Fotografija: Josip Manolić i slučajne prolaznice koje su se htjele fotografirati s njim/Foto: Damjan Tadić/CROPIX
 
Galerija
Josip Manolić i slučajne prolaznice koje su se htjele fotografirati s njim/Foto: Damjan Tadić/CROPIX  

Joža Manolić u 102. godini pobijedio koronu! Stanje mu je bilo ozbiljno, ali nije bio u bolnici

Prošlog se mjeseca Manolić više od dva tjedna borio s covidom-19 i na kraju uspio pobijediti tu tešku, a za starije ljude nerijetko i smrtonosnu bolestU 102. godini Josip Manolić, najdugovječniji hrvatski političar, prebolio je koronu!

Kako saznajemo, prošlog se mjeseca Manolić više od dva tjedna borio s covidom-19 i na kraju uspio pobijediti tu tešku, a za starije ljude nerijetko i smrtonosnu bolest.

No, premda mu je stanje, kažu, neko vrijeme bilo prilično ozbiljno jer je imao početak upale pluća, nije hospitaliziran, već je ostao na kućnoj njezi.

Pokusni kunić

Navodno mu je neko vrijeme bilo poprilično loše, ali je na kraju ipak uspio pobijediti koronavirus.

Nakon što je danas počelo cijepljenje građana protiv covida-19 u Velikoj Britaniji, Josip Manolić (100) također se osvrnuo na  cjepivo. Kaže da bi se on cijepio, no tek kada se stručnjaci uvjere u to koje je cjepivo najbolje za upotrebu. Pokusni kunić, kaže, ne želi biti.

Manolić je još početkom prosinca 2020. za Dnevnik.hr rekao da se on osjeća dobro kada je riječ o pandemiji i da se ne smatra se posebno ugroženim.

- U opasnosti sam kao i svi drugi građani. Stvar je svakog pojedinca da ocijeni realnost opasnosti u kojoj se nalazi. Ovo je nevidljiva opasnost i čovjek mora biti dobro sabran da ocijeni tu opasnost da bi mogao adekvatno odgovoriti - da li bježati s tog mjesta ili poduzeti neke druge korake, rekao je Manolić.

Josip Manolić/Foto: Damjan Tadić/CROPIX<br />
<br />
<br />
<br />
<br />
 
Josip Manolić/Foto: Damjan Tadić/CROPIX
 

Dodao je da bi se on cijepio kada to bude preporučeno i sigurno i dodao:

- U ovih 100 godina života što sam proživio mislim da sam stekao dovoljno životnog iskustva u različitim okolnostima i različitim opasnostima da mogu procijeniti opasnost, a realna opasnost postoji -  rekao je tada za Dnevnik.hr.

Roba na tržištu 

Kada je riječ o mogućnosti obaveznog cijepljenja, Manolić mislida to ne bi bilo korisno.

- Ja se u ovom momentu vjerojatno ne bih cijepio jer nema cjepiva koje je isprobano, a ne bih htio biti kunić za isprobavanje. Ne želim biti ni agitator ni za ni protiv cijepljenja. Cjepivo će postati roba na tržištu, a na stručnim ljudima je da ocijene koje cjepivo i na kojem području najbolje odgovara. I kad se stručni ljudi uvjere u to da je određeno cjepivo najbolje za upotrebu onda se toga trebamo držati i cijepiti se, jasna stvar, zaključio je Josip Manolić.

No, ovacije većeg dijela nacije zaradio je kada je sredinom veljače, sjećate se tog perioda kada su nekim čudom "viškovi" cjepiva redom nalazili put do osoba iz javnog života, poručio da se nikad ne bi cijepio preko reda. 

Posljednjih dana objavljene su informacije o nizu javnih osoba koje su se cijepile preko reda. Javnost je tako doznala da se preko reda cijepio rektor Damir Boras i njegova supruga, predsjednik HGK Luka Burilović, glavni čovjek hrvatskog rukometa Zoran Gobac te majka šefice Infektivne klinike Dr. Fran Mihaljević Alemke Markotić.

Nije htio preko reda

Cijepljenje preko reda je komentirao i stogodišnji Joža Manolić, koji se još nije cijepio i koji je za Nacional kazao kako to ne bi napravio preko reda.

- To svakako nije u redu i ja se ne bih cijepio preko reda. Cijepljenje preko reda pretpostavlja da imaš neku vezu pa ćeš se cijepiti. To nije u redu jer svi trebamo čekati svoj red - kazao je Manolić za Nacional.

- Nisam se cijepio i nitko me nije zvao da se cijepim. Kad dođe red na mene, cijepit ću se - dodao je tada.