Fotografija: Palijativni tim "LiPa" organizira večer pod nazivom "Kultura i avantura"/Foto: Ljerka Pavković
Galerija
Palijativni tim "LiPa" organizira večer pod nazivom "Kultura i avantura"/Foto: Ljerka Pavković

Jelena i Violeta večeras će vlastitim primjerima dokazati da je uz teške dijagnoze moguće kvalitetno živjeti

Osim na predstavljanju knjige „Pustolovine jednog anđela“, koja govori o borbi Jelene i njezine majke, večeras besplatno možete sudjelovati i na jednoj korisnoj radionici.
Palijativni tim „LiPa“ i Društvo multiple skleroze Požeško-slavonske županije podružnica Pakrac organiziraju u srijedu, 28. srpnja, po prvi put večer pod nazivom „Kultura i avantura“ s početkom u 19 sati u konferencijskoj dvorani Quella u Specijalnoj bolnici za medicinsku rehabilitaciju Lipik.

<p>Večer pod nazivom "Kultura i avantura"/Foto: Palijativni tim "LiPa"</p>

Večer pod nazivom "Kultura i avantura"/Foto: Palijativni tim "LiPa"

Naime, svi zainteresirani moći će upoznati dvije prekrasne hrabre žene; Jelenu i Violetu, koje će kroz svoje bolesti i probleme pokazati kako je moguće osigurati kvalitetu života, kako je to biti bolestan i kako pokazati i učiti druge da se lakše nose sa svojim problemima na vlastitim iskustvima.

Donacije za knjigu

- Večer je naziva „Kultura i avantura“ jer želimo da skrb za palijativne bolesnike, odnosno kvaliteta života u bolesti postane kultura, a za bolesnike koji to žele pokazati na svojim primjerima avantura je cijeli put - kaže nam predsjednica Palijativnog tima „LiPa“, Ljerka Pavković i dodaje da je večer besplatna uz mogućnost donacije za knjigu.

Jelena i Katica Perković predstavit će knjigu „Pustolovine jednog anđela“, koja govori o putu i borbi Jelene i njezine majke te odašilje poruku svima koji dobro žive, a ne vide ljude u potrebi.

<p>Ljerka Pavković predsjednica Palijativnog tima "LiPa", Željko Miškulin predsjednik udruge "Branitelj pomaže branitelju" i Jelena Perković/Foto: Ljerka Pavković</p>

Ljerka Pavković predsjednica Palijativnog tima "LiPa", Željko Miškulin predsjednik udruge "Branitelj pomaže branitelju" i Jelena Perković/Foto: Ljerka Pavković

- Jelenu sam upoznala prije desetak godina kao malu djevojčicu i njenu majku Kaju. Jelena boluje od cerebralne paralize. Njezina majka je imala troje djece s posebnim potrebama, a Jelena je postala anđeo na čudan način jer joj je njezina učiteljica za Božić poklonila knjigu o anđelima pa se tako ona u njih zaljubila. Počela ih je crtati, a uz njih je počela pisati i poruke koje su u ovoj knjizi sažete u njene priče. Priče su jako teške za napisati s obzirom da Jelena ima problema s govorom, vidom i motorikom. To je velika hrabrost i snaga djevojke od 20 godina - rekla je Ljerka Pavković.

Ljubav prema anđelima

U knjizi se vidi kako se jedna žena nosi s nekolicinom obiteljskih problema, dječjim potrebama, ali i svojim zdravstvenim problemima.

- Jelena nam je putokaz u dobroti, hrabrosti i ljudskosti, a osim što je napisala knjigu oslikava i majice i torbe koje prodaje i koje će biti predstavljene na večeri. Na svakoj od njih je anđeo s porukom - istaknula je.

Violeta Vonić, čiju smo životnu priču prenijeli u travnju, o čemu više možete pročitati OVDJE, održat će predavanje i radionicu na temu „Prirodna depilacija šećernom pastom“.

Kortikosteroidi

- Violeta je osoba koja je živjela punim plućima, neprestano radila, putovala po svijetu, bila jako aktivna, vrijedna i odgovorna, ali je počela imati neke probleme i na kraju se susrela s multiplom sklerozom te morala ostaviti naporan posao i okrenuti se sebi i svojim problemima. I Violeta i Jelena sve rade kroz vjeru, a kroz svoju bolest žele pomoći svim drugim bolesnima. Upotreba kortikosteroida i kod Jelenine i kod Violetine bolesti i svih drugih koji boluju od neuroloških bolesti dovodi do brojnih problema; povišeni šećer, debljina pa tako i povećana dlakavost. Tako će Violeta predstaviti prirodnu metodu uklanjanja dlačica i pomoći oboljelima koji imaju taj problem - kazala je predsjednica udruge.

Pomoć oboljelima

Večerašnje druženje će jako puno pomoći oboljelima od multiple skleroze jer će svi oboljeli s područja Pakraca i Lipika, ali i oni koji se nalaze na rehabilitaciji u Toplicama Lipik imati dostupnije sve usluge, saznanja i sve ono što bolest nosi.

<p>Jelenin anđeo/Foto: Ljerka Pavković</p>

Jelenin anđeo/Foto: Ljerka Pavković

- Svi imamo nekog svog anđela, a oni su nam velika pomoć i podrška u nošenju s velikim problemima. Nismo toga svjesni, dok se ne razbolimo - dodaje Ljerka Pavković.