Fotografija: Na sajmskom prostoru već je živo/Foto: MojPortal, Nikica Puhalo
Galerija
Na sajmskom prostoru već je živo/Foto: MojPortal, Nikica Puhalo

Izlagači već istovaruju robu u Gudovcu: "Proljetni sajam traje jedan dan duže i pun je noviteta"

Poslovni dani, pogodnosti što se tiče ulaznica, te dan budućih poljoprivrednika tek su dio novih aktivnosti koje su planirane na 25. Proljetnom međunarodnom bjelovarskom sajmuBJELOVAR – Za šest dana otvara se 25. Proljetni međunarodni bjelovarski sajam koji se po prvi puta, umjesto tri, održava čak četiri dana.

Otvara se u četvrtak, 11. travnja u 10 sati, a stignete ga posjetiti i obići sve do nedjelje, 14. travnja u 18 sati.

No, nije ovo jedini novitet kojeg su organizatori, djelatnici Bjelovarskog sajma, pripremili.

Sve detalje ispričao nam je prvi čovjek Bjelovarskog sajma, direktor Zlatko Salaj koji je svjestan da se svake godine mora ponuditi nešto novo i drugačije kako bi posjetiteljima, ali i izlagačima ostali konkurentni.

Poslovni dani

- Na sajamski prostor dolazi jako puno robe. Naši izlagači, partneri, pa već i prijatelji su nam ukazali na to da katkad duže traju same pripreme za sajam i dovoz robe nego sajmovanje i druženje. Petak obično prolazi u svečanom tonu, a subotom i nedjeljom velike su gužve. Htjeli su reći zapravo kako im nedostaje poslovnih dana. Stoga smo ih poslušali i odlučili im izaći ususret. Četvrtak i petak imat će priliku u miru razgovarati s kupcima i dogovarati suradnju, pojašnjava Salaj i dodaje kako su izlagačima predložili da svim svojim partnerima pošalju posebne, poslovne pozivnice.

Zlatko Salaj, direktor Bjelovarskog sajma /Foto: Nikica Puhalo/MojPortal.hr
Zlatko Salaj, direktor Bjelovarskog sajma /Foto: Nikica Puhalo/MojPortal.hr

Na poleđini pozivnica potrebno je ispuniti podatke onoga tko dolazi na sajam, a mi ćemo vršiti evidenciju i tim osobama prodavati povoljniju ulaznicu. Umjesto 5 eura, oni će tako platiti samo 3 eura. Cilja nam je da se svakoga dana prikupi velik broj poslovnih ljudi koji će onda u miru moći razgledati cijeli sajamski prostor, ističe direktor Salaj koji se veseli stvaranju novog brendiranja na sajmu.

Još jedna velika novost je petak koji će odsad postati „dan budućih poljoprivrednika“. Naime, na Sajmu su se dosjetili kako privući što veći broj mladih ljudi.

Pogodnost za studente

- Uspjeli smo dogovoriti suradnju s Agronomskim fakultetom u Zagrebu koji će sva četiri dana imati štand na sajmu. Kao i Visoko poljoprivredno učilište iz Križevaca. Oni će svojim studentima osigurati prijevoz na sajam, a ovdje će ih dočekati stručno predavanje koje će im biti priznato pod terensku nastavu. Poslali smo pozivnice svim srednjim poljoprivrednim školama i fakultetima u zemlji da se odazovu i po cijeni od samo 2 eura osiguraju svojim studentima razgled sajma i korisna predavanja, pojašnjava Salaj i otkriva kako se ideja sviđa i izlagačima.

Naime, jedan od njih je odmah kazao kako bi rado da njegov štand obiđu svi studenti. Jer tko zna, jednoga dana možda će netko od njih postati njegov zaposlenik koji mu nasušno nedostaju.

Foto: MojPortal
Foto: MojPortal

- Znači svi ti studenti poželjno je da postanu ne samo poljoprivrednici, već možda i trgovci poljoprivredne mehanizacije koju ne može bilo tko prodavati. Ipak je potrebo neko stručno znanje, pojašnjava Salaj.

Na sajmu neće nedostajati niti drugih aktivnosti. Krovište štale koje se posljednjih mjeseci obnavljalo također je u potpunosti završeno.

Dan duže sajmovanja

- Ima događanja i s konjima. Tu su hrvatski posavac, hrvatski hladnokrvnjak, gidran, pa prikaz pokaznog jahanja, razna ocjenjivanja, pa izložba malih goveda i životinja…, ističe Salaj kojeg smo upitali za broj izlagača na ovogodišnjem Proljetnom sajmu.

Potvrdio je kako je najavljeno oko 400 izlagača, a budući da se sajmuje dan duže, logično pitanje jest i povećanje troškova organizatoru.

- Jasno da će nas sve to više koštati. Dan više treba platiti ljude, zaštitare, no, očekujemo i nešto veću posjetu. Izlagači će pak platiti nešto veću cijenu po kvadratnom metru izložbenog prostora. No, svi oni koji će doći i na Jesenski sajam imat će određeni popust pa će umjesto više, platiti čak i manje, ističe Salaj koji vjeruje da će jedan dan više na sajmu dobro doći i malim izlagačima koji prodaju domaće proizvode.

Foto: MojPortal
Foto: MojPortal
Foto: MojPortal
Foto: MojPortal

Cijene ulaznica, napominje direktor, ostaje ista kao i lani i ona je kako kaže, najmanja u odnosu na slične sajmove u okruženju.

Prijevoz autobusima

- Ulaznica je 5 eura. 4 plaćaju djeca, umirovljenici i osobe s invaliditetom, kao i grupe. Obiteljske ulaznice 10 eura, studenti 2 eura, poslovni partneri 3 eura. Tu ću napomenuti kako je naš sajam najveći u Hrvatskoj i odvija se na 100 tisuća kvadratnih metara ili 10 hektara, ističe Salaj.

Ujedno, ukoliko će biti potrebno, odnosno ako će biti loša vremenska prgnoza, obilaznica će se zatvoriti za promet te će tamo biti moguće parkirati auto i osiguranim autobusima besplatno doći na sajam. Isto tako, svakih punih sat vremena s autobusnog kolodvora iz grada vozit će autobus pa zapravo Bjelovarčani svjim automobilima ne trebaju na sajamski prostor.

Foto: MojPortal
Foto: MojPortal

Dobijte informaciju odmah, zapratite nas na Facebooku TikToku!