Fotografija: Foto: Danijel Soldo/CROPIX (ilustracija)
Galerija
Foto: Danijel Soldo/CROPIX (ilustracija)

Izbor za najuzorniju seosku ženu BBŽ-a: "Prijavite se, seoska žena zaslužuje naklon"

"Zadnji izbor održan je 2014. godine. Kako bi se vratili na ispravan put koji podržava seosku ženu, otvaramo ovaj poziv kojim želimo okupiti sve naše vrijedne seoske žene“, kažu u ŽupanijiBJELOVAR – Iz Bjelovarsko-bilogorske županije pozivaju sve seoske žene s područja županije da se prijave na izbor „Najuzornije seoske žene Bjelovarsko-bilogorske županije“.

Kako poručuju iz BBŽ-a, žene širom svijeta imaju važnu ulogu u razvoju ruralnih područja i poljoprivrednoj proizvodnji, koja je ujedno primarna, osnovna djelatnost i jedna od najvažnijih grana gospodarstva svake zemlje. Primarne djelatnosti zadovoljavaju osnovne ljudske potrebe, potrebu za prehranjivanjem i za radom, a prve su ljudske djelatnosti koje su se razvile u povijesti. Kao proizvodna djelatnost sastoji se od nekoliko osnovnih grana: Ratarstvo, livadarstvo i pašnjarstvo, voćarstvo, vinogradarstvo, stočarstvo i ostale poljoprivredne proizvodnje.

Očuvanje obitelji i kulturne baštine

- Bjelovarsko-bilogorska županija može se dičiti poljoprivrednom proizvodnjom zbog postojanja prirodnih resursa, očuvanosti i visoke plodnosti tla te kvalitete zraka te postoje idealni uvjeti za ulaganja u daljnji razvitak ekološke proizvodnje poljodjelskih kultura i stočarstva. Značajnu ulogu u ostvarenju toga cilja i samog povećanja proizvodnog potencija Bjelovarsko-bilogorske županije imaju obiteljska poljoprivredna gospodarstva. Veliki broj OPG-ova na području naše županije primjer su kako žena kao pojedinac ima vrlo bitnu ulogu u gospodarstvu i društvu.

Župan je članice Udruge seoskih žena BBŽ ugostio povodom Svjetskog dana seoskih žena/ Foto: Deni Marčinković
Župan je članice Udruge seoskih žena BBŽ ugostio povodom Svjetskog dana seoskih žena/ Foto: Deni Marčinković

Prema podacima Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju, najveći udio žena na čelu poljoprivrednih gospodarstava imaju Grad Zagreb, Zagrebačka županija, Varaždinska županija, Ličko-senjska županija i Bjelovarsko-bilogorska županija (32,62 posto). Navedeni podaci ukazuju na to da je Bjelovarsko-bilogorska županija izrazito povoljni poljoprivredni kraj s kvalitetnim i prostranim poljoprivrednim zemljištem, razvijenim stočarstvom i ratarstvom koji pruža mogućnosti zadržavanja mladih ljudi u ruralnim prostorima. Paralelno tome, važno je staviti naglasak na promociju vrijednosti i važnosti žene na selu s ciljem afirmacije i podizanja kvalitete življenja na hrvatskom selu, očuvanju obitelji i kulturne baštine, poručuju iz BBŽ-a.

Povratak na ispravan put

Baviti se poljoprivredom oduvijek je bilo vrlo teško, a u današnje vrijeme ubrzanoga načina života taj se posao čini umijećem te zbog toga s potpunim pravom možemo seoske žene nazvati i ženama – junakinjama. Uz ona tri ugla u kući, kako kaže stara izreka, žene često drže i veći dio četvrtoga. Upravo zbog njih, 15. listopada proglašen je Svjetskim danom seoskih žena. Ideja o tome krenula je 1995. godine na četvrtoj Konferenciji o ženama Ujedinjenih naroda u Pekingu i od tada se održava svake godine. U povodu toga, u Hrvatskoj se od 2000. godine održava i izbor za Najuzorniju hrvatsku seosku ženu.

- Svjetski dan seoske žene u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji prvi put obilježen je 15. listopada 2003. godine u Međurači u Općini Nova Rača, dok je zadnji izbor za ''Najuzorniju seosku ženu Bjelovarsko-bilogorske županije'' održan davne 2014. godine u Ivanskoj.

Foto: Martina Čapo
Foto: Martina Čapo

Kako bi se vratili na ispravan put koji podržava seosku ženu, tradicijske i ljudske vrijednosti, otvaramo ovaj poziv kojim želimo okupiti sve naše vrijedne seoske žene i dati im naklon.

Tradicija ruralnog kraja

Ovim pozivom na izbor ''Najuzornije seoske žene Bjelovarsko-bilogorske županije'' želimo potaknuti žene da predstave sebe i svoje gospodarstvo te da se prijave u što većem broju kako bi pokazale svoje mogućnosti, tradiciju i raznolikost bilogorskog kraja. Najuzornija seoska žena Bjelovarsko-bilogorske županije predstavljat će našu županiju i tradiciju našeg ruralnog kraja i na Izboru ''Najuzornije hrvatske seoske žene'' koji će se održati 5. listopada 2024. godine u Zadarskoj županiji, zaključuju iz BBŽ-a.

Iz Županije pozivaju sve seoske žene da se prijave na izbor za najuzoritiju/Foto: Martina Čapo
Iz Županije pozivaju sve seoske žene da se prijave na izbor za najuzoritiju/Foto: Martina Čapo

Prijave se podnose na propisanom obrascu objavljenom na web stranicama Bjelovarsko-bilogorske županije, www.bbz.hr, a ispunjenu prijavu dostavlja do 1. lipnja 2024. godine putem e- maila: poljoprivreda@bbz.hr ili putem pošte na adresu: Dr. Ante Starčevića 8, 43000 Bjelovar.

Dobijte informaciju odmah, zapratite nas na Facebooku i TikToku!