Fotografija: Marko Marušić (HDZ) i Igor Jareš (SDP)/Foto: Nikica Puhalo/Mojportal.hr
Galerija
Marko Marušić (HDZ) i Igor Jareš (SDP)/Foto: Nikica Puhalo/Mojportal.hr

Kako je HDZ u BBŽ-u dobio gotovo 'sve', a SDP tek stranku koja mu 'uzima' pobjede

Hrebak je u Bjelovaru nikad jači. HDZ se može pohvaliti koalicijskim pobjedama u svim gradovima županije, a SDP će se morati početi mijenjati ili će početi nestajatiNajblaže rečeno, zanimljivi politički dani su pred Hrvatskom, rezultati izbora za Hrvatski sabor takvi su da se sa sigurnošću može reći da će politički pregovori za sastavljanje nove Vlade biti teški i zahtjevni. 

Ono što je sigurno, BBŽ će u novom sazivu Sabora imati tri zastupnika: Darija Hrebaka (HSLS), Miru Totgergelija (HDZ) i Vladimira Bileka kao zastupnika češke i slovačke nacionalne manjine. 

Miro Totgergeli, Vladimir Bilek i Dario Hrebak bit će saborski zastupnici s područja BBŽ-a/Foto: MojPortal.hr
Miro Totgergeli, Vladimir Bilek i Dario Hrebak bit će saborski zastupnici s područja BBŽ-a/Foto: MojPortal.hr

Damir Bajs, bivši župan i na ovim izborima nositelj liste Fokusa i Republike, ostao je bez saborskog mandata. 

A evo kako su koalicije i stranke prošle na ovim izborima po gradovima u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji.

BJELOVAR

Foto: Štefan Brajković
Foto: Štefan Brajković

Koalicija HDZ, HSLS, HDS, HNS, HSU ostvarila je premoćnu pobjedu u Bjelovaru s čak 43,99 posto dobivenih glasova. Najveću zaslugu ovdje ima, naravno, Dario Hrebak (HSLS) koji je u svom gradu dobio čak 4644 preferencijalnih glasova. Drugi po broju preferencijalnih glasova na njihovoj listi je aktualni župan Marko Marušić kojemu su Bjelovarčani dali 1016 glasova dok je dosadašnji predsjednik Sabora Goran Jandroković dobio 975 glasova. 

Koalicija Rijeke pravde (SDP, Centar, HSS, DO i SIP, Reformisti, GLAS) osvojila je 26,42 posto glasova s tim da je najviše preferencijalnih glasova dobio nekadašnji SDP-ov ministar financija Boris Lalovac (1311), a potom slijede Anka Mrak-Taritaš (712), Dejan Plentaj (392) i Bojan Glavašević (382). Ovdje je zanimljivo da je Anka Mrak Taritaš (GLAS) dobila gotovo dvostruko više glasova od šefa bjelovarskog SDP-a Dejana Plentaja. I da, oboje su Bjelovarčani. 

Koalicija Domovinskog pokreta osvojila je 9,6 posto glasova u Bjelovaru, a najviše preferencijalnih glasova dobili su Tomislav Josić (419), Stephen Nikola Bartulica (197) te Dubravka Dragašević (144).

Više od 5 posto glasova u Bjelovaru je dobila koalicija Mosta (6,32%) te Možemo! (5,52%)

DARUVAR

Liječilišni perivoj u Julijevom parku/Foto: Predrag Uskoković/Daruvarski portfolio
Liječilišni perivoj u Julijevom parku/Foto: Predrag Uskoković/Daruvarski portfolio

U Daruvaru je razlika između HDZ-ove i SDP-ove koalicije bitno manja u odnosu na Bjelovar. 

HDZ-ova koalicija u Daruvaru je odnijela pobjedu s ukupno 39,7 posto glasova i tu su najveći broj preferencijalnih glasova dobili Jandroković (465), Hrebak (176) i aktualni župan Marušić (739) koji je u Daruvaru "pobjednik" s brojem preferencijalnih glasova.

SDP-ova koalicija u Daruvaru je dobila 31,44 posto glasova, a najveći broj preferencijalnih glasova dobio je, očekivano,  Igor Jareš, predsjednik županijskog SDP-a, njih 530. Slijede ga Boris Lalovac (256) te Anka Mrak Taritaš (121). Zanimljivo je da Dejan Plentaj, predsjednik bjelovarskog SDP-a u Daruvaru nije dobio baš niti jedan glas. Jareš ih je, s druge strane, u Bjelovaru dobio 23. 

