Fotografija: Žena koja je i u posljednjim danima života brinula o vijeću/Foto: Privatni album
Galerija
Žena koja je i u posljednjim danima života brinula o vijeću/Foto: Privatni album

Izbor za najljepšu okućnicu zvat će se "Oliverin cvijet" u čast prerano preminule Olivere Matković

Na ideju je došla Danijela Ljutak Jureković, a Turistička zajednica i gradonačelnik Damir Lneniček odmah su je prihvatili. "Plakao sam kao malo dijete", rekao je Oliverin suprug Franjo kada je saznaoDARUVAR – „Oliverin cvijet“! Tako će se ubuduće zvati izbor za najbolju okućnicu i balkon na području Grada Daruvara. Olivera je bila žena čiji je balkon ove godine osvojio 3. mjesto na izboru. Olivera je bila i majka djeteta s poteškoćama, voljena supruga i žena koja je obožavala cvijeće svim svojim srcem.

Nažalost, 10. rujna ova je mlada žena s 42. godine izgubila život od bolesti s kojom se borila dvije godine. Kada se već mislilo da će pobijediti, sve je krenulo naopako…

Olivera Matković preminula je početkom rujna, a cvijeće je voljela više od svega/ Foto: Grad Daruvar
Olivera Matković preminula je početkom rujna, a cvijeće je voljela više od svega/ Foto: Grad Daruvar

Tužna je to priča, no Oliverina ljubav prema cvijeću čak i u najtežim životnim borbama, dirnula je Daruvarčane koji su došli na ideju da izbor ubuduće nosi njeno ime.

Prijedlog sugrađanke

Naime, Danijela Ljutak Jureković, saznavši za sve što se dogodilo njezinoj sugrađanki koju uopće nije osobno poznavala, napisala je mail Turističkoj zajednici Daruvar-Papuk kao jednom od organizatora izbora za najljepšu okućnicu i balkon i predložila da izbor dobije ime.

Danijela Ljutak Jureković sa svojom kćerkom Milom/Foto: Dijana Puhalo/MojPortal.hr
Danijela Ljutak Jureković sa svojom kćerkom Milom/Foto: Dijana Puhalo/MojPortal.hr

- Ne znam ni sama kako mi je palo na um da se izbor zove Oliverin cvijet. Jako sam se rastužila kada sam vidjela da je preminula. Bila sam dirnuta kada sam čula cijelu priču. Koliko znam, nije se nikada dogodilo da netko nagrađen, premine prije dodjele nagrade. Riječ je o mladoj ženi koja se borila za život i koja je unatoč svemu brinula o cvijeću. To mora da je bila velika ljubav, kazala nam je Danijela koja smatra da Olivera zaslužuje da izbor nosi njeno ime.

Gradonačelnik Damir Lneniček rado je prihvatio ideju o novom nazivu izbora.

Damir Lneniček, gradonačelnik Grada Daruvara/Foto: Dijana Puhalo/MojPortal.hr
Damir Lneniček, gradonačelnik Grada Daruvara/Foto: Dijana Puhalo/MojPortal.hr

- S obzirom da Grad Daruvar već godinama potiče sugrađane da uređuju okućnice i balkone, tako je bilo i ove godine. Cijelu priču ove je godine zasjenio prerani odlazak naše mlade sugrađanke Olivere Matković koja je osvojila 3. mjesto za najljepši balkon. Mislim da je zbog zahvalnosti za njen trud i za trajno sjećanje na nju lijepo što će se ubuduće ovaj izbor zvati Oliverin cvijet. Na taj način imat će srce i dušu, poručio je dirnut Lneniček.

Teško skrivao suze

Podsjetimo, na proglašenje pobjednika, odnosno na dodjelu nagrada ovogodišnjeg izbora za najljepšu okućnicu i balkon, između ostalih dobitnika došao je i Franjo Matković, suprug preminule Olivere.

Teško je skrivao suze na licu. Tuga se mogla osjetiti u svakom njegovom pokretu, no znao je da je više od svega njegova Olivera voljela cvijeće.

Ruže su bile Oliverin najdraži cvijet/Foto: Privatni album
Ruže su bile Oliverin najdraži cvijet/Foto: Privatni album

Upitali smo ga koliko mu ova gesta znači i kako gleda na to da će se ime njegove voljene supruge spominjati na svakom od budućih izbora.

- Plakao sam kao malo dijete. Dirnula me ta gesta, jako mi je drago što se netko toga dosjetio. Istovremeno mi se miješaju osjećaji sreće i neopisive tuge. Olivera je živjela za cvijeće i uvijek ga ja imala pun balkon, kaže nam Franjo Matković koji je supruzi rado pomagao oko cvijeća. No, kako kaže, ona je oko svega vodila brigu.

Nagrađeni građani s predstavnicima Grada Daruvara/Foto: Nikica Puhalo/MojPortal.hr
Nagrađeni građani s predstavnicima Grada Daruvara/Foto: Nikica Puhalo/MojPortal.hr

- Ja bih joj pomogao oko kupnje i nošenja, no sama je sve ostalo radila. Kako je nešto zacrtala, tako je i bilo. Na izbor se sama htjela prijaviti, a ja sam ju rado podržao, kaže Franjo i prisjeća se kako se Olivera i lani htjela prijaviti balkon na izbor, no u tome ju je spriječilo liječenje i odlasci liječnicima.

Obožavala je ruže

- Posadio sam joj i mladi voćnjak. Htjela je to. Kruške, jabuke, marelice… Voljela je sve to, kaže nam Franjo kojega smo pitali koliko je dugo Olivera bila bolesna.

Ispričao nam je kako je u studenom 2021. godine doznala da boluje od karcinoma sinusa. Uslijedila je operacija, pa zatim kemoterapije i zračenja.

Olivera Matković preminula je od karcinoma na sinusima s 42 godine/Foto: Privatni album
Olivera Matković preminula je od karcinoma na sinusima s 42 godine/Foto: Privatni album

- U svibnju ove godine kazali su joj da je medicinski fenomen jer je magnet pokazao kako se karcinom smanjio. Nitko sretniji od nas. Ali krajem kolovoza sve se promijenilo. Zaboljelo ju je ispod desnog rebra. To je bilo 25. kolovoza, dan nakon godišnjice braka. Pala je u kući. Pokazalo se da se rak spustio niz leđnu moždinu i kralješke dolje do drugih organa. Ispalo je da ima toliko zloćudan karcinom da ga svega sedmero ljudi na svijetu ima. Liječnici na kontroli uopće nisu mogli vidjeti što se događa. Iz sata u sat je nestajala. 10. rujna je preminula, priča nam svoju potresnu priču Franjo koji sada brine o njihovom djetetu s poteškoćama koje će početkom studenog navršiti osam godina.

- Živjela je za dijete, za prirodu i cvijeće. To je voljela i to ju je radovalo. Ova gesta me je zato toliko dirnula. Priznanje je to za Oliveru kojoj su ruže bile najdraži cvijet.

Dobijte informaciju odmah, zapratite nas na Facebooku!