Fotografija: Peašinović sa Trofejom SS Grada Zagreba za životno djelo te s Nikolom Plećašem legendom hrvatske košarke sa statuom
Galerija
Peašinović sa Trofejom SS Grada Zagreba za životno djelo te s Nikolom Plećašem legendom hrvatske košarke sa statuom "Matija Ljubek"/Foto: Pakrački list

IZNIMAN USPJEH Pakračanin Branko Peašinović dobio najviša sportska priznanja Hrvatske

U obrazloženju dodjele Trofeja napisano je da je Branko Peašinović bivši odbojkaš i trener, a danas sportski djelatnik koji aktivno sudjeluje u radu sustava sporta Grada ZagrebaPAKRAC - Branko Peašinović, bivši građanin Pakraca, odbojkaš, dobitnik je dva najviša sportska priznanja za životno djelo u sportu: Sportskog saveza Grada Zagreba i Hrvatskog olimpijskog odbora, piše Pakrački list.

Kako piše u obrazloženju Hrvatskog olimpijskog odbora, odbojkaš, trener i sportski djelatnik Branko Peašinović je, zajedno s velikanima i zaslužnicima hrvatskog sporta: košarkašima Cibone i reprezentativcima Nikolom Plećašem i Mihovilom Nakićem - Vojnovićem, vaterpolistom - reprezentativcem Zoranom Rojem i Miranom Martincem, dugogodišnjim liječnikom muške košarkaške reprezentacije i Cibone, dobitnik Nagrade „Matija Ljubek“ za  životno djelo u sportu.

I danas aktivan u sportu

Nagrade su im uručene 21. prosinca na svečanosti Velikog dana hrvatskog sporta u Kristalnoj dvorani zagrebačkog hotela Westin.

Sportska zajednica Grada Zagreba dodijelila je 16. prosinca, tijekom svečanosti proglašenja najuspješnijih sportaša Zagreba za 2022. godinu,  Trofeje za životno djelo: Branku Peašinoviću i posmrtno Snježani Ušić, bivšoj odbojkašici i reprezentativki.

U ekipi
U ekipi "Pakrac – Papuka" 1982. godine (s brojem 13). Stoje s lijeva: Stjepan Rudnički, Đuro Tadić, predsjednik, Slavko Turčan, Slavko Krejči, trener, Branko Peašinović, Damir Rukavina, Stevo Uzur. Čuče s lijeva: Boris Pleša, Darko Vogrinc, Milan Ivanković, Dragutin Selak, Željko Somer i Goran Tomaši/Foto: Pakrački list

U obrazloženju dodjele Trofeja napisano je da je Branko Peašinović bivši odbojkaš i trener, a danas sportski djelatnik koji aktivno sudjeluje u radu sustava sporta Grada Zagreba.

U životopisu  Branka Peašinovića izdvajamo iz pakračkih dana da je rođen 1950. godine u Grubišnom Polju, ali je osnovnu školu i gimnaziju završio u Pakracu. Odbojku je počeo igrati u Pakracu u gimnazijskoj ekipi profesora Slavka Krejčija, a nastavio po odlasku na studij u Zagreb u Akademskom odbojkaškom klubu „Mladost“ iz Zagreba, višestrukom prvaku i pobjedniku KUP-a bivše države s kojim osvaja jedno prvenstvo i Kup.

Bio sportaš godine

Godine 1980. vraća se u  Pakrac gdje do 1983. godine igra odbojku u „Pakrac - Papuku“. Za to vrijeme klub ulazi u Drugu, pa u Prvu B ligu bivše države, pa je nakon odličnih igara izabran 1981. godine za Sportaša godine Pakraca.

Uz odbojku završio je u Zagrebu ekonomski fakultet, a u Ljubljani, uz igranje i treniranje ekipe iz Novog Mesta, studij odbojke. Vraća se kao trener i igrač na odbojkaške terene u Hrvatsku, a nakon igračke karijere aktivira se u veteranima AOK „Mladost“, te u Zajednici sportova Grada Zagreba, piše Pakrački list.