Fotografija: Irina Matijević dovela je izbjeglice iz rodne Ukrajine u Lipik/Foto: Compas.hr, FOTOimago
Galerija
Irina Matijević dovela je izbjeglice iz rodne Ukrajine u Lipik/Foto: Compas.hr, FOTOimago

IZBJEGLICE IZ UKRAJINE U LIPIKU Tri žene i petero djece našlo utočište kod obitelji Matijević

Rođena Ukrajinka Irina Matijević nije ni trenutka dvojila te je sa suprugom Josipom i Rajkom Šurkalovićem krenula prema Ukrajini, a logističku potporu pružio im je i Grad LipikOvih dana svjedoci smo ratnog sukoba u kojem je Rusija napala Ukrajinu i pri tome se bude sjećanja na ratna zbivanja kojima smo i sami svjedočili prije trideset godina, ali i na prognaničke dane koje smo proživljavali, piše lipički Compas.hr.

Lipičanka rođena u Ukrajini, Irina Matijević nije ni trenutka dvojila i sa suprugom Josipom i našim sugrađaninom, Lipičaninom Rajkom Šurkalovićem krenula je prema Ukrajini pri čemu je logističku potporu pružio i Grad Lipik.

Jedna trudnica

Na slovačko-ukrajinskoj granici u automobil su smjestili tri žene, od kojih je jedna trudnica i petero malodobne djece  koje su doveli u Lipik gdje im je obitelj Matijević pružila utočište u svojem domu. Izbjegli Ukrajinci dolaze iz sela Zubkiv te gradova Lviv i Červonograd.

Irina Matijević predsjednica je Udruge ukrajinsko-hrvatskog prijateljstva koja je osnovana upravo u Lipiku. Vrijedne članice i članovi ove udruge godinama marljivo rade na promicanju, razvitku i unapređenju prijateljskih odnosa između Ukrajine i Republike Hrvatske.

Irina Matijević/Foto: Compas.hr
Irina Matijević/Foto: Compas.hr

Posljednji značajniji događaj održan je ljetos i to povodom tridesete obljetnice neovisnosti Ukrajine te 165. rođendana velikog ukrajinskog pjesnika, pisca, novinara i filozofa Ivana Franka, koji se potkraj svojeg života liječio u Lipiku i čiji se spomenik nalazi u lipičkom perivoju.

Tad su u Lipiku nastupili gosti iz Ukrajine, članovi „Zakarpatskog akademskog narodnog zaslužnog zbora“ pod vodstvom Natalie Petij-Potapčuk. U njihovim plesovima i pjesmama oduševljena je publika iskreno uživala, a pri tome su mogli poslušati i Janu Sadvary, priznatu ukrajinsku umjetnicu koja je pjevala Frankove pjesme. Događaju je nazočio i veleposlanik Ukrajine u Republici Hrvatskoj NJ. E. Vasily Kirilich, piše Compas.hr.