Fotografija: Očni tlak stignete izmjeriti još danas bez uputnice/Foto: BBŽ
Galerija
Očni tlak stignete izmjeriti još danas bez uputnice/Foto: BBŽ

Još danas besplatno izmjerite očni tlak u Bjelovaru i spriječite sljepoću: "Postupak je bezbolan"

Svi građani, bez uputnice, mogu izmjeriti očni tlak koji je glavni rizični faktor za pojavu glaukoma, a pojavljuje se bez simptoma. Učinite to danas od 12 do 14 sati na bjelovarskom Odjelu za oftalmologijuBJELOVAR – Ako to niste učinili jučer u Bjelovaru, besplatno izmjeriti očni tlak stignete i danas od 12 do 14 sati na bjelovarskom Odjelu za oftalmologiju.

Naime, kako smo već pisali OVDJE, u tijeku je Tjedan oftalmologije bogat brojnim aktivnostima koje imaju isti cilj otkriti povišen očni tlak i spriječiti sljepoću.

Očni tlak jučer su, podržavaju na taj način jubilarni Tjedan oftalmologije u Bjelovaru, provjerili župan Marko Marušić, dogradonačelnik Igor Brajdić, biskup Vjekoslav Huzjak i mnogi drugi.

Bezbolan postupak

- Svi građani, bez uputnice, mogu izmjeriti očni tlak koji je glavni rizični faktor za pojavu glaukoma, a pojavljuje se bez simptoma. Postupak je bezbolan i kratko traje u što sam se uvjerio i sam, poručio je župan.

Foto: BBŽ
Foto: BBŽ

Dodao je ujedno kako liječnici rade stvarno sjajan posao.

- Prepoznali su to pacijenti ne samo iz naše, već i iz drugih županija koji svoje povjerenju daju našim oftalmolozima. Zato me vesele novi, bolji uvjeti za pacijente i medicinske djelatnike, istaknuo je Marušić.

Foto: BBŽ
Foto: BBŽ

Voditelj Odjela za oftalmologiju, doktor Davor Malčić pojasnio je kako već desetu godinu sustavno pacijentima mjere očni tlak dva dana u tjednu.

Nepopravljive posljedice

- Među njima pronalazimo 8 do 10 posto novootkrivenih slučajeva povišenog očnog tlaka. Većinom je riječ o pacijentima koji uopće nisu bili svjesni da boluju od očnog tlaka. Kada ga otkrijemo, nastojimo pacijente motivirati da redovito kapaju oči. To je smisao Tjedna oftalmologije. Važno je naglasiti kako se kod povišenog očnog tlaka ne razvijaju nikakvi simptomi.

Foto: BBŽ
Foto: BBŽ
Foto: BBŽ
Foto: BBŽ

Ljudi se osjećaju odlično, a čak je i one pacijente kod kojih dijagnosticiramo povišeni očni tlak, teško uvjeriti da su bolesni i da taj tlak koji oni ne osjećaju, dugoročno izaziva trajne i nepopravljive posljedice. Riječ je o postepenom suženju vidnog polja, a na kraju dolazi i potpuno gašenje vida, naglasio je Malčić dodavši kako je oni tlak potrebno kontrolirati jednom u dvije godine.

Dobijte informaciju odmah, zapratite nas na Facebooku TikToku!