Možemo! je treća politička snaga u Daruvaru s osvojenih 8,47 posto glasova, a slijede ih koalicija DP-a sa 7,01 posto osvojenih glasova te Most sa 5,55 posto glasova. 

Gledano u brojkama, za koaliciju HDZ-a u Daruvaru glasalo je 1850 Daruvarčana, a za SDP-ovu 1465, dakle, tek 385 birača manje. No, intrigantno je da je 395 glasova dobio Možemo! Baš onoliko koliko je nedostajalo SDP-u za pobjedu u Daruvaru.

ČAZMA

Foto: Grad Čazma/D. Kirin
Foto: Grad Čazma/D. Kirin

U Čazmi je bilo dosta tijesno između HDZ-ove i SDP-ove koalicije, ali je pobjedu ipak odnio HDZ s partnerima osvojivši 32,04 posto glasova. 

SDP je sa svojim partnerima u Čazmi dobio povjerenje 29,08 posto birača, ali još zanimljivije postaje kada se pogleda broj glasova umjesto postotaka. Naime. HDZ i partneri dobili su 1113 glasova, a SDP i partneri 1110 glasova. Dakle, u Čazmi su tek tri glasa više donijela pobjedu HDZ-ovoj koaliciji. 

GRUBIŠNO POLJE

Grubišno Polje/Foto: Nikica Puhalo/MojPortal.hr
Grubišno Polje/Foto: Nikica Puhalo/MojPortal.hr

Ovaj grad je stara utvrda HDZ-a i tu sve druge političke opcije nemaju šansu napraviti neko iznenađenje. 

Tako je HDZ-ova koalicija u Grubišnom Polju dobila čak 51,39 posto glasova 

SDP-ova koalicija ima 18,5 posto podrške birača, a slijedi ih koalicija DP-a (8,12 posto) te Most (5,29 posto).

GAREŠNICA

Foto: Grad Garešnica
Foto: Grad Garešnica

HDZ je i u Garešnici također tradicionalno jak te je sa svojim partnerima osvojio 42,5 posto glasova birača. 

SDP je sa svojim partnerima dobio 25,3 posto glasova, Domovinski pokret 10,05 posto, a Most 6,5.

Dobitnici i gubitnici

Individualno gledano, Marko Marušić, aktualni župan Bjelovarsko-bilogorske županije, s brojem preferencijalnih glasova na području BBŽ-a s ovim je izborima dodatno očvrsnuo svoju poziciju, pogotovo zato što je bio posljednje ime na izbornoj listi HDZ-ove koalicije (a tu "najgoru" poziciju je i sam tražio). 

Foto: MojPortal.hr
Foto: MojPortal.hr

Marušić do prije tri godine politički nije ni postojao, a sada je na parlamentarnim izborima u Bjelovaru bio 2. po broju preferencijalnih glasova (iza nedodirljivog Hrebaka i ispred Jandrokovića), u Daruvaru 1. (ispred Jandrokovića i Hrebaka), u Grubišnom Polju 3. (iza Jandrokovića i Totgergelija), u Garešnici 2. (iza Jandrokovića), a u Čazmi 3. (iza Jandrokovića i Hrebaka).

Od većih imena s područja BBŽ-a vjerojatno je najveći gubitnik Damir Bajs, bivši župan i Marušićev prethodnik koji je u Bjelovaru dobio tek 183 preferencijalna glasa, a njegov Fokus u partnerstvu s Republikom u Bjelovaru ima tek 1,46 posto povjerenja birača ili skromnih 266 glasova.   

Dario Hrebak je sada u Bjelovaru, ako je suditi po brojkama, jači nego ikad prije. U gradu kojim vlada dobio je 4644 glasova, a ukupno u II. izbornoj jedinici 9523 glasova, odnosno 3300 glasova više nego na prošlim parlamentarnim izborima. 

Stranački gledano, SDP je vjerojatno u najvećem problemu jer stranka je, ako bi se gledali glasovi birača, u kontinuiranom padu već 10-ak godina, a da nije bilo onog predizbornog "uleta" predsjednika RH Zorana Milanovića s kojim se mobiliziralo cijelo biračko tijelo (i lijevo i desno i centar), rezultat SDP-a bio bi vjerojatno i lošiji od ovog. 

