Fotografija: Mrava se teško riješiti, ali je ipak moguće/Getty Images/iStockphoto
Galerija
Mrava se teško riješiti, ali je ipak moguće/Getty Images/iStockphoto

Kako se riješiti mrava? Evo 6 trikova, jednog smo isprobali i riješili se malih napasti zauvijek!

Da biste ih otjerali iz vašeg doma, potrebno je otjerati kraljicu, a onda i čitavu koloniju. Evo kako je to moguće napraviti bez kupovnih sredstava protiv mrava koji mogu imati štetne sastojkeMravi važe za jedne od najkorisnijih i najvrjednijih insekata na svijetu, ali ako su, naravno, izvan vaših kuća i stanova. No, s nekoliko trikova možete ih istjerati iz vašeg životnog prostora. 

Ne želite ovo u svom domu/Foto: Getty Images/iStockphoto
Ne želite ovo u svom domu/Foto: Getty Images/iStockphoto

Mrave privlače ostaci hrane, ludi su za slatkim i mogu se uvući kroz najsitnije pukotine. Ako se uvuku u kuću, kreće bitka s kolonijom koja nas najčešće košta puno živaca. U trgovinama ima doista velik izbor sredstva za odbijanje mrava i ostalih insekata, ali zbog otrovnih sastojaka ona često i nisu najsigurnija za upotrebu, pogotovo ako imate kućne ljubimce. No, možete ih se riješiti s prirodnim sastojcima koje imate u kući i koji ne mogu nikome naštetiti osim mravima.

Kako se riješiti mrava na prirodan način?

Da biste ih otjerali iz vašeg doma, potrebno je otjerati kraljicu, a onda i čitavu koloniju. U kuhinji već imate nekoliko namirnica koje mravi ne podnose.

To su primjerice:

1. Cimet

cimet/Foto: Pexels
cimet/Foto: Pexels

Mravi ne vole miris cimeta pa njime posipajte sve uglove, pukotine i puteve kojima se kreću. Ako primijetite da ih na im mjestima više nema, posao je obavljen.

2. Kava

Mljevena kava/Foto: Pexels
Mljevena kava/Foto: Pexels

Kava također ima intenzivan miris koji smeta mravima. Mljevenu kavu posipajte na mjesta gdje ste primijetili skupljanje mrava. Postoji vrlo velika mogućnost da tim putem više neće prolaziti.

3. Bijeli ocat

Foto: Getty Images/iStockphoto
Foto: Getty Images/iStockphoto

Bijeli alkoholni ocat dobar je za čišćenje kuhinjskih površina umjesto agresivnih kemikalija te je jednako dobar za rješavanje mrava. Pomiješajte ocat i vodu i tom kombinacijom pošpricajte sva kritična mjesta u kući.

4. Kuhinjska sol

Sol/Foto: Pexels
Sol/Foto: Pexels

Par žlica kuhinjske soli pomiješajte s kipućom vodom i pustite da se tekućina ohladi. Potom je prelijte u bocu s raspršivačem i pošpricajte sve kutke, ulazna vrata, prozore i ostale površine gdje se skupljaju mali dosadnjakovići.

5. Soda bikarbona

Foto: Getty Images/iStockphoto
Foto: Getty Images/iStockphoto

Soda bikarbona, baš kao i sol, nepodnošljiva je za mrave. Direktno je posipajte svugdje gdje ste ih primijetili i ostavite nekoliko dana. Nakon toga je uklonite usisavačem.

6. Limun

Naribana kora limuna/Foto: Getty Images/iStockphoto
Naribana kora limuna/Foto: Getty Images/iStockphoto

Sok od limuna ne voli ni jedna životinja pa ni mravi. Svježe iscijeđeni sok od limuna polijte po mravinjaku ili putevima gdje se kreću. Ako trenutno nemate limun, možete iskoristiti i limunsku kiselinu pomiješanu s vodom. No, mi smo isprobali jedan način u koji nam se provjereno pokazao učinkovitim. Naime, putove kojim su se kretali mravi posuli smo s naribanom limunovom korom. Mravi su doslovno u kontaktu s limunovom korom gubili orijentaciju, a potom i ugibali.

Foto: Getty Images/iStockphoto
Foto: Getty Images/iStockphoto

Sitno naribanu limunovu koru posuli smo po njihovim stazama s vanjske strane kuće (uz rub kuće) te smo je posuli i u pukotine s vanjske strane kuće u koje su mravi ulazili. Također smo sitno naribanu koru limuna posuli stazama kojima su se kretali i unutar kuće. Mravi su nakon nekoliko dana nestali pa su se nakon 15-20 dana ponovno vratili. Još jednom smo ponovili cijeli postupak i mravi su ponovno nestali, ali se više nisi vratili. Dakle, osobno smo se uvjerili smo da ovaj postupak doista daje rezultat.  

Osim navedenih trikova, važno je slijediti i sljedeće savjete:

a) kuću redovite čistite, usisavajte i brišite površine koje često koristite

b) u posebno vlažnim prostorijama, kao što su kupaonice, postavite odvlaživač zraka

c) namirnice poput soli, šećera, brašna i slično držite u staklenim posudama

d) Nakon tretiranja mjesta na kojima se skupljaju mravi, ne čistite ih i ne perite najmanje dva dana. Postupak ćete možda trebati ponoviti jednom ili više puta. Sretno!

Dobijte informaciju odmah, zapratite nas na Facebooku!