Fotografija: Petar i Roko spasili su život maloj sovici koja je ispala iz gnijezda/Foto: PU bjelovarsko-bilogorska, Privatni album
Galerija
Petar i Roko spasili su život maloj sovici koja je ispala iz gnijezda/Foto: PU bjelovarsko-bilogorska, Privatni album

Kako su Petar i Roko iz prometne mladeži spasili život maloj sovi: "Bila je uplašena i nervozna"

Čuvar prirode Milan Obranović je zbrinuo sovicu i odvezao ju u zagrebački Zoološki vrt gdje će imati svoj novi dom budući da nije postojala mogućnost njenog povratka u gnijezdoBJELOVAR - Pripadnici Prometne jedinice mladeži, Petar i Roko, tijekom svog rada, pronašli su u bjelovarskom parku malu sovicu koju su sigurno zbrinuli, pohvalili su se iz PU bjelovarsko-bilogorske.

Kako javljaju, 3. srpnja, u središnjem gradskom parku u Bjelovaru, na Trgu Eugena Kvaternika, Petar i Roko su spasili život jednoj maloj sovici koja je pala iz gnijezda.

Sova pored klupe u parku/Foto: Privatni album
Sova pored klupe u parku/Foto: Privatni album
Foto: Privatni album
Foto: Privatni album
Foto: Privatni album
Foto: Privatni album

- Petar i Roko su pripadnici naše Prometne jedinice mladeži koje ćete i ove godine tijekom srpnja i kolovoza susretati na ulicama grada Bjelovara.

Javili čuvaru prirode

O pronalasku male bespomoćne životinje obavijestili su operativno dežurstvo Policijske postaje Bjelovar koji su o tome obavijestili Čuvara prirode Javne ustanove za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima na području Bjelovarsko-bilogorske županije. Čuvar prirode, gospodin Milan Obranović je zbrinuo malu sovicu i odvezao ju u zagrebački Zoološki vrt gdje će sovica imati svoj novi dom budući da nije postojala mogućnost njenog povratka u gnijezdo, kažu iz policije, kažu iz policije.

Kako je to sve izgledalo, gdje su sovu točno pronašli i što su s njom učinili, upitali smo Petra i Roka.

Dečki su sretni jer su spasili sovi život/Foto: PU bjelovarsko-bilogorska
Dečki su sretni jer su spasili sovi život/Foto: PU bjelovarsko-bilogorska

- Šetali smo po korzu. Zaustavio nas je jedan čovjek i rekao da je sovica pala sa stabla. Pokazao nam je gdje se to dogodilo. Ostali smo pored nje i nazvali šeficu Andreu koja je potom nazvala čuvara prirode Javne ustanove za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima na području Bjelovarsko-bilogorske županije. Rekla nam je da sovicu odnesemo kući kako bi ju on lakše pronašao, priča nam Petar.

Uplašena i nervozna

Kutiju u kojoj su sovicu prenijeli kući, pronašao je Roko.

- Uzeo sam kutiju iz ulaza u svoju zgradu. Sova je bila pored drveta nedaleko od paviljona, a u kutiju smo su stavili pomoću dvije kape i odnijeli ju kod Petra doma. Čekali smo oko sat i pol da dođu po nju, kaže nam Roko koji ističe da je sovica bila uplašena.

- Smirila se kada smo ju stavili na ravnu površinu. no, dok joj s god netko približio, postala je nervozna i uplašena, kljucala je okolo i tako, otkriva nam Roko kojeg smo upitali kako se nakon svega osjeća.

Foto: PU bjelovarsko-bilogorska
Foto: PU bjelovarsko-bilogorska

- Sretan sam i ponosan jer smo spasili jedan život. Drago mi je zbog toga, priznaje Roko.

Mladi "policajci"

Kao i dugi niz godina do sada, i ovo ljeto, tijekom srpnja i kolovoza na ulicama grada Bjelovara bit će prisutni pripadnici Prometne jedinice mladeži Grada Bjelovara.

Prometna jedinica mladeži koju vodi Policijska postaja Bjelovar je organizirana u tri grupe po dvoje pripadnika koji svoj rad obavljaju kroz tri tjedna.

Pomoć građanima

- Najvažniji dio njihovog posla je upozoravanje naših građana koji, ponekad i nesvjesno, postupaju suprotno prometnim propisima i pravilima.

Također dijele i edukativne letke vezane za sigurno sudjelovanje pješaka i biciklista u cestovnom prometu, te upozorenja vozačima koji nepropisno parkiraju svoja vozila.

Petar i Roko sa šeficom Andreom/Foto: PU bjelovarsko-bilogorska
Petar i Roko sa šeficom Andreom/Foto: PU bjelovarsko-bilogorska

Oni su tu da pomognu našim građanima, pogotovo osobama starije životne dobi, djeci odnosno skupinama vrtićke djece u šetnji pri prelasku ulice.

Ukoliko ih zamijetite slobodno im se obratite i pomozite da i oni svoje zadaće obave uspješno pomažući vam, poručuju iz policije.

Uvjeti za mladež

Inače, Andrea Novotni, policijska službenica za prevenciju u cestovnom prometu PP Bjelovar, već 10 godina vodi prometnu mladež. Konkretno to znači kako Novotni osposobljava kandidate za pripadnike prometne jedinice mladeži.

- Prometna jedinica mladeži radi već više od 30 godina. Djeca dolaze u skupinama po dvoje ili troje u vremenskom trajanju po tri tjedna. Uvjet je da dijete mora imati navršenih 16 godina. U školskoj prometnoj jedinci to su obično učenici 7. i 8. razreda, dok su u prometnoj jedinici mladeži srednjoškolci ili studenti. Oni moraju imati podlogu o opštivanju prometnih propisa i pravila u prometu oko pješaka, biciklista i slično. To provodimo prvih tjedana dana kada nam dođu. Naravno, moraju biti uzornog vladanja te vrlo dobri ili odlični učenici, pojašnjava nam Novotni koju smo upitali kakve su reakcije građana na prometnu mladež.

Foto: PU bjelovarsko-bilogorska
Foto: PU bjelovarsko-bilogorska

- U tih 10 godina imala sam jako dobru djecu koja su bila pristojna i disciplinirana. Većinu vremena koje provode na ulici ili sam ja s njima ili su s kolegama policajcima. Inače, oni prolaze gradom i upozoravaju građane ako rade nešto što nije po zakonu. Nemaju mogućnost sankcioniranja. Koliko sam čula, jako su dobro prihvaćeni u gradu i imaju pozitivna iskustva, otkriva nam Andrea.

Zanimljivo je spomenuti kako građani prometnu jedinicu mladeži često doživljavaju kao prave službenike.

- Ljudi često ne znaju da naša mladež ne piše kazne. Znaju nam slati upite i raspitivati se, zaključuje Novotni.

Dobijte informaciju odmah, zapratite nas na Facebooku!