Zoran Milanović/Foto: Damir Krajač/CROPIX
Zoran Milanović/Foto: Damir Krajač/CROPIX

Još će se puno pisati o Milanoviću i SDP-u, ali činjenica je da se još jednom pokazalo kako je Milanović majstor u proizvodnji "buke", ali rezultata u pravilu nema i na kraju iza njega ostaje samo veća ili manja šteta. Nakon ovog neuspjeha sigurno će se i u SDP-u postavljati pitanje: "Je li nam trebao Milanović?", a s tim će onda posljedično biti nemoguće izbjeći i ono: "Treba li nam Grbin?" i tad će krenuti nova turbulentna era u stranci koja u pravilu izgleda kao da ne zna što točno hoće.

HDZ, što se Bjelovarsko-bilogorske županije tiče, može biti prilično zadovoljan. Može se hvaliti da je pobjednik u svih pet gradova županije, a Marušić je kao zadnji na listi pokupio jako puno preferencijalnih glasova i pokazao da "teži" na izborima. Gledano lokalno, Bjelovar je zacementirano Hrebakov i tu će se teško nešto promijeniti u sljedećem razdoblju, Daruvar je bitno politički podjeljeniji, i ako bi se gledalo prema skorašnjim lokalnim izborima, sve bi zapravo trebalo ovisiti o dvije stvari. Prva je hoće li aktualni gradonačelnik Damir Lneniček ići u utrku za treći mandat, a druga je hoće li se SDP uspjeti "reanimirati" jer u političkom životu gotovo pa da i ne postoji. U Daruvaru je SDP uvijek imao svoje birače, ali i oni, ako ćemo najiskrenije, sve više gube strpljenje sa svojom strankom.

Foto: Vlado Kos/CROPIX
Foto: Vlado Kos/CROPIX

I onda se SDP-u još dogodi Možemo!, nova politička opcija na području Daruvara, koja je na ovim izborima dobila glasove koji bi inače, ako bismo gledali po političkim preferencijama, najvjerojatnije išli SDP-u da Možemo! nije bio na izborima. Također, SDP-ova koalicija u Daruvaru bila bi jača od HDZ-ove da su na izbore išli i s Možemo! i to za tijesnih 10 glasova. No, treba također napomenuti da Možemo! nisu htjeli koaliciju sa SDP-om. Što je također znakovito.

Upravo primjeri Daruvara i Čazme pokazuju kako u politici pobjede mogu biti nadohvat ruke, a opet nedostižne. Vidjeli smo, koalicija s Možemo! mogla je donijeti SDP-u pobjede u Čazmi i Daruvaru. I vrijeme koje dolazi bit će ogroman lokalni politički izazov za Igora Jareša, svježeg predsjednika županijskog SDP-a.

Igor Jareš, čelnik SDP-a Bjelovarsko-bilogorske županije/Foto: Nikica Puhalo/MojPortal.hr
Igor Jareš, čelnik SDP-a Bjelovarsko-bilogorske županije/Foto: Nikica Puhalo/MojPortal.hr
 

Radi cijelog političkog konteksta, ne treba zaboraviti i da je Možemo! na svojevrstan način nastao kao odgovor na jalovost SDP-a u Zagrebu i šurovanja SDP-a s pokojnim Milanom Bandićem pa je SDP na, neki način, svojim pogrešnim djelovanjem i "stvorio" Možemo! koji je i pokupio dio birača SDP-a, a sad se proširio i izvan granica Zagreba pa je u BBŽ-u "uskratio" SDP-u dvije pobjede u dva grada u BBŽ-u. 

Pred SDP-om je vrijeme u kojem će se kao stranka ili početi dramatično mijenjati ili će početi nestajati, a posljednjih 10 godina sugeriraju da je opcija o nestajanju nekako izglednija.

S ovim izborima SDP na području BBŽ-a opet nema gotovo pa ništa vrijednoga, a HDZ ima gotovo pa sve. 

Ok, nema HDZ baš sve.

Nema Zorana Milanovića.

Dobijte informaciju odmah, zapratite nas na Facebooku i TikToku!