Fotografija: Ovu su šetnju vodile Dunja Županić i Jelena Matković/Foto: Facebook Jane's Walk Daruvar
Galerija
Ovu su šetnju vodile Dunja Županić i Jelena Matković/Foto: Facebook Jane's Walk Daruvar

Jane's Walk šetnja Magareća serenda: "Slušali smo magareći pjev i ispratili sunce na počinak"

Jelena Matković predstavila je svoj OPG i životinje, a Dunja Županić je govorila o zvijezdanom nebu, Međunarodnom parku tamnog neba, astroturizmu, svjetlosnom onečišćenju...DARUVAR - Prije dva dana, 05. svibnja, u Daruvaru je održana Jane's Walk šetnja "Magareća serenda". Na pitomim obroncima u neposrednoj blizini Daruvara i Međunarodnog parka tamnog neba „Vrani kamen“ smjestio se OPG Matković.

-Osim krda simpatičnih magaraca, na OPG-u Matković se okupilo i 25 malih i velikih sugrađana i to upravo na Dan našega Grada, rođendan Jane Jacobs, dan svemira i večer pomrčine Mjeseca.

Foto: Facebook Jane's Walk Daruvar
Foto: Facebook Jane's Walk Daruvar
Foto: Facebook Jane's Walk Daruvar
Foto: Facebook Jane's Walk Daruvar
Foto: Facebook Jane's Walk Daruvar
Foto: Facebook Jane's Walk Daruvar

Jelena Matković predstavila nam je svoj OPG i svoje životinje, a Dunja Županić nam je govorila o zvijezdanom nebu, Međunarodnom parku tamnog neba, astroturizmu u našem gradu, svjetlosnom onečišćenju...

Ispratili sunce na počinak

Družili smo se inspirirani prirodom i svim blagodatima koje nam ona pruža, slušali magareći pjev, ispratili Sunce na počinak i dočekali Veneru, veličanstven puni Mjesec i blistave zvijezde.

Veselimo se novom druženju pod zvjezdama, poručuju organizatori.

Dodajmo kako su ovu šetnju vodile Dunja Županić i Jelena Matković.

-Uživali smo u toplom gostoprimstvu Jelene Matković, inspirativnim pričama Dunje Županić, sjajnom društvu ljudi, životinja, Venere, pomrčine punog Mjeseca... Zapravo, u ljepoti života i cijelom divnom svijetu kojim smo bili okruženi, poručila je Tanja Novotni Golubić.

Foto: Facebook Jane's Walk Daruvar
Foto: Facebook Jane's Walk Daruvar
Foto: Facebook Jane's Walk Daruvar
Foto: Facebook Jane's Walk Daruvar

Inače, Jane's Walk je festival šetnji i razgovora koje vode građani za svoje sugrađane, a koji je inspiriran radom Jane Jacobs, urbanisticom i aktivisticom. Naime, ona je zagovarala pristup izgradnji gradova temeljen prvenstveno na potrebama svojih stanovnika. 

Najava za preostale šetnje

Za svaku šetnju je potrebno posebno se prijaviti telefonom na 098/825-098 ili na mail: janeswalkdaruvar@gmail.com. Sudjelovanje u šetnjama je besplatno i na vlastitu odgovornost. U slučaju nepogodnog vremena, zadržavamo pravo promjene termina, o čemu ćemo vas obavijestiti putem e-maila ili Facebook stranice, kažu organizatori. 

U nastavku pogledajte raspored svih preostaih šetnji u svibnju i kratak opis svake šetnje.

(JW3) CRTICE IZ GRADITELJSKE POVIJESTI GRADA DARUVARA

Subota 20.05.2023. od 14:00-15:30 sati, ispred Dvorca 

voditelj šetnje: Miloslav Sohr 

UKRATKO: Miloslav Sohr, rođeni je Daruvarčanin, koji danas živi u češkom Brnu, gdje ima svoj arhitektonski ured, ali u svoj rodni kraj se često i rado vraća.

Ukoliko svoj grad želite vidjeti očima Daruvarčanina koji se bavi istraživanjem graditeljskog razvoja grada prema metodologiji povijesti urbanizma i arhitekture, pridružite nam se u šetnji ulicama grada i kupališnim parkom. Šetnja je prikladna i za djecu a povesti možete i svoje četveronožne ljubimce. 

(JW4)  DARUVARSKI SUPERJUNACI 

Dobrovoljci u gradskim službama spašavanja - 25.05.2023., od 17:00-19:00 sati,  Vatrogasni dom DVD-a Daruvar, Trg Križnog puta 1.

Foto: Facebook Jane's Walk Daruvar
Foto: Facebook Jane's Walk Daruvar

voditelji: Mladen Uršan (DVD Daruvar), Bojan Bjelajac (HGSS ispostava Daruvar)

UKRATKO: U ovoj šetnji ćemo se bliže upoznati sa volonterima, koji svojim aktivizmom nesebično pridonose dobrobiti i sigurnosti drugih; koji pomažu ljudima i okolišu, često u najtežim okolnostima. Tijekom ove šetnje prošetati ćemo dionicom od daruvarskog Vatrogasnog doma do stanice ispostave Hrvatske gorske službe spašavanja (u zgradi bivših jaslica u Strossmayerovoj 32), ili nam se samo možete pridružiti na tim lokacijama.

Na svakoj lokaciji upoznat ćemo se predstavnicima društava, njihovim aktivnostima, pogledati njihovu opremu te se inspirirati njihovom solidarnošću i hrabrošću... 

Bit će to sjajna prilika da se našim sugrađanima ujedno i zahvalimo za sve što čine za našu sigurnost, poručuju voditelji.

Dobijte informaciju odmah, zapratite nas na Facebooku!