Fotografija: Sjednica Gradskog vijeća održana je u Društveno-kulturnom centru/Foto: Dijana Puhalo/MojPortal.hr
Galerija
Sjednica Gradskog vijeća održana je u Društveno-kulturnom centru/Foto: Dijana Puhalo/MojPortal.hr

Izuzetno mirna sjednica daruvarskog Gradskog vijeća: Sve točke jednoglasno usvojene

Jedna od točaka koja je jednoglasno podržana bila je i Odluka o osnivanju Javne ustanove Zavičajni muzej DaruvarPeta po redu sjednica daruvarskog Gradskog vijeća održana je danas u Društveno-kulturnom centru u Daruvaru.

Kao i sve dosadašnje sjednice i ova je započela aktualnim satom tijekom kojeg su vijećnici postavljali pitanja predstavnicima Grada Daruvara budući da je gradonačelnik Damir Lneniček bio odsutan. 

Antun Romozi/Foto: Dijana Puhalo/MojPortal.hr
Antun Romozi/Foto: Dijana Puhalo/MojPortal.hr

Prvi je za govornicu stao Antun Romozi (Stranka umirovljenika) koji je ukazao na problem uskog grla prometnice prema Daruvarskom jezeru, a predložio je i da se postave rukohvati istočno od Gradskog groblja u Daruvaru.

Vijećnik Tomislav Karaula (HDZ) dotaknuo se teme turizma u gradu.

Tomislav Karaula/Foto: Dijana Puhalo/MojPortal.hr
Tomislav Karaula/Foto: Dijana Puhalo/MojPortal.hr

- Daruvarčanke i Daruvarčani, probudimo se. Moramo prepoznati potrebu turista, istražiti tržište, što drugi nude, tko nam je konkurencija, ponaći ideje te ih implementirati u naš grad. Promovirati ih i na kraju ostvariti razmjenu, odnosno dobit. Grad koji leži na izvorima tople vode, grad koji odiše čistim zrakom, grad s bezbroj neotkrivenih ljepota, grad s radišnim ljudima i obrtnicima, to je grad kakav trebamo prezentirati na van. Tu je i turistička ponuda koju moramo pod hitno obnoviti. Događanja, okupljanje obrtnika u zadrugu, aktivni turizam, planinarenje, biciklizam, glazbene večeri, književni klubovi, plesne škole, kušaonice, tradicionalne kuhinje i ostalo. Ne smijemo postati grad za jedan vikend - rekao je Karaula i upitao kakav plan imaju Grad Daruvar i Turistička zajednica, koji su im ciljevi i rok za razvoj naše turističke ponude u gradu.

Pročelnica Upravnog odjela za gospodarstvo Danica Cetin Pajer/Foto: Dijana Puhalo/MojPortal.hr
Pročelnica Upravnog odjela za gospodarstvo Danica Cetin Pajer/Foto: Dijana Puhalo/MojPortal.hr

Pročelnica za gospodarstvo Danica Cetin Pajer mu je odgovorila da je to tema o kojoj ne samo da razgovaraju u Gradu Daruvaru nego na tome intenzivno rade.

- Za sve one koji nisu znali, Grad Daruvar je prošle godine potpisao ugovor o izradi Akcijskog plana razvoja turizma. Napravljena je masa analiza i anketa. Pozivamo sve zainteresirane koji bi željeli sudjelovati u u upravljačkom odboru, koji će pratiti izradu akcijskog plana, analizu i provedbu da se jave u gradsku upravu - kazala je pročelnica Cetin Pajer.

Problem s rasvjetom

Emina Šimek Kovačić (HDZ) postavila je pitanje u ime stanovnika Kranjčevićeve ulice o postavljanju više rasvjetnih tijela u tom dijelu ulice prema novoj šetnici jer, kako kaže, tamo postoje samo dva rasvjetna tijela i kada jedna svjetiljka prestane raditi, postane jako mračno. Isto tako ju je zanimalo može li se povećati broj koševa za smeće na šetnicama.

Foto: Dijana Puhalo/MojPortal.hr
Foto: Dijana Puhalo/MojPortal.hr

Pročelnica Danica Cetin Pajer obećala joj je da će izaći na teren i sve pregledati.

- Vjerujem da nema prepreka da se ne postavi još rasvjetnih tijela u Kranjčevićevoj ulici. Svjesni smo da treba biti više koševa za smeće, no nisu tu problem samo koševi, nego i klupe, i na tome se radi - rekla je Cetin Pajer podsjećajući kako građani svoja pitanja kumunalne prirode mogu poslati na e-mail adresu komunalno@daruvar.hr.

Ines Marijanović (DBNL) upozorila je kako će se izgradnjom trgovačkog centra pojačati intenzitet prometa u Šenoinoj i Jelačićevoj ulici. Stoga je ukazala na potrebu širenja ulice, završetka nogostupa, spajanja nogostupa na glavnu cestu, uređenja prometne signalizacije i pješačkih prijelaza, ograničiti brzinu na tom dijelu, ali i postaviti nadzorne kamere.

