prosječna cijena bijelog graha na tržnicama iznosila je 4,42 eura. To znači da je grah u godinu dana poskupio za oko 13 posto.

U odnosu na pretpandemijsku 2019. godinu kad je bijeli domaći grah na tržnicama u prosjeku stajao oko 3,5 eura, povećanje iznosi čak 43 posto, piše Danica.hr.

Dobijte informaciju odmah, zapratite nas na Facebooku!