Ines Marijanović/Foto: Dijana Puhalo/MojPortal.hr
Ines Marijanović/Foto: Dijana Puhalo/MojPortal.hr

Što se tiče Jelačićeve ulice, pročelnica Danica Cetin Pajer je rekla da će vidjeti što se može učiniti po tom pitanju. 

- Ulica Augusta Šenoe je županijska cesta. Baš sam jutros razgovarala s ravnateljicom ŽUC-a Natašom Koronc i dogovorila s njom u ponedjeljak sastanak. Tehnička dokumentacija je spremna, preuzet ću to idući tjedan i vidjeti što je tamo planirano u odnosu na ovo što vi predlažete - rekla je pročelnica Cetin Pajer.

Zavičajni muzej

Zdenka Franekića (SU) interesiralo je kada će krenuti provedba Odluke o financijskoj podršci od 10 tisuća kuna mladim obiteljima. Podsjetio je na humanitarni rad Likovne grupe DA u uz financijsku podršku Grada Daruvara i pitao kada se mogu očekivati sredstva za realizaciju planiranih aktivnosti Likovne grupe DA u ovoj godini. Vijećnik će odgovor na svoje pitanje dobiti u pisanoj formi.

Nakon "aktualca", sjednica gradskog vijeća nastavljena je po točkama dnevnog reda koje su od prve do zadnje jednoglasno usvojene.

Jedna od točaka koja je jednoglasno podržana bila je i Odluka o osnivanju Javne ustanove Zavičajni muzej Daruvar. Za riječ se tada javila Danijela Štefan (SDP).

- Jedan lokalni medij objavio je zanimljiv članak vezano uz "ingerenciju" Gorana Jakovljevića koji je trenutno zaposlen kao muzejski savjetnik u Gradskom muzeju grada Bjelovara, a koji je u više navrata što putem lokalnih medija, što od strane dogradonačelnice Vande Cegledi bio predstavljen kao v.d. ravnatelja Zavičajnog muzeja Daruvar. Mene ovdje zanima pravni dio ove priče s obzirom na to da smatram da je i gospodin doveden u jednu pomalo nezgodnu situaciju, ali je ta situacija nezgodna i za Grad Daruvar - rekla je Danijela Štefan.

Foto: Dijana Puhalo/MojPortal.hr
Foto: Dijana Puhalo/MojPortal.hr

Pročelnica Olga Šimon Danek odgovorila joj je kako je sve napravljeno sukladno Zakonu o javnim ustanovama, a na nju se nadovezala i zamjenica gradonačelnika Vanda Cegledi.

- Da, pravno to zvuči malo komplicirano. Dakle, ta osoba nije u radnom odnosu. Ustanova kao ustanova još je u fazi osnivanja. Potrebno je bilo imenovati stručnu osobu koja vodi postupak i koja zna što i kako, a ta osoba to radi apsolutno na volonterskoj bazi bez ikakve naknade. Prema Zakonu mi smo morali imenovati osobu koja je privremeni ravnatelj, a ne vršitelj dužnosti. Onog trenutka kad se osnuje Zavičajni muzej, tada će se birati v.d.ravnatelj koji kreće s radom, a nakon toga ide natječaj i primanje u radni odnos - pojasnila je Vanda Cegledi.

Digitalni inovacijski centar

Zanimljiva točka dnevnog reda bili su i uvjeti i načini zakupa poslovnih prostora u Digitalnom inovacijskom centru Daruvar.

Naime, prema rječima pročelnice Danice Cetin Pajer, projekt je u finalnoj fazi provedbe. Građevinski radovi su skoro pri kraju, idućeg tjedna se montira namještaj, nakon toga slijedi instalacija IT opreme što znači da uskoro kreću s raspisivanjem javnog poziva kako bi što prije smjestili prve "stanare".

Foto: Dijana Puhalo/MojPortal.hr
Foto: Dijana Puhalo/MojPortal.hr

- Pravila su vrlo jednostavna. Na javni poziv se mogu javiti poduzetnici početnici i postojeći poduzetnici. To mogu biti trgovačka društva, zadruge, obrti, ali i fizičke osobe koje planiraju u roku od dva mjeseca pokrenuti svoju djelatnost. Nadamo se da će biti puno zainteresiranih mladih ljudi, pogotovo ovih iz IT sektora uz ove poticaje HZZ-a i poticaje Grada Daruvara od 35.000 kuna. Svi oni mogu doći tamo, zakupiti radnu jedinicu za nula kuna, sjesti i raditi. Deset radnih jedinica je opremljeno s računalom i svim ostalim potrebnim za rad, deset radnih jednica ima internet i svu ostalu potrebnu infrastrukturu. U tim radnim jedinicama doduše nema računala ali već imamo zainteresiranih kojima treba upravo to - stol, stolica i internet. Tamo imamo konferencijsku dvoranu, hardver lab, audio studio i video studio. To znači da će se tamo moći snimati i videospotovi i još svašta - pojasnila je pročelnica Cetin Pajer ističući kako zainteresirani u 2022. godini neće plaćati najam, u 2023. će plaćati samo 30 posto, godinu dana kasnije 50 posto i 2025. godine 80 posto.